Özgür Üniversiteli Dergisi (Cemaat-Birey İlişkisi)

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Özgür Üniversiteli Dergisinin İlk Sayısı Çıktı


26587.jpg

Edebiyat, sanat ve düşünce dergisi Özgür Üniversiteli yayın hayatına başladı.



Edebiyat dünyasına acının başkenti Diyarbakır'dan ses veren Özgür Üniversiteli Dergisi, "zihin konforunuzu bozan bir dergi" sloganıyla aylık olarak yayımlanacak.


Derginin ilk sayısının ön kapağında Malcolm X resmedilmekte ve Malcolm'un sloganlarla bezeli "bir taş at" isimli şiirinden alınan "sınırları aş" deyişi ön kapağı süslemekte. Ayrıca derginin ön kapağında şiir, öykü ve deneme türü eserleriyle dergiye katkı sunan yazarların isimleri yer almakta. Derginin ilk sayısının Mart ayına denk düşmesi nedeniyle bu ay içinde yaşanan Halepçe katliamı da unutulmamış. Arka kapakta Serdar Bülent Yılmaz'ın "ey Halepçe" isimli şiiri ile birlikte Halepçe katliamını hatırlatan bir resim bulunmakta.
Biz de emeği geçen kardeşlerimizi kutluyor Özgür Üniversite dergisinin mücadelemize yeni bir soluk getirmesini diliyoruz.
İletişim: 0 412 228 74 57
26588.jpg
26589.jpg



haksözhaber

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
27428.jpg


Özgür Üniversiteli'nin 2. Sayısı Çıktı


font_01.gif
font_02.gif
font_03.gif
font_04.gif


27427.jpg

“Zihin konforunuzu bozan bir dergi” sloganıyla çıkan Özgür Üniversiteli dergisinin 2. sayısı genç okuyucularıyla buluştu. Derginin kapak konusu Ali Şeriati.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi merkezli olarak Özgür-Der mensubu üniversite öğrencilerinin hazırladığı Özgür Üniversiteli dergisinin 2. sayısı çıktı.
Her sayıda şehitlerden birinin hayatının konu edildiği dergide bu ay, Dr. Ali Şeriati işleniyor. Dergi, ilk sayısında olduğu gibi biyografi, şiir, deneme ve film tanıtımı gibi konularla okuyucusunun karşısına çıkıyor.
Mehmet Pamak'la üniversite gençliğinin durumu, karşılaştığı sorunlar, modernizmin gençler üzerindeki etkisi ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili olarak yapılması gerekenler üzerine yapılan röportaj da dikkat çekiyor.
Misyonunu, klasik dergilerden öte Müslüman genç kalemlerin fikir ve duygularının paylaşıldığı ortak bir eylem sahası olarak gören Özgür Üniversiteli dergisi, statükoyu ve emperyalizmi rahatsız etmeye dönük işlev görmek amacında.


 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Özgür Üniversiteli Dergisinin 3. Sayısı Çıktı

font_01.gif
font_02.gif
font_03.gif
font_04.gif



28383.jpg

Yazarlarının çoğunluğunu Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Özgür Üniversiteli dergisinin 3.üncü sayısı okuyucusu ile buluştu.



28384.jpg


Dergiyi elinize alır almaz kapak sizi etkiliyor. Bu sayısında Aliya İzzetbegoviç'in portresini öne çıkaran derginin ön kapağı da bununla uyumlu olarak Aliya'nın resmine ve üst manşet olarak da Aliya'nın "Andolsun ki asla köle olmayacağız!" sözüne yer vermiş. Ayrıca arka kapağında, Ortadoğu'daki direnişin hâlihazırda son kalesi olan Suriye bayrağı betimlemesindeki zafer işareti ve Suriye'deki kardeşlerinin Baas diktatörlüğüne karşı direnişinde onlara bir ses olabilmek hassasiyeti ile meydanlara inmiş Türkiyeli Müslümanların yer aldığı bir resim ile güzel bir kompozisyon oluşturulmuş.

Giriş yazısı olarak "Harmancı" müstear ismi ile editörün kaleme aldığı " İdealleri Kurmak İçin Putları Kırma Bilinci" başlıklı yazı yer almakta. Söz konusu yazı derginin bu sayısı hakkında yeterince malumat sahibi olmaya da katkı sunuyor.
Özgür Üniversiteli'nin bu sayısında öne çıkan konular özetle şu şekilde sıralanabilir: Önceki sayılarda olduğu gibi (büyük ihtimalle gelenekleşecek) bu sayıda da çağdaş İslami hareketin önemli değerlerinden biri olan Aliya İzzet Begoviç'e nam-ı diğer "Yorgun dünyanın doğan İkindi Güneşi"nin biyografisi Metin ALDEMİR tarafından titiz-özenli bir çalışmayla kaleme alınmış. Aldemir, yazısında; Aliya'nın hayatının başlama evresi, gençlik çağı, İslam'ı taklitçilikten (ataların dini olmaktan) ziyade kendisinin "İslami konulara olan ilgisi" sonucu içselleştirmesine değindikten sonra Aliya'nın kendi dilinden bu dinin "Uğrunda yaşamaya değer olan her şeyin adı" olduğunu deklare etmiş ve söz konusu söylemlerin ölümüne kadar onun pratikleri ile özdeşleştiğini ifade etmiş.
Umut İslam Ayar biraz isyan, biraz direniş biraz hüzün tadında ki "Tevil!" isimli şiiri ile dergiye katılmış. "Kapıyı Çalan Misafir" köşesinin bu ay ki konuğu olarak Masum Yokuş'a yer verilmiş. Yokuş'la yapılan söyleşi Aliya İzzetbegoviç ile alakalı olarak Aliya'nın gerek kitaplarından, gerek cezaevi yıllarından, gerekse de savaş meydanlarında söylemiş olduğu sözlerinden yapılan derleme ile bütünlük sağlayarak "Aliya'nın zihin dünyamızdaki yeri nasıl olmalıdır?" sorusuna cevap oluşturmaktadır.
Suat Yıldız, "Allah'ı Tanımak" konulu yazısıyla dergi yazılarına devam etmiş. İlgili yazısında bir anda birçok şeyi anlatma isteği ön plana çıkan yazar, kimi yerlerde konu ile alakalı ayetleri vakıayı pekiştirmesi için yazının belli bölümlerine serpiştirmek suretiyle çalışmasına ayrı-özgün bir hava katmış.
Şiir köşesine "YAKARIŞ" adlı ürünüyle destek veren Sinan ŞEFLEK şiirde yakaladığı nitelikli düzeyi bir kez daha göstermiş. Şeflek, söz konusu şiirinde insanoğlunun imtihana başlama evresini, sanki Âdem'in (a) diliyle bugüne taşıma gayretini göstermiştir.
Dergideki "Röportaj" köşesine bu sayıda Musab BOZAN'ın yaptığı Mustafa EĞİLLİ söyleşisi damgasını vurmuş. Ortadoğu'daki değişim ve devrim gündemine yoğunlaşan kapsamlı sorulara Mustafa EĞİLLİ dikkat çekici etraflı cevaplar vermiş. Eğilli, röportajın başlığını da oluşturan "Ortadoğu'da Yaşananlar, Tarihe 'Gençlerin Devrimi' Diye Geçecektir!" sözünü ispatlayacak hususlara değinmiş ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri uzunca okuyucuya açıklamıştır.

28385.jpg


"Okuma Notları"
ile dergiye katılan Ahmet Malkoç, Alak Sûresi tefsiri sadedinde okuma kavramının üzerinde durarak günümüz insanlarının beşerî "izm"ler tarafından nasıl uyuşturulduğuna dikkat çekmiş.
Japonya depremi üzerinden "Nükleer cinnet"i de gündeme taşıyan dergi, Fırat YALINKILIÇ'ın "Kulak Ver Ey İnsanlık!" ve Metin EFE'nin "Nükleer Enerji Tartışmaları" başlıklı yazılarıyla Nükleer santrallerin menfi ve müspet durumlarına dikkat çekmiş.
Derginin orta sayfalarını süsleyen poster niteliğindeki Aliya resmi her sayıda olduğu gibi bu sayıya da dergiye ayrı bir hava-özgünlük katmış. Derginin bu sayıdaki yeni yüzlerinden Tuba AYHAN, "Yakınılan Miras" başlıklı yazısı ile zaman mefhumunun önemi üzerinde durarak zamanın hayatımızdaki konumunu farklı bir perspektiften dikkatlere sunmuştur. Mirpenç AKŞİT ise "Ödünç Akıl" şiirinin birkaç noktası üzerinde oynayarak Doğu ve Batı arasındaki yaşanmışlıkları tekrar gündemleştirmiştir.
Özgür Üniversiteli dergisinin bu ayki sayısında ayrıca gündeme tekabül eden iki adet de çeviriye yer verilmiş. Kevser BEYAZYÜZ'ün çevirdiği "Suriye'de 'Çatışma', Suriye İçin 'Çatışma'" başlıklı yazıda Suriye'nin uluslaşma serüveninde geçirdiği aşamalar, komşuları ile olan ilişkileri, Ortadoğu denklemindeki konumu, ABD'nin Irak işgali öncesi ve sonrası Suriye ile olan ilişkileri, Suriye'deki İslamcı kesimin durumu gibi konular işlenmiş. Avustralya Genç Müslümanlar Teşkilatı'ndan olanİbrahim Abu Kahlid'in "Üniversitelerde Ortam Baskısının Üstesinden Gelmek" başlıklı yazısının çevirisi de Abdulkadir ŞANLI gerçekleştirmiş.
Ali ALU, "İslami Kimlik ve Pratiklik" başlıklı bu ay ki yazısında Müslümanın mevcut sistem içerisinde nasıl bir tavır takınacağını, eylemelerimizin ve söylemlerimizin neye göre ve nasıl olması gerektiği ile ilgili bir durum değerlendirmesi yapmış. Zafer BURAKMAK da "Devlet Zulmünün İfşası: Toplu Mezarlar" ile laik-Kemalist statükonun bugüne kadar Kürdistan'da işlediği zulümlerin toplu mezarlar gündemi üzerinden fotoğrafını çekiyor.
Kültür-Sanat köşesinde ise Dilek ASLAN 2002 Avustralya yapımı olan "ÇİT" filmini tanıtırken, şiir ve nesiri bir arada buluşturan "Halvet-i Ahsan" yazısı ile de Musab Bozan duygu dünyasını farklı bir tarzda yansıtmış. Mehmet Ali Kaçmaz ise "Sivil Kopyacılık" başlığı altında "Sivil Cuma" eylemliliğini gündeme taşımış. Kaçmaz'ın söz konusu yazısı gerek üslup ve gerekse de içeriği açısından dikkat çekici vurgular taşımaktadır.
Derginin son sayfası yine ilk iki sayıda olduğu gibi bölge kökenli İslami kimlikli kuruluşlardan biri olan KİAP'ın açıklamalarından birine yer vermiş.
Üçüncü sayısı dolayısıyla Özgür Üniversiteli'yi tebrik ediyor ve "Daha nice sayılara!" diyoruz.
Dergi İletişim Adresleri:
[email protected]
ozguruniversiteli.blogspot.com
0412 228 74 57

Haber: Ahmet Maruf
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
29405.jpg


Özgür Üniversiteli’nin 4. Sayısı Çıktı!



29404.jpg

“Zihin konforunuzu bozan bir dergi” sloganıyla öne çıkan Özgür Üniversiteli dergisinin 4. sayısı genç kalemleriyle okuyucularıyla buluştu. Derginin kapak konusu Şeyh Said...



Üniversite gençlerinin çıkarmış olduğu Özgür Üniversiteli her ay bir şehidin hayatını konu edinmeye devam ediyor. Bu ayki sayıda kıyam önderi Şeyh Said'i kapağa taşıyan Özgür Üniversiteli dergisi; biyografi, makale, şiir, röportaj ve film tanıtımı gibi konularla okuyucusun karşısına çıktı.
Şeyh Said'i öne taşıyan 4. sayı, tam bir yıl önce Akdeniz sularını kanlarıyla al rengine çeviren Mavi Marmara şehitlerini de unutmamış.
Giriş yazısında "Harmancı" "Gemiler Yapmaya Devam" yazısıyla; derginin konu aldığı Şeyh Said kıyamından ve Mavi Marmara'dan bahsederken dergini misyonu ve kimliği hakkında da kısa bilgiler veriliyor.
Derginin içeriğinden kısaca bahsedecek olursak: "Onurlu Bir Kıyam Önderi: Şeyh Said" biyografisi ile Metin Aldemir ve "Kürdistan'da Bir Kıyam" yazısıyla Mehmet Ülsen; Şeyh Said'in hayatını, kıyam öncesi ve kıyam dönemlerini titizlikle kaleme almışlar. "Cahiliye Kardeşliği Zedeler" yazısıyla Mehmet Ali Kaçmaz kardeşliği zedeleyen cahili özellikleri maddeler halinde sıralamış. "Ay'a" adlı yazısını Ahmet Maruf Mavi Marmara'nın gazilerinden Çelebi Bozan'a ithafen yazmış. Yine "Mavi Marmara Şehitlerinin Kanı Ümmete Bereket Getirdi" röportajı ile Ozan Ahnas Çelebi Bozan ile Mavi Marmara'nın kazanımlarını, yolculuk öncesi ve sonrası üzerine bir röportaj yapmış.
"İslam" adlı kavramıyla Sedat Taşdemir İslam kavramını ve batı patentli ortaya çıkan kavramları harmanlayarak ve bunu ayetlerle güçlendirerek bir makale okurlara sunmuş. "Çöken Çatının Altında Kalıp Ölenler İçin" şiiriyle Umut İslam Ayar ve "Ateş ve Özgürlük" şiiriyle Vedat Çetinkaya dergiye farklı bir mizah katmışlar. "Gece Yürüyüşü" adlı yazısıyla Esra Mercan gece yolculuğuna çıkarmış! Derginin orta sayfasını Şeyh Said posteri dergiye farklı bir hava katmış.
"Kerwan Çû" yazısıyla Memhmet Ali Turgut Mavi Marmara şehitlerini tek tek kaleme alarak işlemiş. Turgut, gerek üslubu ve gerekse de mizahıyla farklı bir yazı sunmuş okurlara. Ali Alu, "İslam ve Batı Düşüncesini Tarihsel Gelişiminde Parçacı ve Bütünsel Yaklaşım"ı ele almış ve bunu titizlikle yazıya aktarmış. Kültür ve sanat bölümünde Kevser Beyazyüz, doksanlı yıllarda bir grup gazetecinin Diyarbakır'daki serüvenini anlatan "Press" filminin tanıtımını yapmış. Bu bölüme konuk olarak katılan Ali Ekber de "Görünenin Ardına Bakmak ve Bejan Matur" başlığı altında kürt sorununu ele alan Bejan Matur'un "Dağın Ardına Bakmak" kitabını ele alıp kitabın içeriği ve üslubunu açıkladıktan sonra kısa bir değerlendirme ile yazısını tamamlamış.
"Dünyevileşme ve tezahürleri" başlığı altında Erdal Zengin bir makale ele almış. Hıdır Apak "Umrede hissettiklerini" umre serüvenini okurlarla paylaşmış. "Kitaplardan Korkan Zalimler" öyküsüyle Elif Tuğrul ele aldığı konu ile dikkat çekmekte. Furkan Akdeniz "Ergenekon sürecine ilişkin bir değerlendirme" adlı yazısında Ergenekon sürecini başlıklar halinde kaleme almış. Son sayfasında ise Bektaş Yıldız'ın "Zulüm ve Başkaldırış" makalesi bulunuyor.
Acının başkenti Diyarbakır'da çıkarılan Özgür Üniversiteli dergisi her türlü zulme başkaldırıyor.


Dergi İletişim:
[email protected]
ozguruniversiteli.blogspot.com
0 412 228 74 57
Haber: Sedat Taşdemir
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
11761-1.jpg

Özgür Üniversiteli Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı


Üniversiteli öğrencilerin Diyarbakır merkezli olarak çıkardıkları Özgür Üniversiteli dergisi, yeni sayısında Seyyid Kutub'u kapağa taşıdı.

''Zihin konforunuzu bozan bir dergi'' sloganıyla Diyarbakır'da aylık olarak yayımlanan ''Özgür Üniversiteli Dergisi", üniversitelerin tatile girmesi dolayısıyla Temmuz ve Ağustos sayısı olarak çıktı.
Üniversiteli gençlerin çıkarmış olduğu Özgür Üniversiteli Dergisi'nin, bu ayki sayısında Seyyid Kutub kapağa taşındı. Özgür Üniversiteli Dergisi biyografi, makale, deneme, çeviri, şiir ve kitap tanıtımıyla okuyucusuna sunuldu.
Dergide "Harmancı", ''orucun bizi tutması niyetine'' adlı yazısıyla; Ramazan ayı ve Afrika'daki kıtlık hakkında bilgiler vermiş.
Derginin içeriğinde ise kısaca: ''İdam Sehpasında Mümin Tebessümü: Seyyid Kutub'' biyografisiyle Metin Aldemir ve ''Seyyid Kutubun düşünsel aşamaları'' adlı makalesiyle Hamza Türkmen'in Seyyid Kutubu etkileyen düşünsel aşamalardan bahseden yazıları dikkat çekiyor. Kevser Beyazyüz ''Gündeme Dair'' yazısıyla Türkiye'deki gündemi titiz bir şekilde değerlendirirken, ''Düşe Yazdım'' ile Zeynep Uslu'nun deneme yazısı derginin denemeleri arasındaki yerini almış. Abdulkadir Şanlı orijinal metni İngilizce olan 'Hakların Kendi Kaderini Tayin Etmesi mi? Hangi Kendi?' çeviri yazısıyla dergiye renk katarken, ''Ramazan Öncelikle Kuran'a Yöneliş ve İbadete Yoğunlaşma Ayıdır'' başlığıyla Metin Aldemir, Abdulhakim Beyazyüz ile ramazanın İslam dinindeki önemi ve Kur'an üzerine yaptığı röportaj ile katkı sunmuş.
Dergide, Fırat Yalınkılıç ''Demokrasi; Batıdan Esen Yalan Rüzgârı'' adlı denemesiyle dikkat çekmiş. Nisanur Ayar ''Ramazan Mektebine Öğrenci Olmak'' adlı öyküsünü babasına armağan etmiş. ''Ulusçuluk gerçeği'yle Ali Alu ulusçuluk kavramı üzerine yaptığı titiz çalışmayı dergi okuyucularına sunmuş. Zafer Burakmak ''Mevsimlik İşçilik'' adlı yazısıyla, üçüncü sınıf muamelesi görerek, kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılan Kürtlere yapılan haksızlıktan bahsetmiş. Elif Tuğrul ''Ekmek'' öyküsüyle dergideki yerini almış. ''Putlar cilalanırken'' adlı yazısıyla Suat Yıldız asrın putlarından, cilalanıp göz kamaştıran yanıltıcı parlaklığıyla insanlara sunulduğundan bahsetmiş. Harun Çetinkaya'nın 'İtaat'', Şexmus Şenyiğit'in ''Te Digerim'' ve Hatice Bakır'ın ''Bir Nefes Kala'' şiirleri dergiye farklı bir hava katmış.
Ayrıca ''Yoldaki ibretler'' yazısıyla Ahmet Maruf, İstanbul'daki izlenimlerinden ibretler sunmuş. Muhammed Ekrem Çavuş ''Diktatör'' adlı yazısında diktatörün ne olduğuna dikkat çekmiş. Hıdır Apak ''Ümmetin Yetimleri Arakan'ı Hiç Duydunuz mu?'' adlı yazısıyla Arakan bölgesi hakkında bilgi vermiş ve bu bölgede yaşayan insanlar üzerindeki baskı ve zulümleri, dergi okuyucularıyla paylaşmış. ''Yönteme Dair Bir Örnek'' yazısıyla M.Salih Eşiyok, 16 Temmuz Gençlik Hareketindeki izlenimlerini aktarmış. Ve son olarak da Umut İslam Ayar ''Zulmün Yalın Hali ve Bir Casusun Günlüğü: SALYANGOZ'' başlığıyla kitap değerlendirmesinde bulunmuş.
Genç kalemlerin yüreklerinden dökülen bu nağmelerin, bütün kâfir, zorba ve diktatörlere korku salmaya devam etmesi ümidiyle.
Ozan Ahnas / Islah Haber
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
ozgur-universiteli-dergisi-eylul2011-7.jpg



Özgür Üniversiteli Dergisinin 7. Sayısı Çıktı


Gençler tarafından aylık olarak yayımlanan ‘‘Özgür Üniversiteli Dergisi’’ 7. sayısında Malik bin Nebi'yi kapağa taşıdı.

Ozan Ahnas'ın haberi:
Özgür Üniversiteli Dergisi sayfa sayfa adalet ve şahitlik çağrısını yinelemeye devam eden ve ‘‘Zihin konforunuzu bozan bir dergi’’ sloganıyla Diyarbakır’da aylık olarak yayımlanan ‘‘Özgür Üniversiteli Dergisi’’ eylül ayı itibariyle 7. sayısını çıkardı.
Üniversiteli gençlerin çıkarmış olduğu Özgür Üniversiteli Dergisi, bu ayki sayıda Malik Bin Nebi’yi kapağa taşıyıp biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile okuyucularıyla buluştu.
Giriş yazısında Harmancı, Malik Bin Nebi hakkında kısa bir değerlendirmede bulunarak, geçen ayın gündeminden önemli başlıklar sunup.‘‘Bir taş attık durgun bir suya, dalga dalga yayılıyor Özgür Üniversiteli. Kulağınızı verin, serin esen eylül rüzgârlarına. Yüreğimizi koyduk biz, yenmek için karanlığı. Kulak verin’’ sözleriyle özetlemiş Özgür Üniversiteli Dergisini.
Derginin bu ayki sayısında ‘‘Fikir ve Eylem Adamı: Malik Bin Nebi’’ biyografisiyle Metin Aldemir ve ‘‘Ölü/Öldürücü Fikirlere Karşı Diriltici Bir Söylem’’ adlı makalesiyle “Kapıyı Çalan Misafir” Serdar Bülent Yılmaz, Malik Bin Nebi’nin İslami harekete olan katkısından bahsetmiş. Mehmet Garip Tanyıldızı ‘‘ Teyemmüm’’ gazeliyle dergideki yerini almış. ‘Emperyalist Bir Proje Olarak Ulusçuluk’’ başlığıyla Mehmet Ali Kaçmaz, Araştırmacı-Yazar Hamza Türkmen ile röportaj yapmış. Yürekleri okşayan ‘‘Hanzala’’sıyla Muhammed Ekrem Çavuş, dergi sayfalarını gözyaşlarıyla ıslatmayı başarmış.

Derginin arka ve ön kapağı...
‘‘Resmi İdeolojik Dayatmalar Bitmeden Savaş Bitmez’’ adlı makalesiyle Furkan Akdeniz, eğitim alanındaki resmi ideolojik baskıların, dayatmaların, yasakların gündemleştirilmesiyle alakalı olarak çeşitli İslami kuruluşların yaptıkları eylemlere karşı farklı tepkileri ve eleştirileri değerlendirmiş. Alpaslan Akdağ’ın ‘‘Dısarda Kar Var, Ankara Uykuda’’ , Umut İslam Ayar’ın ‘‘Baynas, Cizr el şuhur ve (ya) Şam’’ ve Şêxmus Şenyiğit’in “Navêwê Ceylan Bû” şiirleri dergideki edebi havanın artmasını sağlamış.
‘‘İhvan-ı Müslim’in, Geriye Kalan Arap Diktatörleri, Libya Devriminden Ders Çıkarmaya Ve Gücü Devretmeye Çağırıyor’’ çevirisiyle Abdulkadir Şanlı dergideki yerini almış. Zafer Burakmak ‘‘Mayın Sivilleri De Öldürür’’ denemesiyle, mayının; düşman kimdir bilmeyen, hedef seçmeyen hatta kendisini döşeyeni bile yok edebilen bir silah olduğunu ifade etmeye çalışmış. Kevser Beyazyüz’ün ‘‘ Irvıne 11 davası: Bir Öğrenci Eyleminin Hikâyesi’’ adlı yazısıyla Irvıne 11, kendilerinin de savunduğu gibi sadece ifade özgürlüğünden yararlanarak yasa dışı hiçbir eyleme başvurmadan eleştirilerini ve rahatsızlıklarını dile getiren bir grup öğrencinin, Irvine-Kaliforniya Üniversitesinde göstermiş oldukları örneklikten bahsetmiş.
‘‘Laiklik Ve İslam’’ makalesiyle Ali Alu laiklik kavramının gelişim sürecini ve İslami açıdan eleştirisini tahlil etmiş. M.Ali Turğut ‘’Modern Zamanlarda(!) Ramazan Ve Bayram’’ makalesiyle post-modern araçların içinde sıkıştırılan ve şenlik havasına dönüştürülen ramazan ayı ve bayramına ilişkin tespitlerde bulunmuş.‘‘Üniversiteler Ve Biz’’ yazısıyla Mehmet Ali Kaçmaz, yeni eğitim ve öğretim döneminde üniversiteli gençler olarak Neler yapılabilir? sorusuna cevaplar aramış. M.Salih Eşiyok , ‘‘Varlık Sorunu’’ yazısıyla toplumdaki var olma sorunundan bahsetmiş. ‘‘ Nasıl Bir Ümmet Olmalı’’ sorusuyla Erhan Çiftçi, vasat bir ümmetin nasıl olması gerektiğini dile getirmiş. Ve son olarak ta Ahmet Maruf‘12 Haziran Balkon Konuşmasından 18 Ağustos Kandil Operasyonuna’’ yazısıyla gündem dair yaşanan son gelişmeleri değerlendirip dergiye katkısını sunmuş.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
main_bck.gif
http://www.ihvanforum.org/tr/
Özgür Üniversiteli Dergisi'nin 8. sayısı çıktı


Biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile kendine ayrılmış olan eylem sahasını şahitliği ile süsleyen Özgür Üniversiteli Dergisinin,8. sayısı çıktı.



Biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile kendine ayrılmış olan eylem sahasını şahitliği ile süsleyip, yüreklerimizdeki tozları süpürmeye devam eden Özgür Üniversiteli Dergisi, bu yeni sayısında Üstad Seyyid Ebu'l A'la El-Mevdudi'yi kapağa taşımış.

Dergide bu ay öne çıkarılan da Üstad Mevdudi'nin hayatını; "Vahye Adanmış Bir Ömür: Üstad Mevdudi" biyoğrafisiyle Metin Aldemir kaleme alırken,"Kapıyı Çalan Misafir" Bülent Şahin Eşdeğer,"Mevdudi: İslam'ın Özgünlüğüne Vurgu Dolu Bir Hayat" adlı makalesiyleMevdudi'nin mücadelesini Müslüman gençliğin, özgün bir İslam düşüncesi oluşturmasındaki örnekliği üzerinden analiz ediyor.

Bu sayının söyleşi konusu "Eğitim Karşısında Sendikal Mücadele". Bu konuyu Diyarbakır Özgür Eğitim-Sen Şube Başkanı Masum Yokuş'la Sedat Taşdemir konuşuyor.

Zafer Burakmak, ''Militan Medya Ve Sivil Ölümler'' makalesiyle, son süreçte çatışma ortamında yaşanan 'sivil ölümleri', medyanın savaştaki kirli rolünden örnekler vererek masaya yatırıyor. Kürt sorunu ile ilgili diğer bir yazı da "Müslümanların Kürt Sorunu İle İmtihanı" başlığıyla Mehmet Ali Kaçmaz tarafından kaleme alınmış. Kaçmaz yazısında Türkiye'de yaşayan Müslümanların, Kürt sorunu karşısındaki yaklaşımlarını 5 gruba ayırarak değerlendirmiş.

Diri tut öfkeyi kalbinde, sahip çık kalbine ve unutma; "Adalet yoksa barış da yok!"

Kevser Beyazyüz, ''Yine Başörtüsü Sorunu Yeniden Başörtüsü Meselesi" başlıklı makalesiyle, başörtüsü sorununda gelinen yeni nokta ve son gelişmeler karşında tavrımızın nasıl olması gerektiği ile ilgili değerlendirmede bulunuyor. "Terör ve Terörizm Algısı" başlığını taşıyan makalesiyleSuat Yıldız, terör ve terörizm kavramını irdeliyor. "Sosyalizmin Tarihsel Gelişimi" başlıklı makalesiyle Bektaş Yıldız, sosyalizmin tarihsel sürecinden ve bu meyanda tarih sayfasında oynadığı rolü analiz ediyor.

Şimdi dirilme ve mücadele etme, düşünceni diri tutarak güçlü olma vaktidir.

İmmanuel Wallerstein'ın "Jakobenliğin Sonu Mu? Azınlıklar, Devletler ve Şiddet" başlıklı makalesi, Abdulkadir Şanlı'nin çevirisiyle okuyucunun ilgisine sunuluyor. Ahmet Malkoç,Tunus'ta başlayıp Ortadoğu ülkelerini sarmalayan "isyan ateşini", kısmî başarıları, yarım kalan devrimleriyle "Zafer Günlerini Mi Yaşıyoruz?" başlıklı yazısıyla değerlendiriyor. Umut İslam Ayar, "İslam'ı ve Müslümanları Bir Yerlere Mahkûm Etme Çabalarına Bir Örnek Daha: 'Piyasa İslam'ı" başlığını taşıyan yazısıyla Patrick Haenni'nin Piyasa İslamı isimli kitabını kritik ediyor.

"EĞER ALLAH YOKSA ÖZGÜRLÜK DE YOK!"

Harun Çetinkaya, "Tefsiru'l-Kur'âni'l-Hakim Tefsiru'l Menâr" yazısıyla Ekin Yayınları tarafından cilt cilt yayınlanmaya başlanan Menar tefsiri hakkında okuyucuyu bilgilendiriyor. Bu sayının şiirleri ise "Kırılgan Sersemliğim" şiiriyle Sinan Şeflek, "Kayıp, Kaçak ve Sair" şiiriyle Mehmet Garip Tanyıldızı ve "Sessiz ölüm" şiiriyle Metin Efe'ye ait.

ozgur.jpg
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
ozgur-universiteli-dergisi_9_afgani.jpg



Özgür Üniversiteli Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı



Biyografi, röportaj, şiir, makale, film tanıtımı ve deneme yazıları ile Özgür Üniversiteli Dergisi, yeni sayısında Afgani’yi kapağa taşıdı.


Özgür Üniversiteli Dergisi yürüyüşüne 9. sayısı ile devam ediyor.
İbrahim(a.s) gibi teslimiyetin verdiği özgüvenle yoluna devam eden Özgür Üniversiteli Dergisi, ilk kurban bayramını yaşıyor. Bayramın verdiği heyecanla dolu dolu bir dergi bizleri bekliyor. Biyografi, röportaj, şiir, makale, film tanıtımı ve deneme yazıları ile Özgür Üniversiteli Dergisi, bu yeni sayısında ''Cemaleddin Afgani''yi kapağa taşımış.
''SESİMİZİ DUYAN VAR MI?''
Harmancı, giriş yazısında son günlerde yaşanan gelişmeleri analiz edip, çağın enkazından kurtulmak isteyenlere Afgani kimliğiyle seslenmiş.
Derginin bu ayki sayısında:Cemaleddin Afgani'nin hayatını; ''Emperyalizme Karşı İmani Duruş: Cemaleddin Afgani'' biyoğrafisiyle Metin ALDEMİR kaleme alırken, ''Kapıyı Çalan Misafir" Hamza TÜRKMEN,''Cahili Kuşatmaya karşı Cemaleddin Afgani'nin Örnekliği'' adlı makalesiyle ''Müslümanların itikadi, siyasi, idari, sosyal ve kültürel sorunlarını görüp de bu konuda vahiy temelli çözüm üretmeye ve Hz. Muhammed'in uygulamalarını kendi tarihi koşulları içinde yenilemeye çalışan bir ıslah öncülüğü'' üzerinden analiz ediyor.
Bu sayının söyleşi konusu "Müslüman Gençlik Ve Sorunları",bu konuyu Fırat Toprak'la Yıldırım BOZKURT konuşuyor.
Bektaş YILDIZ, ''Marksist Teoride Sosyalizm/Bilimsel Sosyalizm'' makalesiyle Marksist teorideki sosyalizm algısını analiz etmiş. Film tanıtımıyla, Beyza ÖZÜDOĞRU 23 Eylül'de gösterime girmiş olan '' Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmini değerlendirmiş. Erhan ÇİFTÇİ ''Kuran Ne Desin'' yazısıyla Kur'an-ı Kerim'den kısa kısa öğütler sunmuş.
DAHA KUR'ÂN NE DESİN!
''İç İçe Sığmayınca'' yazısıyla Elifsu YAVUZ, dergideki yerini alıyor. Furkan AKDENİZ, ''İslamcılığın yeniden doğuşu mu?'' makalesiyle ''öze dönüş'' algısı üzerinden yakın zamanda Ortadoğu ve Afrika'daki değişmelerin yeniden bir İslamcılığın doğuşu mu olduğunu ve Türkiyeli Müslümanların bu değişimleri nasıl okuduklarını analiz ediyor. ''Kardeş sabır derken?'' makalesiyle Harun ÇETİNKAYA, var olan gelmiş ve gerçek anlamından uzaklaştırılmış olan ''sabır'' kavramını işliyor.''Bir yürüyüş'' yazısıyla M.Salih EŞİYOK, iman, eylem ve teslimiyetiyle öne çıkan Hz. İbrahim(as)'in muhteşem örnekliğinden bahsediyor.
KİMDİN SEN EY İBRAHİM VE HAYATLARIMIZA BÖYLE USULCA NASIL GİREBİLDİN?
Kevser BEYAZYÜZ "Sesimi Duyan Var Mı?" makalesiyle, yakın zamanda Van'da meydana gelen depremi; ölen sadece insan değilmiş insanlıkta ölüyormuş dedirten ulusçu, faşist yorumlardan örnekler sunarak analiz etmiş.''Tesettürün Modası, Modanın Yeşiline Dair'' makalesiyle Hicret DURGUN, kapitalizmin Müslüman bayanlar üzerindeki etkisinden bahsetmiş.
Betül BEYAZYÜZ ''Üç Müzik Bir İslam'' yazısıyla, İslami müziğin yeni neslin üzerindeki yetersiz etkisinden ve alternatif bir müzik oluşturmanın önemli olduğundan bahsediyor. ''Yollarda Kalan Düşler''öyküsüyle Ahmet MALKOÇ dergide yerini alırken, İlyas ÇETİNKAYA ''Tarih Algımız'' makalesiyle, vahyin ölçüsünde değerlendirilmesi gereken tarih algımızı, şu cümleyle özetliyor: ''İnsanı, toplumu tanımamızı sağlamayan, kendimizi ve hayatı sorgulama imkanı vermeyen, enfüsteki ve afaktaki delilleri bulup çıkarmamızı sağlamayan, doğruyu ve hakkı aramaya-düşünmeye yöneltmeyen tarih ''tarih'' değildir.''
Bu sayının şiirleri ise; ''Nino-Van'lı Yunus'a…'' Ahmet MARUF, ''Konseptüalist Bir Güzelleme'' Umut İslam AYAR, ''XWEZANÎN'' Osman İZOL ve ''Z/amansız Ayrılığa Dair'' şiiriyle Alpaslan AKDAĞ'a ait.
Ozan AHNAS / Islah Haber
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Özgür Üniversiteli'nin 10-11. Sayısı Çıktı

Özgür Üniversiteli'nin yeni sayısı 10 ve 11. sayılar birleştirilerek okurlarıyla buluştu.10. ve 11. sayılarının birleştirilerek çıkmasıyla Özgür Üniversiteli, İslam coğrafyasında yaşanan olaylara geniş anlamda değinme fırsatı da yakalamış.

Özgür Üniversiteli, beşeri ideolojilerin, İslam'a göre konumu nedir? Sorusundan tutun da Kürd sorununa… Kürd sorunun Müslümanlar nezdindeki konumundan, Türkiye'deki Üniversite olgusuna… Van depreminden, Dersim olayına… Uludere katliamından, Patani'li Müslümanların son süreçte maruz kaldığı badirelere kadar birçok konuda sorumluluğu kendisinde barındırmayı hedef edinmiş. Ayrıca özel sayısı ile birlikte "Forum Köşesi" açan dergi okurlarını da bundan sonraki sayılarda dünyadaki ve Türkiye'deki meselelerle ilgili olarak söz sahibi kılmayı amaçlamış.

Özel sayısında dergi, ön kapağa bir şiir ve her sayıda olduğu gibi yine İslam davasında kendisine düşen sorumluluğu mevcut şartlarda en üst noktada yerine getiren bir lideri, bir zahidi, bir mücahidi, bir şehidi; Libya'nın unutulmaz muhtarı'nı Ömer Muhtarı hem kapağa taşımış hem de bu sayıda işlemiş. Derginin arka kapağını ise "ümmetin yetimleri" olarak adlandırılan Kürdlerin nasıl bir kez daha yetim kaldığını, unutulduğunu imgelercesine 28 Aralık günü Şırnak (Şırnex) sınırına yapılan TSK hava kuvvetlerince yapılan saldırıda katledilen 35 Kürdün cenazesine yer ayırmış.

Cihad Öğretmeni Ömer Muhtar giriş yazısı ile Ömer Muhtarı bizlere tanıtan Metin Aldemir yine o akıcı üslubuyla, okurken bitmesin diyeceğiniz bir hayat hikâyesini bizler ile paylaşmış. "Kapıyı Çalan Misafir"de ise bu sayıda Selahaddin E. Çakırgil ağabey var. Ömer Muhtar'ı "Çöl Aslan'ı Ömer Muhtar" filminden tanıdığınızdan daha fazla bir tanıklık yapmak isterseniz eğer Kapıyı Çalan Misafir Köşesini kimseye kaptırmayın! Selahaddin E. Çakırgil Ağabeyimizin başmisafir olduğu köşede ilmi ile amil olan; Ömer Muhtar'ı tanıyacaksınız.



Röportaj bölümünde ise Furkan Akdeniz'in Bahadır Kurbanoğlu ile yapmış olduğu "İslamcılık" konulu başlık var. Bu röportajda "İslamcılık" kavramının tarihsel serüveni ile ilgili birçok malumata sahip olacağınız kesin. Bektaş Yıldız geçen sayılarda tek tek işlediği beşeri ideolojiler yazılarına bir yenisini daha eklemiş ama bu kez konuyu biraz daha genele yayarak, "İdeolojilerin Çıkış ve Dayandığı Temeller" başlıklı yazısı ile okuyucularıyla buluşmuş.

Mehmet Ali Kaçmaz, "Müslümanların Kürt Sorunu ile İmtihanı (2)" yazısı ile aslında aynı durumdan muzdarip olan kesimin/kesimlerin daha sonra nasıl ayrıştıklarının nedenlerini irdelemeye çalışmış ve varolan yarayı bir kez kanatarak dikkatlerimizi soruna çekmeyi başarmış. "Hayatımın Hangi Sınavı" yazısı ile Sedat Kaya, yaratılmanın bir amacı olduğu gibi insanında bir amacı vardır cümlesinden yola çıkarak bu amaca günümüz sınavları nasıl bir hizmette bulunuyor? Sorusunu cevaplandırmaya çalışmış.

Ömer Arslan, "Sen Kimin Adağısın!" başlığı ile adanmak/adamak, aldanmak/aldatmak kavramlarına değinip bizlerin hangi durumda nasıl bir tutum göstereceğimizi sormuş. Dergi bu sayıya yeni bir bölüm ile merhaba demiş. "Üniversiteliler Konuşuyor" Forum Bölümü ile seçmiş olduğu bir konu üzerinden farklı illerden, farklı üniversitelerden, farklı öğrencilerin değerlendirmelerini almış. Bu ayki Forum Bölümünde ise "Noel" işlenmiş. Farklı ve bir o kadar da keyif verici bir bölüm olduğunu söylemem gerek…

"Batı Taklitçiliği ve Tenkit Yoksunluğu Kıskacında Düşünce Hayatımız" çevirisi ile Kevser Beyazyüz, beşeri -izm'lerden dem vurarak tarih içerisinde nevzuhur olmuş görüşlere eleştirel bir tavır takınmanın öneminden bahsetmiş. Ayrıca "(Post-)Modern Zamanlarda Varolmak" yazısı ile günümüz dünyasında duruma göre değişkenlik gösterebilen kişiliklerden bahsetmiş.

Fikret Salık, "Mahkum Eden Hayat Devam Eder mi" sorusunu sorup Mahsun Kırmızıgül'ün yeni film dizisi olan "Hayat Devam Ediyor"a ironi yapmış. Bir halkı aşağılayan, hor gören… Olumsuzlukları, salt cinsellik üzerinden veren bir filmin, asıl gerçekleri yansıtmadığını; bilinçlice yazılmış bir senaryo ile bir halkın değerlerini küçük düşürmeyi amaçlandığını dergi sayfalarına yansıtmış. "Günlerden Dergi Günleri ve Özgür Üniversiteli" başlığı ile Harun Çetinkaya, hem Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği (TÜRDEB)in düzenlemiş olduğu Dergi Fuarının hem de Özgür Üniversiteli Dergisine okuyucuları tarafından nasıl bir hizmet sunulabilirin değerlendirmesini yapmış

Muhammed Halid, " Gözden Irak Olan, Gönülden de mi Irak Olmalı?" sorusunu sormuş ve Patani'li Müslümanların yaşadıkları zulüm, işkence, tecavüz… gibi hesabını veremeyeceğimiz sorunlardan dolayı "gözlerini ufka diktiğini ve bir yardımcı bir veli" beklediklerini acı bir gerçek olarak bizlere haykırmış.

İki sayıyı bir arada işleyen dergi bu yüzden iki röportaja yer ayırmış. İkinci röportajı yapan Şirvan Ayzit, Fuat Değer ile yapmış olduğu röportajda, Van depremini, deprem anını, depremden sonraki durumu detaylıca bizlere aktarmış.

"Radyoculuk ve Radyo Selam" ile Sedat Taşdemir, Diyarbakır Özgür-Der'in de desteğiyle kurulan Radyo Selam'ı (www.selamradyo.com) ve Anadolu'daki gayri İslam'i ve İslam'i radyoların toplumsal, sosyal, siyasal meselelere olan duruşlarını işlemiş. Furkan Akdeniz, dergideki yazılarına devam edip "Türkiye'de Üniversite Olgusu ve İslami Gençliğin Sorumlulukları" yazısı ile mevcut ortamdaki üniversite olgusuna dikkat çekmiş, üniversite denilince ne anlaşıldığını ve ne anlaşılması gerektiğini aynı zamanda bu duruma İslami gençliğin ne gibi bir müdahalesi olabilir/olabilirizin değerlendirmesini yapıyor.

Ali Ekber Konuk, "Çıbanbaşının Hali ya da 'Dersim Kürt Tedibi' yazısıyla Dersim olayının nasıl başladığını ve Dersim olayında son zamanlarda tozlu raflardan indirilen gerçekler ile bizleri bir kez daha buluşturuyor. Film Tanıtımında ise Umut İslam Ayar, Yazısının giriş kısmına Cesare Pavese'nın, "Savaş bir gün biterse, kendimize şunu sormalıyız: Peki ya ölüleri ne yapacağız? Neden öldüler" sözünü eklediği yazıda, Özcan Alper'in "Gelecek Uzun Sürer " filminin tanıtımını yapmış,

Zeynep Uslu "62'den Yaptığım Tüm Tavşanların Anısına" başlıklı yazısında bizlere öyküden bir tuval çiziyor! Bu ayki sayıların şiir bölümünü Necip Selecan'ın "Filistin" ve Alpaslan Akdağ'ın "Su'da Yüzdür Kalbini" şiirleri süslemiş.

Derginin son sayfasına ise Diyarbakır Özgür-Der'in Şırnak (Şırnex) Uludure'ye bağlı (Qıleban) Karasu (Roboski) köylülerinin TSK Hava Kuvvetlerince yapılan saldırı sonucunda ölen vatandaşlar için yapmış olduğu basın açıklamasına yer verilmiş.

Bu sayıda ve bundan sonraki sayılarda da Rabbimizden emeği geçenlere ecirlerini vermelerini niyaz ediyor ve kendilerine muvaffakiyetler diliyoruz.

Ahmet Maruf / Islah Haber
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
dergi-13sayib.jpg



Özgür Üniversiteli’nin 13. Sayısı Çıktı!



Özgür Üniversiteli Dergisi yürüyüşüne 13.sayısı ile devam ediyor.

Yayın hayatında 1 yılını dolduran Özgür Üniversiteli Dergisi 13. sayısını çıkardı. Bir yılın verdiği özgüvenle yoluna devam eden dergi, biyografi, röportaj, şiir, makale, deneme yazıları ve film tanıtımı ile okuyucularıyla buluştu.
Gençlerin düşüncelerini kalemleriyle dile getirme fırsatı sunan Özgür Üniversiteli Dergisi, 13.sayısında otuz yıllık kısa denecek ömrüne, yoğun bir İslami mücadele anlayışını sığdırabilmiş, bir temmuz günü şahitliği şahadetle taçlandırılmış olan bir ismi, Sedat Yenigün’ü kapağa taşımış.
‘‘Zulümle iktidar kalmayı murad edenler, direnişle alaşağı edileceklerdir, tarih örnekleriyle dolu. Direnen Müslüman Suriye halkı, çağdaş firavunları kan denizlerinde boğacaktır.’’
Harmancı giriş yazısında, derginin içeriğinden kısaca bahsedip, Suriye’de yaşanan katliama ve Ak Parti’nin ‘‘dindar nesil yetiştiriyoruz’’ söylemine dair değerlendirmelerde bulunmuş.
Derginin bu ayki sayısında: Sedat Yenigün’ün hayatını ‘‘Kısa Bir Ömrün Uzun Adanmışlığı: Şehid Sedat Yeni gün’’ biyografisiyle Metin Aldemir kaleme alırken, Hamza Türkmen, Sedat Yenigün’ü anlatan yazısıyla ‘‘Kapıyı Çalan Misafir’’ oldu.
Bu sayıda iki söyleyişi yapıldı. Suriye devrimine ışık tutması bakımından Bülent Şahin Erdeğer ile İsmail Çoktan’ın yaptığı söyleşinin yanında, Abdullah Önal’ın, TRT6’te yayınlanmak üzere çekilen “Mirinên ji bêhna sêva” “Elma Kokulu Ölümler” adlı belgeseli çeken M. Nurullah Polat ile belgesel, film ve Halepçe üzerine yaptığı Kürtçe röportaj da dergide bulunuyor.
‘’Rabbimizden, Hak üzere yol almayı, batıla karşı durmayı ve bu uğurda galibiyeti ihsan etmesini dilemeliyiz.’’
‘’İslami Bakış Açısıyla ‘Suriye Gerçeği’’ makalesiyle Suat Yıldız, Suriye’de yaşanan katliama dair değerlendirmede bulunmuş. Suriye halkının içerisinde bulunduğu son durumu analiz etmiş. Ahmet Malkoç, ‘’Son Haykırışlar’’ öyküsüyle dergideki yerini almış. ‘’MİT Ve Kanunsal İyi Çocuklar’’ makalesiyle M.Ali Kaçmaz, Türkiye’nin istihbarat gücü olan MİT’i ve Ak Parti’nin ‘iyi çocuklar’ını yazmış. M.Salih Eşiyok ‘‘Kavramsallaştıramadıklarımızlardan mısınız!’’ makalesiyle, şahitlik kavramını güncel bir perspektif üzerinden yazmış ve bu bağlamında Halepçe’yi unutmamış, unutturmamış.
‘’ Ve gördük ki mekân değildir zamandır önemli olan ve lakin o da değildir eylemdir önemli olan ve o dahi değildir kalb olmadıkça.’’
Mücahit Gökduman, ‘’ İslami mücadelede iki boyut’’ makalesiyle, Müslüman gençlerin dış dünya ile savaşında başarılı olduğundan, İslami mücadelenin ikinci boyutu olan kendi iç savaşında da başarılı olması gerektiğinden bahsetmiş. Geçen sayıda ölüm kavramına giriş mahiyetinde bir yazı kaleme alan Mirpenç Akşit, ’’ İlkçağ felsefesinde ölüm kavramı(2)’’ makalesiyle ilkçağ felsefecilerinin ölüm kavramına yükledikleri anlamları yazarak konunun detaylarına inmiş.
‘’Zikirle kendini dirilt. Güneşten önce kalk ki o seni geçmesin. Güneşi tut. Bunlar umudun yoldaki işaretleridir. İfsat içeriden başlar. İçinde umudu büyüt. Direnişi içeriden başlat. Tasavvurun umudundur unutma!’’
Harun Çetinkaya, ‘’korkumuz sessizliğe’’ makalesiyle dergideki yerini almış. ‘‘ Fetih’e dair’’ yazısıyla Betül Beyazyüz, bugünlerde üzerinde en çok konuşulan, hakkında yorum ve değerlendirme yapılan ‘’ Fetih 1453’’ filmini analiz etmiş. Recep Şeker, ‘’ Dindar nesil üzerine’’ makalesiyle, Başbakan Erdoğan’ın yakın zamanda dile getirdiği ‘’Dindar nesil yetiştireceğiz’’ söyleminin, toplumun farklı kesimleri üzerinde nasıl bir yankı uyandırdığını ve biz Müslümanların nasıl bakmamız gerektiğini irdelemiş. ‘’ Ankara’da deniz yok’’ makalesiyle Mevlüt Uğurlu, ‘’Andımız’’ makalesiyle de Abdulvahap Yıldırım dergideki yerini almış.
‘‘Nîvçîrokek Di Dîroka Stembariyê de: Helepçe’’ Kürtçe makalesiyle Abdullah Önal, içerisinde bulunduğumuz mart ayı hasebiyle, 16 Mart 1988’de yapılan Halepçe katliamını unutmamış ve yapılan zulmü bir kez daha gündemimize taşımış. Bilal Demir, ‘’Ah Halepçe’’ yazısıyla, bende Halepçe’yi unutmadım demiş.
Bu sayının şiirleri: ‘‘Subaltern’’ şiiriyle Mehmet Garip Tanyıldız’a, ‘‘Yeter artık!’’ şiiriyle Şêxmus Şenyîğît’e, ‘‘Ölüm-yaşam ve akşam’’ şiiriyle Necip Salacan’a ait.
Genç kalemlerin yüreklerinden dökülen bu nağmelerin, bütün kâfir, zorba ve diktatörlere korku salmaya devam etmesi ümidiyle.
Haber: Ozan Ahras
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
ozgur_universite_16_%217-.jpg

Özgür Üniversiteli Dergisi 16-17 Sayısı Çıktı


Yeni sayısıyla Özgür Üniversiteli Dergisi iki aylık bir çalışmayı yaz aylarına denk geldiği için tek bir sayı altında toplamış.

Tevhid-i bilince sahip; bilgi, inanç ve eylem birlikteliğini kendilerinde şiar edinmiş, Müslüman genç dimağların yürek haznelerinden beyaz yapraklara damıtılan duygu, düşünce ve yorumları tek bir solukta okuyacağınız derginin yeni sayısı… Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da zühd ve cihad eri olan bir imamı: Kafkas Kartalı İmam Şamil’i kapağa taşımış.
İmkan-Der Başkanı ve Çeçen Davasının yılmaz savunucusu Murat Özer’in kaleminden hem İmam Şamil’i tanıyacağınız hem de günümüze kadar gelen İmam Şamil’in mirasının şuan ki durumuna vakıf olacağınız “İmam Şamil’in Mücadelesi Kafkasya da Sürüyor” başlıklı yazısı derginin giriş yazısını oluşturmuş.
Ali Ekber Konuk, “Kürt Sorununda Şiddet Yönteminin İflası: Uludere” başlıklı yazısı ile Kürt sorununun çözümünde bugüne kadar ayak direten sistemin Uludere özelinde zulümlerinin nasılda somutlaştığının profilini çizmiş! “Türkiyeli Müslüman Ortadoğu İntifadasının Neresinde?” Başlıklı yazısıyla Furkan Akdeniz, 28 Şubat, Filistin, Mavi Marmara vb. olaylara gösterilen tepki ile hâlihazırda devam eden genelde Ortadoğu özelde ise Suriye kıyamına gösterilen turum arasındaki paradoksu özetlemiş!
Gökhan Ergöçün, “Festival Havasında Bir 19 Mayıs” başlıklı yazısında ‘resmi bayramların gün ve hafta olarak toplandığında 365 gün 6 saatten daha fazla bir zaman dilimine tekabül ediyor’ tarzında ironilerle doldurduğu yazısında “… -biz 19 Mayıs kutlamasının kalkmasını beklerken bir günlük kutlama festivale dönüştüğünün-eleştirisini yapıyor. “Ağıt İle Destan Arasında Şeyh Said” Başlıklı şiir-nesir tadındaki yazısıyla M. Garip Tanyıldızı, Şeyh Said kıyamına ağıt yakılmasını değil onun mücadelesinin artık destanlaşması gerektiğinin altını çiziyor…
“Başörtüsü Meselesi Sadece Başörtüsü Meselesi mi? Soru başlıklı yazısı ile Büşra Bulut, söz konusu yazısında sorunun bizzat muhatabı olması hasebiyle; meselenin dününü, bugününü eleştirmiş… Müslümanların tutumuyla ilgili özeleştiride bulunmuş. Ayrıca bu sorununun çözümünde hangi adımların atılmasının gerektiğini belirtmiş. “Şehadet Uykusu” başlıklı yazıyı Mavi Marmara gazilerimizden (yazıda da belirtildiği gibi yaşayan şehidimiz) Uğur Süleyman Söylemez ağabeyimize ithaf eden Mevlüd Uğurlu duygu dolu kelimeler ile gözlerimizi yaşartıyor!
Aydın Türk, “Emanet: Duha” başlıklı şiir-nesir havasında denemesiyle sabahın sahibine olan teslimiyeti gösterdiğimizde aydınlığın bizleri ne kadar daha fazla kuşatacağının farkındalığına çağırıyor. Abdullah Önal, İslami bir Kürtçe söylemi üzerine devam ettiği“Nîherînek Îslamî li ser zimanê Kurda-2” yazısıyla Kürtçe yazımına devam etmiş. Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da söyleşi bölümü en dikkat çekici kısım olarak göze çarpıyor. Dergi yazarlarından Furkan Akdeniz’in, “Suriye İntifadası Gençlerin Omuzlarında” başlıklı söyleşisini Şam Gençlik Birliği’nden Ahmet Abdulvelid ile gerçekleştirmiş. Suriye konusunda kafa karışıklığı yaşayan gençler için kaçırılmaması gereken bir yazı olduğunu belirtmek gerek!
Dergide bir de “İslami Hareketlere Göre Vakıa Tespiti” çeviri yazısına yer verilmiş. Kevser Beyazyüztarafından yapılan çeviride;Şeyh Dr. Gazi Et-Tevbe’ninİslami mücadeleye damgasını vurmuş cemaatlerin/liderlerin metot hatalarının neler olduğunun ve çözüm noktalarının neler olması gerektiğinin vurgusu yapılmış. Özgür-Der Üniversite Gençliğinin her yıl gerçekleştirdiği “Üniversiteliler Buluşuyor” programınıMücahid Gökduman, kendisinin gözlemlerini de katıp “Özgür Üniversiteliler Buluşuyor” yazısı altında derleyerek okuyucusuna aktarmış. Ayrıca Üniversiteliler Buluşuyor etkinliğinde gerçekleştirilen Atölye Çalışmalarından üç tanesi derginin bu sayısı için; Takva, Ahlâk ve İbadet Merkezli Mücadele Anlayışı (Çetin Aldemir), Kadın Erkek İlişkilerinde İffet (Harun Çetinkaya), Kur'an'da Bilgi, Takva ve İbadet Kavramları (Suat Yıldız) şeklinde parantez içerisinde isimleri zikredilen katılımcılar tarafından işlenmiş.
Ahmet Demir’in, “Biri Bunlara Dur Desin” başlıklı yazısıyla tevhid bilincinin ne demek olduğunu ve bu kavrama aykırı davranan “İlahiyatçıların” sisteme ait kutsalların önünde nasılda boyun eğdiğine dair isyanını haykırmış! “Değerlere Doğru Giderken” başlıklı yazısıyla Zeki Kozan Bir Diyarbakır Filmi sadedinde betimlemelerle dolu bir günlük yaşanmış hikayesini bizlere izletmeyi başarıyor.
Ozan Ahnas, “Ümit(siz)lik” yazısı ile bilgi ümitsizliğin ve ü,mitsizin başlıca müsebbibinin ne olduğunun bilgisini verdikten sonra ümidin ne olduğunu ve neden mi ümitli olmalıyız? sorurusunu cevaplandırdığı yazısında, bu yazıyı yazmasına vesile olan Ümit Kutbay Kardeşine’de kardeşlik hukukuna güzel bir örneklik teşkil eden teşekkür notunu eklemiş.
Bu sayıda; “A’raf” ile İbrahim Erkin, “Ve Gördüm” ile Ahmet Akdeniz ve “Bes Kır” Kürtçe Osman İzol şiirleriyle yer edinmişler. Ayrıca genç kalemlerden “İçimdeki Nefret” ile Mahmud Batuk (Lise 4), “Sanrı” ile Mustafa Aydın (Lise 3) ise ağabeylerine, ablalarına nazire eden şiirleriyle bizlerde buradayız deyip gelecek umudumuzu pekiştirmişler.
Her sayı gibi bu sayınında Özgür Üniversiteli Dergisini, yazarlarını ve okuyucularını Rabbimizin rızasını kazanmaya sevk etmesini, hayırlı çığırların açılmasında genç kalemlerin etkin olması noktasında Rabbimize niyazda buluyor ve yeni sayı hayırlı olsun diyoruz.

Ahmet Maruf / Islah Haber
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
25605.jpg



Özgür Üniversiteli Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı!


Özgür-Der Üniversite Gençliğinin çıkarmış olduğu “Özgür Üniversiteli Dergisi” Mısır’da yapılan darbe içeriliğiyle çıktı.

Özgür-Der Üniversite Gençliği’nce çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi, yeni sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Derginin 24. sayısı olan Ağustos-Eylül 2013 sayısında R4BIA ve Mısır’da yapılan darbe kapağa taşındı.
Dergi, Mısırda yapılan askeri darbeyi ve İhvan-ı Müslimin ümmete verdiği direniş dersini konu edinmiş. Bu sayıda; Muhlis Kılıç “Muhammed Mursi Kimdir?” başlıklı yazısıyla bizlere adete Mursi’yi yeniden tanıtmaktadır. Onun akabinde Suat Yıldız “Değişmeyen Yasa Mısır’da Vuku Buldu” yazısıyla tarihin nasıl tekerrür ettiğini gözler önüne sermiş. Onun dışında, Yakup Öztop “Kimyasal Katliam ve Suriye’ye Olası Müdahele Tartışmaları”nı konu edinmiş.
Enver Mutlu’nun Ortadoğu intifadalarının en başından beri mücadelenin ön saflarında yer alan Adem Özköse ile yaptığı “R4BIA Üzerine” isimli söyleşi de dikkat çekmekte...
“Özgür Üniversiteli Dergisi”ndeki diğer yazılar ise şu şekilde:
Celal TANRIKULU-İhvan için Vefa Zamanı
Abdullah ÖNAL-Mısır, Tevgerén Rewşenbirén “Nasin”,
Turan YAMAN-Suriye Direnişinin Bilançosu
Hakan KILIÇ-Ez Umeya Heti Tuya Hey Xuseri (ŞİİR)
Ahmet MARUF-R4BIA ve Diğerlerimize
Ozan AHNAS-Mevsimlik İşsizler
Erhan OZAN-Adanmışlık Timsali Esma El-Biltaci
Nisanur AYAR-Savaşın Çocukları Adam Gibi
Semra BARAN-“Duamız” Mısır ve Suriye’nin Onurlu Halkı için
Çetin ALDEMİR-İslam Davetçisi ve Zorunlu Üç Merhale
Alpaslan AKDAĞ-Yalnız Bize Yakışırdı Ölüm (ŞİİR)
Hakan KILIÇ-Sana Geldim Ey Özgürlük (ŞİİR)
Yasemin BURUNKAYA-Kıyam Vakti (ŞİİR)
Canan KANCI-Yürekleri Katırlara Yükleyen Allah’ın Adıyla
Haber: İbrahim Ayaz

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
42406.jpg


Özgür-Der Üniversite Gençliği'nin çıkarmış olduğu “Özgür Üniversiteli Dergisi” 25. Sayısında; ”Gençlik ve Ahlaki Yozlaşma” konulu soruşturmayı ele aldı.

Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi, yeni sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Derginin 25. Sayısı olan Ekim-Kasım 2013 sayısında “Gençlik ve Ahlaki Yozlaşma” konulu Soruşturmasıyla okurlarının karşısına çıktı.
Dergi, özellikle hitap ettiği gençlerin günümüz en büyük kayıplarından biri olan Ahlaki yozlaşmanın gençlere nasıl musallat olduğunu, bu belanın belirtilerinin neler olabileceğini ve bütün bu belalarla nasıl başa çıkılabileceğini konu alan yazılarla karşınızda.
Arş. Yzr. Abdullah YILDIZ, Arş. Yzr. Hülya ŞEKERCİ, Arş. Yzr Ali KAÇAR, Arş. Yzr. Sabiha Ateş ALPAT, Zafer Fatih ERGAT, Nureddin YARGICI’nın da aralarında bulunduğu büyüklerimizin yazılarının bulunduğu dergimizi size en yakın temsilciliklerimizden temin edebilirsiniz…
Sizin ve bizim dergimiz olan “Özgür Üniversiteli” dergisindeki yazarlar ve yazı başlıkları ise şu şekildedir.
Harmancı- Ekini ve Nesli İfsad Edenlerin Vay Haline
Ömer ARSLAN- Toplumsal Bir Dönüşüm Olarak Ahlaki Yozlaşma
Mücahid GÖKDUMAN- Müslümanlar, Medya ve Ahlak
Muaz Perver AYVERDi- Soruşturma: Gençlik ve Ahlaki Yozlaşma
Harun ÇETİNKAYA- Suriye ve Mısır Direnişinin Öğrettikleri
Furkan ALAN- Türbanın Ne İdülüğü
Onur GÜLEÇ- Ahlaki Yozlaşmaya Dair Temel Sebepler
Suat YILDIZ- Bunları Biliyor Muydunuz?
Rıdvan ÇELEBİ- Kur’an’i Yaşamın Özlemi
Ozan AHNAS- Kürdistan’da Ahlaki Yozlaşma
Abdullah ÖNAL- Şehid Halepçe ü Halep
İbrahim AYAZ- Rüyaların Psikolojik ve Dini Hayattaki Yansımaları
M. Furkan GÖKÇE- Nereye Gidiyoruz?
Muhlis KILIÇ- Van Konteyner Kentlerde Yaşanan Mağduriyetler
İrfan TANRIVERDİ- Müslüman Öğrenci Evinde Bir Gün (öykü)
Canan KANCI- Koku (öykü)
Turan YAMAN- Kitap Değerlendirmesi: Çocuk Eğitimi ve Aile
Recep ŞEKER- Film Tanıtımı: 12 Angry man
Bahattin ÇİÇEK- Ötelerde Bekleyen Çığlık (şiir)
Selman DEMİRCİ- Halis Dönüş (Tevbe-i Nasuh) (şiir)
Faris ALMAÇ- Vakitsiz Ölüm (şiir)
Hakan KILIÇ- Arkadaş (şiir)
Özgür Üniversiteli Basın Açıklaması- Yönetim Sözünü Tut Emanetine Sahip Çık.
Haber/İbrahim Ayaz
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Özgür Üniversiteli Dergisi'nin 30. Sayısı Çıktı

Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi’nin Kasım-Aralık sayısı çıktı.
Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi’nin Kasım-Aralık sayısı çıktı. Yeni tasarımı ve kategorileri ile çıkan Özgür Üniversiteli’nin 30. sayısı “Medya ve Müslümanlar” konusunu gündeme taşıyor.
Bu sayıda, Recep Şeker, Hakan Kılıç, Onur Güleç’in kaleme aldığı yazılar ve Kenan Alpay ile yapılan röportaj, Medya başlığı altındaki değerlendirmeleri oluşturuyor. Ali Ekber Konuk imzalı gündem değerlendirmesinde Kobani olayları değerlendirilirken, derginin bir diğer kapak konusu mahiyetindeki “Savaş ve Çocuk” başlığında Şehriban Eylül Demir, Evin Akdeniz, Büşra Ceyran’ın yazıları bulunuyor.
Mısırlı üniversite öğrencilerin eylemleri ve Müslümanın geleceğe bakışı ile ilgili çevirilerin de yer aldığı dergide, Cündullah Avcı “Müslümanların kardeşlik şuurunu, Furkan Kılıç Ammar Bin Yasir’i, Erkam Kuşçu Malik bin Nebi’nin Düşünceleri’nden bir kesiti okurlara aktarıyor.
Ayrıca Rıdvan Çelebi, “Karanlıktan Aydınlığa Doğru” yazısıyla Müslümanları yenilenmeye davet ederken, İsmail Hamza Şat vahyin hayatımızdaki yerini hatırlatıyor. Şeyma Rüzgâr “Bilmek de Acı Çekmektir Aslında ve Biz de Bildik...” başlıklı denemesi ile katkıda bulunan bir diğer isim.
Derginin kültür-sanat sayfalarında ise Furkan Gökçe, Mustafa Çelik, Gülsen Dayanır, Zehra Bozan ve Vehbi Bakır’ın şiirleri, Bilal Akdeniz’in “Televizyon Öldüren Eğlence” adlı kitabın değerlendirmesi yer alıyor.
Son olarak üniversitelerdeki Müslümanların yaptıklarını tanıtmayı ve gelişen hadiseleri aktarmayı hedefleyen “Üniversitelerden Haberler” köşesi Erkam Beyazyüz tarafından oluşturulmuş.

ozguruniversite30b.jpg
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
58836.jpg



Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi’nin Ocak-Şubat sayısı çıktı.


Haksöz Haber
Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli Dergisi’nin Ocak-Şubat sayısı çıktı. Yeni tasarımı ve kategorileri ile çıkan Özgür Üniversiteli’nin 31. sayısı “Cemaat-Birey İlişkisi” konusunu gündeme taşıyor.
Bu sayıda, Muhsin Kılıç, Şeyma Rüzgar, Recep Şeker, Rıdvan Çelebi ve Furkan Kılıç’a ait yazılar gündem ile ilgili değerlendirmeleri oluşturuyor. Ayrıca Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ile yapılan cemaat ve birey konulu röportajın bulunduğu dergide Hakan Kılıç geçtiğimiz ayın ülke gündemini değerlendiriyor.
İrfan Tanrıverdi ve İdris Kaya imzalı “İş Kollarında Denetim ve Yaptırım Eksikliği” başlıklı yazının yanı sıra Abdulvahap Kösesoy’un “Aişe Abdurrahman ve Tefsir Anlayışı” değerlendirmesinin bulunduğu dergide Sümeyye Tepetam “Mahalle Baskısı’nı” yazmış. Melike Turan “Bireyselleşmiş Toplum” kitabını değerlendirirken Erkam Kuşçu “Captain Phillips” filminin kritiğini yapıyor. Erkam Beyazyüz’ün hazırladığı “Üniversitelerden Haberler” köşesi, Şeyda Tahmaz’ın Edirne Gezisi yazısı ve Mustafa Halil Aydın’ın “Bir Politik Eylem Aracı Olarak Futbol” denemesinin bulunduğu dergide başkaca birçok şiir ve deneme okuyucunun ilgisine sunulmuş.
Özgür Üniversiteli dergisi bu sayıda, geçtiğimiz günlerde dördüncü yılına giren ve hala sorumlularından hesap sorulamayan Roboski katliamını, Ali Emre’nin “Acının Kandili” şiirini derginin ilk sayfasına koyarak hatırlatmış.
Özgür Üniversiteli dergisi birikimini artırarak yola devam ediyor.
 
Üst