Oy için Sakal-ı Şerif'i yakacaklardı

Katılım
27 Mar 2014
Mesajlar
32
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Tarihçi Murat Bardakçı, köşesinde bugün seçim tarihimizde yaşanılan ilginçlikleri yazdı.

"Seçim maceralarımızda tuhaflık mı ararsınız? Siyaset tarihimiz Hazreti Muhammed’in sakalını yakmaktan seçim kanununu kaybetmemize kadar her türlü garabetle doludur" diyen Bardakçı, sözlerine şöyle devam etti;
"SAKAL-I ŞERİF KAVGASI YAŞAMIŞTIK"
"Gerçek seçimler ile yeni tanışmaya başladığımız 1912’de bir 'sakal-ı şerif kavgası' yaşamıştık. İttihadçılar seçim propagandalarında kullanmak maksadıyla Rumeli’ye bir sakal-ı şerif göndermiş, rakipleri olan İtilâfçılar “Bu sakal Hazreti Muhammed’in değil, Jöntürkler’in peygamberi olan Mahmud Şevket Paşa’nın sakalının kılıdır. İspatı da kolay, şayet hakikaten Peygamber Efendimiz’e ait ise, yanmaz. Ateşe atıp denemeye var mısınız” demiş ama sakalı yakmaya kimse cesaret edememişti.
Yokuştan düşme ihtimalinin bulunduğu kaygan bir dönemdi
Eskilerin “sath-ı mâil” diye bir deyimleri vardı ve “yamaç”, “eğimli arazi” demekti...
Seçim geldiğinde “Seçim sath-ı mâiline girdik” denirdi. “İntihâbât”, yani seçim zamanı onlar için eğimli, her an bir hadise yaşanabilecek ve birilerinin tepetaklak olup yokuştan düşme ihtimalinin bulunduğu kaygan bir dönem idi.
Türkiye şimdi işte bu günleri yaşıyor, yani “seçim sath-ı mâiline girdik"... Geçen haftadan bu yana aday listelerini tartışıyoruz, seçimde hangi partinin ne kadar oy alabileceğini tahmine çalışıyoruz ve barajın ne getirip ne götüreceğini konuşuyoruz..."
www.sgkrehberi.com/haber/61794/
 
Katılım
14 May 2008
Mesajlar
2,994
Tepkime puanı
93
Puanları
0
Peygamber Sallahüaleyhivessellem Efendimize ait mübarek saç ve sakal kıllarını ateş yakmaz.Bizler öyle inanırız.
 
Üst