ÖSYM, TUS'da 4 soruyu iptal etti!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), 11-12 Aralık 2010 tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Sınav kitapçığı adaylara paket içinde verilecek.


Sınavda, her bir adaya soru kitapçığı paket içinde verilecek. Adaylar, sınav başladığında paketi kendileri açacak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek sınavda, tıpta uzmanlık eğitimi görmek üzere Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerine, üniversitelerin tıp fakültelerine ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'ne (GATA) alınacak uzman adayları belirlenecek.
TUS'un 11 Aralık Cumartesi günkü Yabancı Dil Sınavı saat 9.30'da başlayacak ve 120 dakika sürecek. Yabancı Dil Sınavında adayların tıp konularında seçilmiş ifade, cümle ve metinleri anlama ve Türkçeye tercüme etme becerilerini yoklayan sorular bulunacak. Bu sınavda Almanca, Fransızca ve İngilizce için çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler kullanılacak.
Bilim Sınavı ise 12 Aralık Pazar saat 13.30'da başlayacak ve 210 dakika sürecek. Bu sınavda adayların, tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemlerle düşünme ve bunları belli durumlara uygulama güçlerini yoklayan sorular bulunacak.


-SORU KİTAPÇIĞI PAKETİNİ ADAYLAR AÇACAK-
ÖSYM'nin daha önce bildirdiği güvenliği artırıcı tedbirler bu sınavda da uygulanacak. Adaylar, içecekleri suyu şeffaf şişe içinde sınava getirebilecek.
Sınavda, fotoğraflı ve onaylı Özel Kimlik Belgesi olarak sadece ''Nüfus Cüzdanı veya Pasaport'' kabul edilecek. Sürücü Belgesi, Kurum Kimlik Belgesi de dahil başka hiçbir belge özel kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecek. Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya pasaportunu ibraz etmeyen aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.
Bu sınav için adaya ait soru kitapçığı matbaada tek tek özel olarak paketlenecek ve sınav başladığında her adaya paketi açılmamış bir adet soru kitapçığı paketi verilecek. Bu paket adayın kendisi tarafından açılacak.
ÖSYM, adayları kendilerine verilen açılmış paketi kesinlikle kabul etmemeleri, daha önceden açılmış paket verilirse, bunun açılmamış bir paketle değiştirilmesini Salon Başkanından ısrarla talep etmeleri yönünde uyardı.
AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
TUS'ta hatalı soru iddiasını ilanla duyurdular

''ÖSYM'ye Açık Mektup'' başlığıyla yayımlanan gazete ilanında, ''Bizler 12 Aralık Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı'na giren hekimleriz. Size sesimizi ancak böyle duyurabileceğimizi düşündük. Bu sınav için iki yıldan uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bu, bizim geleceğimiz'' ifadesine yer verildi.
İlanda, sınavın tüm dengelerini bozduğunu ifade eden hekimler, kolay soruların çok kolay, zor soruların ise profesörlük düzeyinde zor olduğunu ileri sürdü. Sınava giren adaylar, ÖSYM'nin bu konuyu mutlaka çözmesi gerektiğini belirtti.
''En az 7, gerçekte ise 10 civarında sorunun kesin olarak hatalı olduğunu düşünüyoruz'' görüşüne yer verilen ilanda, bunun tıp biliminin en temel kaynaklarından net referanslarla çok açık ortaya konulduğu ve sınava giren pek çok kişinin hatalı sorulara itiraz ettiği kaydedildi.
İlanda, şunlar kaydedildi:
''Korkumuz şu: Şeffaf olmadan, göstermelik 1-2 soru iptali ile olayın geçiştirilmesi güvensizliği tetikleyecek, adaleti yok edecektir. 'Her şey yolunda gidiyor' izlenimi verebilmek için olayı kapatmanızdan korkuyoruz. Yakın geçmişte yaşanan olumsuzlukların bedelini ödemekten korkuyoruz.
Beklentimiz şu: Adil olmanızı, sorular gerçekten yanlış olduğu için bilimsel inceleme sonrası hiçbir şeyden çekinmeden soruları iptal etmenizi ve bunu şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmanızı bekliyoruz. Bu adalet, en önce size olan güveni pekiştirecek, sonra da bizim aramızda sağlıklı bir eleme-seçme yapılabilmesini sağlayacaktır. Ne olur korkmayın, savunma reflekslerinizi takınmayın ve adil olun. Bu ülkede size güvenemezsek kime güvenebiliriz ki?''
AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Türk Sağlık-Sen’in TUS’ta bazı soruların hatalı olduğunu belirterek ÖSYM’ye başvurmasının ardından ÖSYM bir açıklama yaparak TUS sınavında 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.


Türk Sağlık-Sen’in Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) bazı soruların hatalı olduğunu belirterek ÖSYM’ye başvurmasının ardından ÖSYM bir açıklama yaparak TUS sınavında 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.

ÖSYM, sendikanın konuyu gündeme getirmesinin ardından bugün bir açıklama yaparak TUS sınavında 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 12 Aralık 2010 tarihinde yapılan TUS Bilim Sınavında denetçi akademisyenlerin yeniden değerlendirmesi sonucunda 4 sorunun adayların doğru cevap verebileceği biçimde düzenlenmediğinin tespit edildiği kaydedildi.
Sınavda sorulan diğer 296 soruda ise iptali gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hatanın olmadığı da ÖSYM tarafından bildirildi.

ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre 4 sorunun 1 tanesinin soru kökünde hata olduğu, 2 sorunun cevabının cevap seçenekleri arasında bulunmadığı ve 1 soruda ise doğru cevap olarak verilen şıkta eksiklik bulunduğu açıklandı.

Bu nedenle, soruların söz konusu teste cevap veren adaylar tarafından doğru cevaplandığı kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılacağı ifade edildi.
HATALI SORULAR
ÖSYM hatalı olduğunu açıkladığı soruları şöyle sıraladı:

-Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) A kitapçığında yer alan 9. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 14. sorunun doğru cevabının C olarak bildirilmesine rağmen soru kökünde hata olduğu,

-Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) A kitapçığında yer alan 52. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 32. sorunun doğru cevabının E olarak bildirilmesine rağmen doğru cevabının seçenekler arasında bulunmadığı,

-Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) A kitapçığında yer alan 68. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 83. sorunun doğru cevabının D olarak bildirilmesine rağmen doğru cevabının seçenekler arasında bulunmadığı,

-Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) A kitapçığında yer alan 71. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 86. sorunun doğru cevabının B olarak bildirilmesine rağmen doğru cevap olarak verilen seçenekte ifade eksikliği bulunduğu anlaşılmıştır.
ANKA
 
Üst