Osmanlı hükmü altında Kudüs

ukubat

Profesör
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
1,942
Tepkime puanı
103
Puanları
0
Konum
istanbul,fatih
Web sitesi
www.ismailaga.org.tr
osmanli-hukmu-altinda-kudus.jpeg


Müslümanların ilk kıblesi ve mübarek sayılan 3 mescitten biri olan, Mescid-i Aksâ’nın bulunduğu Kudüs şehri, Osmanlı yönetimi altına girmeden önce, Memluk devleti idaresi altında idi. Kudüs ve çevresi Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır Seferi ile beraber Osmanlı idaresine girdi. Ridaniye ve Mercidabık savaşları ile yıkılan Memlûk Devleti de tarihe karışmış oldu.
Kudüs’teki Osmanlı idaresi 1517’den 1917’ye kadar 400 sene devam etti. Bu uzun seneler boyunca birçok hizmet yapıldı ve şehrin büyümesi ve gelişmesi sağlandı.
Yavuz Sultan Selim
Yavuz Sultan Selim, Mercidabık savaşında Memlüklüleri yendikten sonra, tüm Şam bölgesini Osmanlı topraklarına kattı ve daha sonra Kudüs Şehrine gelerek, Mescid-i Aksâ ve Mukaddesâtı ziyaret etti. Osmanlının Kudüs Fethi, Kudüs halkını çok sevindirdi Sultan’ın ziyaretinde onu büyük bir yemeğe davet ettiler.
Yavuz Sultan Selim Han, Kudüs halkına ekonomik reformlar ve düzenlemelere kadar, birçok konuda söz verdi. Fakat düzenlemeleri sağlayamadan kısa süre sonra vefat etti. Osmanlı’nın Kudüs Fethinden sonra, İspanya kralı, Hristiyanların Kudüs’ü ziyaret edebilmesi için, Yavuz Sultan Selim’den harç karşılığında izin aldı.
Kanuni Sultan Süleyman
Sultan, Kudüs şehrinin kale ve surlarını restore etti. Şehre birçok çeşme kazandırdı. Mescid-i Aksâ’nın sur ve kapılarını restore ettirdi. Ayrıca Kubbetus-Sahra yer döşemesi onun zamanında yapıldı.
Şehre yeni kapılar açtırıp, Silsile kubbesi fayanslarını da yeniletmiştir. Eşi Hürrem Sultan adına bir tekke inşa edilip, fakirlerin yemek ihtiyacı da buradan karşılanıyordu. Şehrin güvenliği adına, Kudüs-Yafa şehri arasındaki yolun kontrolünü Ebigavş kabilesine verdi. Bu hizmetlerden dolayı kendisine “Kudüs’ün İkinci mimarı” denmiştir.
Sultan 4. Murad
Bu dönemde, Fransız General Napolyon’un saldırılarına ve Mısır Hidivi Mehmet Paşa’nın isyanından doğan iç karışıklıklara maruz kalan Kudüs, bu olayların bastırılması sonucunda tekrar Osmanlı idaresine girmiştir. Sultan Murat bu dönemde, Kudüs El-Halil yolu üzerinde, şehrin güvenliği için kale inşa ettirdi. Bu kalenin içinde mescit ve kışla bulunmaktaydı. Kalenin içinde Dizdar ve 40 asker görev yapmaktaydı.
Sultan Abdülmecid
Sultan Abdülmecid Han, Mescidi Aksâ’nın restoresini yaptırmıştır ve 20. 000 altın harcamıştır. Bu dönemde Kudüs şehrinin nüfusu artmıştır ve 1858’de insanlar Kudüs surları dışına yerleşmeye başlamıştır.
Sultan Abdülaziz
Sultan Abdülaziz döneminde 1867 tarihinde, Kudüs çok gelişmeye başladı ve birçok yol ve çarşı inşa edildi. Kudüs’ün yolları mermerlerle döşendi, bu döşemeler günümüze kadar bölgede mevcuttur. Sultan Abdülaziz, Mescidi Aksâ’nın süslemesi ve restoresine 30000 Osmanlı akçesi harcadı ve Ömerî camisini inşa ettirdi. 1892’de Kudüs-Yafa şehri arasında tren yolu inşa edildi 1909 yılında El-Halil kapısının yanına büyük kale inşa edildi ve yanına çeşme yaptırıldı.
Bu mübarek şehri emanet alıp, 400 yıl boyunca adaletle hükmeden, şanlı ecdadımızın yaptığı bütün hizmet ve hasenâtın, Rabbimiz katında makbul olmasını niyaz ediyoruz.


 
Üst