Osman Çeviksoy / Başıma Dağlar Düştü

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


1951'de Çorum'un Feruz köyünde doğdu.

İlkokulu doğduğu köyde, ortaokulu ve ilköğretmen okulunu Çorum'da bitirdi. 1971'de başladığı ilkokul öğretmenliğini sürdürürken GEE Türkçe Bölümü'nü 1979'da bitirdi. 1982-1987 yılları arasında öğretmen olarak Almanya'da çalıştı. Daha sonra Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1977'den beri çeşitli düşünce, sanat, edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı. 1981'de Kültür Bakanlığı '100. Yıl' yarışmalarında 'Beyaz Yürüyüş' ile öykü dalında birinci oldu.
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1985'te 'Duvarın Öte Yanı' ile 'yılın hikâyecisi' seçildi.
MEB Öğretmenler Arası Ödüllü Kitap Yarışması'nda 'Sana Seni Anlatmak' adlı eseriyle ikincilik ödülü aldı.

Öyküleri:
Beyaz Yürüyüş (1982)
Tutuklu Yürek (1982)
Ağlamak Yasak (1984)
Duvarın Öte Yanı (1985)
Kar Yağar Gül Üstüne (1986)
Derdimi Gül Eyledim (1989)
Geriye Hüzün Kalır (1990)
Sana Seni Anlatmak (1994)
Roman: Başıma Dağlar Düştü (1994)
Radyo oyunu: Kartal Yuvası (1992)
Ders kitapları: (Ethem BARAN'la birlikte) Liseler için, Türk Dili ve Edebiyatı, Edebiyat, Kompozisyon, Edebî Metinler, Güzel Konuşma ve Yazma.

605-599-435-8.jpg


Değişen zaman mıdır yoksa insan mı? Ailesiyle birlikte Almanya'da yaşayan Halil Bey'in cevap bulmaya çalıştığı en zor sorudur bu. Bugüne kadar, bulunduğu çağa ve mekâna uyum sağlamanın doğruluğuna hep inanmış ve ailesini de bunun için özellikle yönlendirmeye çalışmıştır. Fakat Rıza Beylerin anlattıkları onu derinden sarsacak ve kafasında birbiri ardına soru işaretleri oluşacaktır: Eşi ve çocuklarını da etkileyen ruhsal çalkantılar, iki kültür arasındaki sıkışmışlık ve derin bir arayış… Bunların ardından oğlu Murat'ın da içine düştüğü durum, kaygılarını büsbütün artıracak ve Türkiye'ye kesin dönüş için ani bir karar verecektir. Bu durumu ailesi nasıl karşılayacak? Kusursuz Almanca konuşan ve o ülkeyi benimseyen ikinci kuşak, kendini nereye ait hissedecek? Halil bencil ve anlayışsız bir baba mıdır? Bu soruların cevabını, Halil bey ve ailesinin yaşadıklarını, heyecan ve merakınızın bir an olsun dinmesine izin vermeyen satırlarda bulacaksınız.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
OSMAN ÇEVİKSOY’DAN İKİ YENİ KİTAP…
Günümüz hikâye ve roman yazarlarından Osman Çeviksoy, iki yeni kitabıyla tekrar okurlarıyla buluştu…
Çeviksoy’un Akçağ Yayınları arasında çıkan “Aklıma Yıldız Düştü” ve “Karanlıkta Ses Gibi” adlı kitapları son yıllarda yazdığı hikâyelerden oluşmaktadır. Yazar, yaşanmış olay ve durumlardan hareketle yaşayan, pürüzsüz, güzel bir Türkçeyle kaleme aldığı bu iki kitabının da diğer kitapları gibi zevkle, ilgiyle okunacağına inanmaktadır.
Osman Çeviksoy’un yeni kitaplarıyla birlikte 1982’den beri çeşitli yayınevleri tarafından yayımlanmış “Ömrümüz Gurbet” dışındaki bütün kitaplarının yeni baskıları Akçağ Yayınları tarafından yapılmıştır. Kısa bir süre sonra Ömrümüz Gurbet’in de Akçağ Yayınlarına katılmasıyla yazarın bütün kitapları aynı yayınevinde toplanmış olacaktır.

4a62d45a40b30de1d2aeb9d09bc6f57f.png














AKLIMA YILDIZ DÜŞTÜ
"Az kaldı, oğlumun Çakır amcası." dedi. "Artık dayanamıyorum. Bir dahaki uğradığında beni burada bulamayabilirsin."
Sesinde açık bir kararlılık vardı.
"Bırakıyor musun?" dedim.
"Bırakıyorum." dedi.
"Sermaye?.."
"Eh işte..."
"Artık görüşmeyecek miyiz?"
Gözleri bir kere daha doldu, yanakları bir kere daha ıslandı.
Bu habere gerçekten çok sevindim. Çünkü bu işi isteyerek, severek yapmadığını, güçlü analık duygusuyla Ferhat'ı ve onun geleceğini düşündüğü için her şeye katlandığını biliyordum. Yıldız'ın ulaşılabilir hayaller kurduğunu, yüreğinin kinle, intikam alma duygusuyla değil, sevgiyle dopdolu olduğunu biliyordum. "Ferhat olmasa, açlıktan sokak ortasında köpekler gibi geberir, yine de bu işi yapmam." derdi. "Yavrumdan başkası için yaşıyorsan, kendim için tek bir nefes alıyorsam Allah şu saatte canımı alsın, kahretsin beni!" derdi
(Arka Kapak)
Akçağ, Ankara, 2011, 1. Basım


7b28a1279a910965ec3d0640b9a03baf.png














KARANLIKTA SES GİBİ
Babam asıl beni şaşırttı hala. "Oğlum!" dedi bana. "Yavrum!" dedi. "İlk göz ağrım, iki gözümün ışığı... Üzerimde Nusret ağabeyimin emeği çoktu, ona saygımdan, hürmetimden sana sahip çıkamadım, "evladım" diyemedim, beni affet!" dedi. Babam beni ilk kez kucakladı hala. Babam ilk kez bana sarıldı, beni bağrına bastı. "Aynı sebepten kardeşlerinle de yeterince ilgilenemedim. Onlar da beni affetsinler. Açığa vuramadım, gösteremedim ama hepinizi çok sevdim, hepinizi canımdan çok sevdim. Keşke en küçüğünüz, en büyük cahilliği yaparak aramızdan ayrılmasaydı... Belki o zaman ben bu kadar acele etmezdim." dedi. Şaşırdım hala, babamın bizi bu kadar sevdiğini bilmiyordum. Çok şaşırdım...
(Arka Kapak)
Akçağ, Ankara, 2011, 1. Basım


Osman ÇEVİKSOY'un Sana Seni Anlatmak, Beyaz Yürüyüş, Kar Yağar Gül Üstüne, Tutuklu Yürek, Ağlamak Yasak, Derdimi Gül Eyledim, Duvarın Öte Yanı, Geriye Hüzün Kalır, Başıma Dağlar Düştü isimli kitaplarının da AKÇAĞ tarafından yeni baskıları yapıldı.

Mustafa ŞAHİN
EDEBİYAT UFKU 29 Mayıs 2011 Pazar
 
Üst