Ortadoğu'nun yeni kâbusu; su sıkıntısı

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
ortadogu-su.jpg


Ortadoğu'nun yeni kâbusu; su sıkıntısı
Su sorununun, bölge ülkeleri arasında siyasi ve sosyal çatışmaları tetikleyebileceği uyarısı yapıldı




Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Suyun son derece kısıtlı olduğu Ortadoğu'da, su kaynaklarının kullanımı ve paylaşımı yüzünden bölge ülkeleri birçok kez savaşın eşiğine geldi. Ancak yeni bir araştırma, su sorununun önümüzdeki 20 yıl içinde yalnızca ülkeler arasında değil, bölge ülkelerinin kendi sınırları içinde de siyasi ve sosyal çatışmaları tetikleyebileceğine dikkati çekiyor.
Amerika'nın Sesi Radyosu muhabiri Muhammed Elshinnavi'nin haberine göre, Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin son çalışması, yeraltı sularının azlığının, bölge ülkeleri içinde de stratejik sorunlara yol açabileceğini gösterdi.
"SU GİDERSE DEVLET AYAKTA KALMAZ"
Dünyada su kaynaklarının en kısıtlı olduğu 15 ülkenin 10'u Ortadoğu'da bulunduğuna dikkat çekilen araştırmayı kaleme alan Jon Alterman'a göre su, Ortadoğu'da devletlerin işleyişlerini belirliyor, halkların devletlerine sadakatini perçinlemek için ödül olarak kullanılabiliyor. Alterman "Su giderse devleti ayakta tutan işleyiş de gider" diye konuşuyor.
Ortadoğu'da su sorununu, 1980 ve 1992 yılları arasında devam eden proje kapsamında çölleri yeşillendirmek için yeraltı sularının kullanımının zirveye çıkmasıyla başladığını savunan Jon Alterman, yeraltı su kaynaklarının tükenmesinin, Ortadoğu devletlerinin işleyişi ve halklarıyla ilişkilerini derinden etkileyebilecek sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.
Uzmana göre bir diğer sorun da suyun az olduğu kırsal alandan kentlere büyük göçler yaşanması. Aynı şekilde yeraltı su kaynaklarının azalması yüzünden, bu ülkelerin kendi sınırları içindeki etnik ve ulusal gruplar arasında da gerginlik artabilir.
"YEMEN'DE SU 2017'DE BİTECEK"
Yeraltı su kaynaklarının iç istikrarı belirleyici bir unsur olduğunu savunan Jon Alterman, Ortadoğu hükümetlerinin şimdiden, gelecekteki su sorunlarına karşı stratejik çözümler geliştirmesi gerektiğini söylüyor. Alterman'a göre, bölge devletlerinin yalnızca su kaynaklarını arttırmanın yollarını değil, suya olan talebi azaltmanın, yani tasarrufa gitmenin yollarını da araması gerekiyor.
Raporda yer alan çözüm yolları arasında yeraltı su kaynakları yerine tarım alanlarında arıtılmış atık su kullanılması da var. İç tüketimi azaltmak için, suyun sistemli olarak fiyatlandırılması, tasarruflu ve sorumlu kullanımın da ödüllendirilmesi, ve halkın su kullanımı konusunda eğitilmesi de öneriler arasında..
Rapordaki çarpıcı bir tesbit ise, Yemen'in 2017 yılında tüm su kaynaklarını tüketeceği ve bu yüzden siyasi ve toplumsal çatışmaların yaşandığı ilk ülke olacağı iddiası..



Dünya Bülteni




 
Katılım
22 Ara 2010
Mesajlar
22
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Rabbim rahmetini eksik etmesin suyla ilgili projelerimizi israile devredenlere de devralanlara da fırsat vermesin..
 

veri

Yasaklı
Katılım
8 Kas 2010
Mesajlar
0
Tepkime puanı
661
Puanları
0
sen kendi çözümünü bulamazsan
susuz kalacağına
israil e el açmaya mahkum kalırsın

ülkemiz çölleşiyor
çözüm ağaç dikmek
sadece boş arazilere değil
her daire başına şehir içinde bir ağaç mutlaka bulunmalı

ağaç, böcek vb. mahluklarla yaşamaya alışmalıyız.
alışmazsak onlarla birlikte biz de yokoluruz.
 
Üst