Ortadoğu Savaşa Mı Gidiyor?

cahid

Kıdemli Üye
Katılım
18 Ağu 2009
Mesajlar
6,069
Tepkime puanı
1,417
Puanları
113
Konum
Muamma...!
9324.jpg


Uluslararası Kriz Grubu, Ortadoğu'nun yeni bir savaşın eşiğinde olduğunu, Türkiye'nin ise "denge siyasetinde" rol oynadığını belirtti...


Uluslararası Kriz Grubu, İsrail ve Hizbullah arasında çok daha yıkıcı bir yeni savaş ihtimalinin artmakta olduğu ve bundan sivillerin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşunun “Savaş Tamtamları: İsrail ve Direniş Ekseni” başlıklı raporunda İsrail'in 2006 yılındaki Lübnan saldırısının ardından bölgede hüküm süren durgunluğun, sadece tarafların yeni savaşın çok daha geniş katılımlı ve yıkıcı olacağını bilmelerinden kaynaklandığı belirtildi.

"İSRAİL ORANTISIZ GÜÇ KULLANACAK"

Savaş için siyasi nedenlerin varlığını koruduğu bir ortamda tarafların hesap hatalarıyla yeni çatışmaları tetikleyebileceğine dikkat çekilen raporda, yeni bir savaşta İsrail'in, 2006 senaryosunun tekrarını önlemek için Hizbullah ve Lübnan hükümeti ayrımı yapmadan hızlı ve etkili vurmayı planlarken Hizbullah'ın da aynı ölçüde karşılık vermeye hazırlandığı kaydedildi.

Raporda, İsrail'in Kuzey Kuvvetleri Komutanı Gadi Eizenkot'un “Orantısız güç kullanacağız, büyük zarar ve yıkım vereceğiz. Yeni savaşa hızlı, saldırganca ve uluslararası onay aramadan karar verilmelidir. Hizbullah köylerden (füze) ateşlemenin oralara yıkım getireceğini çok iyi anlıyor” şeklindeki açıklamaları ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, “İsrail bugüne kadar güvenli bir satıhtan savaşları başlattı. 2006'dan sonra bu asla tekrarlanmayacak. Nasıl bizim iç sathımız varsa onların da var. Yeni bir evreye girdik ve artık bombalandığımızda bombalayacağız, öldürüldüğümüzde öldüreceğiz, yerimizden sürüldüğümüzde yerlerinden süreceğiz. Bu onların mevcut stratejik zayıflığı” şeklindeki cevabına yer verildi.

“TÜRKİYE DENGELEMEYE YARDIMCI OLUYOR”

Raporda, adı açıklanmayan bir Suriyeli yetkili ise, İsrail'i dengelemelerinde Türkiye'nin kendilerine yardımcı olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

“İsrail'deki gibi sağcı ve saldırgan bir hükümete hiç rastlamadık. İsrail (Başbakan Binyamin) Netanyahu ve (Dışişleri Bakanı Avigdor) Lieberman gibileri seçerken caydırıcılığımızı güçlendirmek bizim tabi hakkımız değil mi? Hala (savaştan kaçınan) genel yaklaşımımıza bağlıyız, ama diğer dinamikler gözardı edilmemeli. Türkiye işleri dengelememizde bize yardımcı oluyor. İki Müslüman güçle yakın dostuz, fakat bunların biri NATO üyesi. İran sert konuştuğunda Hizbullah da sert konuşuyor. Fakat biz onları etkileyebiliyoruz ve işlerin kontrolden çıkmamasını güvence altına alıyoruz. Hizbullah sorumlu bir örgüt. Psikolojik savaş yürütüyor, fakat ne tek bir operasyon düzenliyor ne de provokasyonlara karşılık veriyor.”

Raporun tavsiyeler bölümünde BM, ABD, Türkiye, Fransa, İsrail, Suriye ve Lübnan'dan alternatif bir temas grubu kurarak tarafların provokatif söylem ve eylemlerden, sivillere ve sivil altyapıya yönelik açık ve örtülü tehditlerden, hedef suikastlardan kaçınma taahhüdüne bağlı kalmalarını sağlamaları ve güç kullanımı durumunda derhal müdahaleyle krizin büyümesini engellemeleri talep edildi.






dünyabülteni
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Büyük bir savaş kopması milyarlarca insanın ölmesi demektir. Ama aynı zamanda Hadis-i Şeriflerle bildirilmiş Melhame-i Kübra'nın da o olacağını zannediyoruz. Arkasında Mehdi As. ve İsa As. dönemi... Allahu alem.
 
Üst