Orta Kulak İltihabi Otitis Media

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL

Orta Kulak Iltihabi otitis media
Sürekli (Kronik) Orta Kulak Iltihabi Olanlara Bilgiler

Kulak, dis, orta ve iç olmak üzere üç bölümden olusur. Orta kulak, kulak zari ve kulak kemikçiklerini içerir. Kulak zarini veya kemikçikleri etkileyen herhangi bir hastalik, sesin dis kulaktan iç kulaga iletilmesine engel çikartarak iletim tipi isitme kaybina yol açar. Böyle bir hastalik, kulak zarindaki bir delikten, kulak kemikçiklerinin bir veya daha fazlasinin tahribinden, kemik zincirin bozulmasina kadar degisik çerçevede olabilir.
Orta kulakta bir iltihap olustugu zaman, kulak zari delinerek iltihap disari akabilir. Bu delik, siklikla kendi kendine iyilesip kapanir. Sayet iyilesemezse, çogunlukla kulak çinlamasi ve aralikli veya sürekli akintinin görüldügü isitme kaybi olusur.
Kulak Bakimi: Kulak zariniz delikse kulaginizin içine su kaçirmamalisiniz. Banyo yaparken veya basinizi yikarken kulaginiza vazelinle sivanmis bir pamuk parçasi koymaniz gerekir. Yüzerken, pamugun üzerine siki siki yüzme beresi geçirmenizde fayda vardir. Ayrica marketlerde degisik boyutlarda kulak tikaçlari da satilmaktadir.
Burnunuzu kuvvetli sümkürmekten kaçinmalisiniz. Bu olay, geniz ile orta kulak arasinda bulunan östaki borusu vasitasi ile burun ve genizdeki mikroplarin, orta kulaga ulasmalarina sebep olur. Burun akintisi içe çekilmeli, tükürülmelidir. Burnunuzu sümkürmeniz çok gerekiyorsa, bunu diger burun deliginizi kapatmadan yapmaniz tavsiye edilir.
Kulak akintisi oldugu müddetçe, kulak, mümkün oldugunca içerisine fazla bir sey sokulmadan temizlenmelidir. Kulak akintisi varsa veya baslamissa ilaç kullanilmalidir. Kulak yoluna, akintinin varligini tespit etmek amaci ile pamuk konabilir fakat bu, akintinin önünü sürekli tikamamalidir.
Ilaç Tedavisi: Ilaç tedavisi çogunlukla kulak akintisini durduracaktir. Tedavi, kulagin aralikli olarak temizlenmesini, damla veya toz kullanilmasini gerektirir. Belli kisilerde agizdan antibiyotik kullanilmasi gerekir.
Cerrahi tedavi: Yillarca, kronik orta kulak cerrahisinin amaci, iltihabi kontrol altina almak ve gelistirebilecegi zararli etkilerini önlemek amaci tasimistir. Son zamanlarda isitmenin de yeniden kazanilmasi için yöntemler gelistirilmistir.
Kulak zarini yamamak veya yeniden yapmak için birçok doku kullanilabilmektedir. Bu dokular, kulak kanalinin derisi, kulak üzerindeki kasi kaplayan zar, kikirdak gibidir. Hasar görmüs bir kulak kemikçigi, yeniden yerlestirilebilecegi gibi, yapma bir kemik de kullanilabilir. Bazen erimis bir kulak kemikçigi yerine, kikirdak da kullanilabilir.
Kulak Zari Tamiri (Miringoplasti): çogu orta kulak iltihabi kendi kendine iyilesir, bazilari da geride delik bir kulak zari birakir.
Kulak zari tamiri orta kulagi korur ve bazen isitmenin de düzelmesini saglar. Bu operasyon orta kulak kemikçiklerinde bir hasar olmadigi ve iltihabin kurumus oldugu kisilerde yapilabilir. Operasyon, dis kulak yolundan veya kulak kepçesinin arkasindan yapilir. Yukarida belirtilen dokular, kulak zari olusturmak veya yama yapmak için kullanilir. Kisi, yedi ile on gün içerisinde isine dönebilir. Tam iyilesme, yaklasik alti hafta içerisinde olur ve ancak bu sirada operasyonun isitmeyi nasil etkiledigi anlasilir.
Orta Kulak Tamiri (Timpanoplasti): Orta kulak iltihabi, kulak zariyla beraber orta kulak kemikçiklerinde de hasar meydana getirebilir. Timpanoplasti, hem kulak zarinin hem de bu kemikçik zincirinin tamirine verilen isimdir. Bu operasyon, kulak zarinin onarilmasini ve çogu zaman isitmenin de daha iyi olmasini saglar.
Operasyon, kulak kepçesi arkasindan veya dis kulak yolundan yapilir. Orta kulak kemikçik zinciri, kemikçiklere yeniden sekil verilerek veya diger dokularla onarilir, ayni zamanda zar tamiri de yapilir.
Bazi kisilerde, hem kemikçik zinciri hem de zari ayni anda tamir etmek mümkün olmaz. Bu durumda önce kulak zari onarilir, dört ay veya daha uzun bir süre sonra da kemikçik tamiri yapilir.
Operasyon, genel anestezi altinda gerçeklestirilir. Kisi, operasyondan sonra yedi ile on gün içerisinde isine dönebilir. Iyilesme, yaklasik alti haftada tam olur. Isitmedeki iyilesme birkaç ay hissedilmeyebilir.
Kulak Arkasi Kemik (Mastoidektomi) ve Orta Kulak Tamiri (Timpanoplasti): Iltihap, bazi kisilerde, dis kulak yolundaki dokunun delik kulak zarindan içeri girerek orta kulak ve kulak arkasi kemiklerin içine yayilmasina sebep olur. Bu gerçeklesirse, deri ile kapli, kolesteatom denilen bir kist olusur. Bu kist, yillar boyunca giderek genisler ve çevre kemik dokulari tahrip eder. Kolesteatom mevcutsa, kulak akintisi daha sürekli ve ***, kokulu bir hâl alir. Birçok hastada, sürekli olan akintinin sebebi, kulagi çevreleyen kemik dokunun kronik iltihabidir.
Kolesteatom veya kemik dokuda bir iltihap olusmussa, bu hastaligin artik ilaçla tedavisi çok nadirdir. Damla veya agizdan alinan anitibiyotikler, sadece geçici bir süre için iyilesme saglarlar. Tedavi kesildikten sonra, tekrarlama ******.
Kolesteatom veya kronik kulak iltihabi, rahatsizlik veren akinti ve isitme kaybi disinda bir sikayet yaratmadan, yillarca öylece kalabilir. Fakat, lokal ilerleme ve basinç yaparak etrafindaki dokuya yayilmasi daha ******. Böyle olursa, hasta, siklikla kulakta dolgunluk ve künt bir agri hisseder. Sersemlik veya yüzde zayiflik gelisebilir. Bu sikayetlerden herhangi biri gelisirse, hasta, mutlaka cerrahi tedaviye alinmalidir. Cerrahi, iltihabin ortadan kaldirilmasi ve gelisebilecek ciddi komplikasyonlarin önlenmesi için gerekli olabilir.
Kolesteatom, kulak kemiginde önemli derecede hasar meydana getirmisse, cerrahi olarak bunu temizlemek zor olabilir. Operasyon, kulak arkasindan bir kesi ile yapilir. Esas gaye, iltihabi ortadan kaldirmak ve kuru, emin bir kulak elde etmektir.
Kolesteatomlu hastalarin yaklasik üçte birinde, tek operasyonda hem iltihabi ortadan kaldirip hem de isitmeyi onarmak mümkün degildir. Ilk operasyonda iltihap ortadan kaldirilip, kulak zari tamiri gerçeklestirilebilir. Hasta, genellikle iki hafta sonra isine dönebilir.
Ikinci operasyon, isitmeyi onarmak için, alti ile yirmidört ay sonra yapilabilir.
Orta Kulak Tamiri (Timpanoplasti) ve Kulak Arkasi Kemik (Mastoidektomi) Operasyonu Tekrari: Bu operasyonun amaci, radikal kulak operasyonu sonucu olusan boslugun akintisindan kurtulmak, boslugu doldurmak ve isitmeyi iyilestirmektir.
Operasyon, kulak arkasindan gerçeklestirilir. Kulak arkasindaki yag veya kas, mastoid boslugunu doldurmak için kullanilabilir. Mümkün olursa, kulak kemikçikleri, yapay kemikçikler veya kikirdak, isitme mekanizmasini onarmak için kullanilabilir, fakat isitmede iyilesmeyi saglamak için genellikle baska bir operasyon gerekir.
Operasyon, genel anestezi altinda gerçeklestirilir. Hasta, operasyondan iki hafta sonra isine dönebilir. Isitmedeki iyilesme birkaç ay hissedilemeyebilir.
Radikal Mastoid Operasyonu: Bu operasyonun amaci, isitmeyi dikkate almadan, kulak iltihabinin ortadan kaldirilmasidir. Operasyon, çok inatçi kulak iltihabi olan hastalarda yapilir. Baslangiçta, orta kulak tamiri için uygun görülen hastalarda, nadiren de olsa radikal kulak operasyonu gerekli olabilir. Bu karar, operasyon esnasinda verilmelidir. Kulak arkasindan alinan bir kas nakli de, iyilesmenin daha düzgün olmasi için gerekli olabilir. Operasyon, genel anestezi altinda gerçeklestirilir Hasta, genellikle iki hafta sonra isine dönebilir.
Mastoid Obliterasyon (Doldurma) Operasyonu: Bu operasyonun amaci, mastoid içerisindeki iltihabin kurutulmasi ve daha önce olusturulmus olan boslugun doldurulmasidir. Isitmedeki iyilesme dikkate alinmaz.
Operasyon, kulak arkasindan bir kesi ile gerçeklestirilir. Mastoid boslugu doldurmak için, kulak arkasindan alinan kas veya yag kullanilir. Operasyon, genel anestezi altinda gerçeklestirilir. Hasta, isine iki hafta sonra dönebilir.
Sizin Kulaginizdaki Bulgular:
Kulaginizdaki bulgular muayene ve tetkiklerden sonra hekiminiz tarafindan size açiklanacaktir.
Bunun sonucu nasil bir operasyon gerektigine birlikte karar verilecektir.
Genel Yorumlar: Sayet cerrahi basarisiz olursa, isitme çogunlukla operasyondan önceki seviyesinde kalir. Opere edilen hastalarin yüzde üçünde, isitmenin daha da azalma ihtimali vardir. Operasyonu tâkiben, nadiren, bir süre, kulak akintisi, basta ugultu, tat bozuklugu veya sersemlik hâli olabilir. Hastalarin yüzde birinden daha azinda, yüzde zayiflik gelisebilir. Bu çogunlukla geçici bir komplikasyondur.
Sayet su an operasyon yapilmazsa, yillik kontrollerinizi yaptirmaniz, özellikle kulak akintisinda hemen muayeneye gelmeniz önerilir. Sayet kulak içerisinde veya etrafinda künt bir agri, akintida artma veya sersemlik hâli gelisirse, hemen doktorunuza basvurmalisiniz.


 
Üst