Onlar ayıpları, kusurları örterlerdi

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Bir kötü, dokuz iyiye bedeldir!..

Hazreti Ömer buyurdu ki: “Kulda, dokuz iyi huyu yanında bir de kötü huy bulunduğu olur. Derken bu tek kötü huy, dokuz iyi huyu mağlûp eder.”
Hasan el-Basrî hazretlerine soruldu ki: “Peygamber Efendimizin (İnsanlara güzel ahlâklı olarak davran) hadîsindeki güzel ahlâk nedir?” O da şu cevabı verdi: “Cömertlik, bağışlayıcılık, sabır ve tahammül.”
Ebû Hâzim buyurdu ki: “Eğer kişi evine girdiği zaman, ev halkı sevinç içinde gülmektelerken ondan korkarak kalkıp dağılıyorlar ise, bu hal onun kötü huylarından sayılır. Evdeki kedi ve köpeklerin kendisinden korkarak kaçışmaları da böyledir.”
Aynı şeyi, Hazreti Ali’ye sorduklarında, O da şu cevabı vermiştir: “Allah’a karşı isyanların dışında kalan şeylerde, insanlara muhalefet etmemektir.” Devamında da, “Tasası çok olanın bedeni rahatsız olur. Günahlardan sakınması az olanın ise kalbi ölür” buyurdu.
Hallac-ı Mansur şöyle demiştir: “Güzel ahlâk, hakkı araştırdıktan sonra halkın eziyetinin tesir etmemesidir.”
Ebu Said el-Harraz şöyle demiştir: “Güzel ahlâk, senin Allah’tan başka bir maksadının olmamasıdır.”
Şâh bin Şuca el-Kirmânî de şöyle demiştir: “Güzel ahlâk, eziyet vermemek ve meşakkatleri yüklenmektir.”
Ebu Osman el-Mağribî şöyle demiştir: “Güzel ahlâk, Allah’tan razı olmaktır.”
Süfyan-ı Sevrî buyurdu ki: “Kendisinin kötü huylu olduğunu bilerek, bir kadına evlenme teklifinde bulunan kimse, kendisinin bu halini o kadına açıklasın. Aksi halde onu aldatmış olur, kul hakkı geçer.”
Emri maruf yapan, dini yayan kimsenin kötü huylu olması çok çirkindir. İnsanlar kötü huylu kimselerden uzak kalmak isterler. Kişinin zararından korunmak için ondan uzak durulması, münafıklığının alâmetlerindendir. Hadis-i şerifte de,
“Edepsizliğinden korkularak yanına yaklaşılamayan kimse, insanların en şerlisidir” buyurulmuştur.


 

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Kötü huydan kurtulmanın ilacı

Kötü huyların hepsi için esas ilaç, en tesirli ilaç, hastalığı ve zararını ve sebebini ve zıddını ve ilacın faydasını bilmektir. Sonra, bu hastalığı kendinde teşhîs etmek, aramak, bulmak gelir. Bu teşhîsi kendi yapar. Yahut bir âlimin, rehberin bildirmesi ile anlar.
Mü’min, mü’minin aynasıdır. İnsan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da, kusûrunu öğrenir. Sâdık olan dost, onu tehlikelerden, korkulardan muhâfaza eden kimsedir.
Düşmanlarının kendisine karşı kullandıkları kelimeler de, insana ayıplarını tanıtmaya yarar.
Çünkü düşman, insanın ayıplarını arayıp, yüzüne çarpar. İyi arkadaşlar ise, insanın ayıplarını pek görmezler.
Birisi İbrâhîm Edhem hazretlerine,
- Aybımı, kusurumu bildirir misin? diye yalvarınca,
- Seni dost edindim. Her hâlin, hareketlerin, bana güzel görünüyor. Aybını başkalarına sor! dedi. Başkasında bir ayıp görünce, bunu kendinde aramak, kendinde bulursa, bundan kurtulmaya çalışmak da, kötü huyların ilaçlarındandır. (Mü’min mü’minin aynasıdır) hadîs-i şerîfinin manası budur. Yâni, başkasının ayıplarında, kendi ayıplarını görür.
Güzel huy nasıl kazanılır biraz da onun üzerinde duralım:
Îsâ aleyhisselâma,
- Bu güzel ahlâkını kimden öğrendin? diye sorduklarında,
- Bir kimseden öğrenmedim. İnsanlara baktım. Hoşuma gitmeyen huylarından uzak durdum. Beğendiklerimi ben de yaptım, buyurdu.
Lokman Hakîme,
- Edebi kimden öğrendin? dediklerinde,
- Edepsizden! dedi. Yâni terbiyesiz bir kimsenin yaptığı kötü şeyleri yapmadım, demek istedi.
Selef-i sâlihînin, Eshâb-ı kirâmın, velîlerin hayat hikâyelerini okumak da, iyi huylu olmaya sebep olur.
Hadis-i şerifte,
“Huyu ve yüzü güzel olan dünya, ahiret iyiliğine kavuşur” buyuruldu.


 

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
‘Allah Dostlarının Örnek Halleri’ kitabı

Siz değerli okuyucularımızın yoğun talebi üzerine, bu köşede çıkan yazıları, ‘Allah Dostlarının Örnek Halleri’ altında bir kitapta topladık...
Dünya ve ahiret huzuru, selameti, Efendimiz Muhammed aleyhisselamın ahlâkı ile ahlâklanmaya bağlıdır. Bunu doğru bir şekilde yapabilmek için de onun vârisleri olan Allah adamlarının; halleri ile, yaşayışlarıyla hallenmek zorundayız. Allah dostlarının halleri ile hallenen, ahlâkı ile ahlâklanan Resulullahın ahlâkı ile ahlâklanmış olur.
Bu maksatla İslâm âlimleri, 1400 seneden beri, İslâm dîninin emrettiği güzel ahlâkı bizzat yaşayarak örnek olmuşlar ve güzel ahlâkı yayan pek çok kitap yazmışlardır.
İstifadenize sunduğumuz bu kitap, İslam büyüklerinin kıymetli eserlerinden derlenmiştir. Allah dostlarının yolumuzu aydınlatacak hallerini, ahlâklarını, ibretli ve hikmetli sözlerini ihtiva etmektedir. Cenab-ı Hak, hepimize Allah dostlarının hallerini öğrenip bunlarla hallenmek nasip eylesin. Amin...
Velilerin baş tacı, ikinci bin yılın yenileyicisi İmam-ı Rabbani hazretleri buyurdu ki:
“Nasihatlerin özü, en kıymetlisi; Allah adamları, Allah dostları ile buluşmayı, onlarla birlikte bulunmayı bildirmektir. Bu büyüklerin yolunda gitmedikçe, kurtuluş olamaz. Bunların anladıklarına tâbi olmadıkça, saadete kavuşulamaz.
Allahü teâlânın yolundan gidenleri sevmek, onlarla tanışmak ve görüşmek ve onlar gibi olmaya özenmek ve o büyüklerin sözlerini işitmek ve kitaplarını okumak, Cenab-ı Hakkın nîmetlerinin en büyüklerindendir ve Onun ihsânlarının en kıymetlilerindendir.
Onlar Allahü teâlânın dostlarıdır. Onlarla yağmur yağdırılır. Onlarla rızık gönderilir. Onları gören Allahü teâlâyı hatırlar. Allah adamları, kalp hastalıklarının tabîbleridir. Manevi hastalıkların giderilmesi, bu büyüklerin tedâvîsi ile olur. Bunların sözleri, yazıları ilâçtır. Bakışları şifâdır. Onlarla berâber bulunanlar kötü olmaz...”
(‘ALLAH DOSTLARININ ÖRNEK HALLERİ’ kitabı, Arı Sanat Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Tel: 0212 520 41 51)


 
Üst