Önce insan yozlaştı, sonra Tabiat

KARAMURAT-3

Kıdemli Üye
Katılım
11 Eki 2007
Mesajlar
4,706
Tepkime puanı
54
Puanları
0
Konum
Ankara
Web sitesi
mazlumlarvezalimler.blogcu.com
betbereketkalmadi.jpg
spacer.gif
Önce insan yozlaştı, sonra Tabiat




İnsanoğlu, kanaat etmeyi bırakınca, topraktan havaya, sudan ekmeğe kadar hayatın her alanında bereket azaldı. İnsanlık, varoluşunun nihai amacına sırtını dönüp kulluğunu unuttukça şükürsüzlüğün karşılığı kuraklık, susuzluk, pahalılık, açlık ve yokluk olarak geri dönüyor.
Doğu da susuz
Fırat-Dicle havzası son yılların en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Diyarbakır'da yüzbinlerce hektar ekili alan aşırı sıcaklık nedeniyle kurudu. Çiftçiler tarım desteğinin yanısıra borçların ertelenmesini istiyor. "4 milyon hektar tarım alanında sulanan bölüm dışında tüm alanlar sıcaktan yanarken, çiftçiler banka ve tefecilere borçlandı.
Türkiye'nin en bereketli topraklarının bulunduğu, Fırat- Dicle havzası son yılların en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Yağışların yüzde 50 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin başta Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Adıyaman illerinde ekilen yüz binlerce hektar buğday, arpa ve mercimek aşırı sıcaklık nedeniyle tarlada kurudu. Mart ve Nisan ayında beklenen yağışların düşmemesi çiftçilerin umudunu gelecek yıla bıraktı.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, aşırı sıcaklık nedeniyle yüz binlerce hektar ekili alan kurudu. Yağışların yüzde 50 oranında azaldığı bölgede bulunan barajlarda su seviyesi önemli ölçüde düştü. Özel banka ve tefecilerden borçlanan tarım ile uğraşan çiftçiler ise devletten acil destek bekliyor.
Arazinin tümü yandı!
Türkiye'nin en bereketli topraklarının bulunduğu, Fırat- Dicle havzası son yılların en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Yağışların yüzde 50 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin başta Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Adıyaman illerinde ekilen yüz binlerce hektar buğday, arpa ve mercimek aşırı sıcaklık nedeniyle tarlada kurudu. Mart ve Nisan ayında beklenen yağışların düşmemesi çiftçilerin umudunu gelecek yıla bıraktı. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, "4 milyon hektar arazinin sulanan bölüm dışında tümü yandı. Aşırı sıcaklık nedeniyle toprakta yem kalmayınca, buğday, arpa ve mercimek tarlada kurudu. Çiftçiler açısından bu yıl çok vahim geçti. Üretim olmayacağı için biçer döverler tarlaya giremeyecektir. Yaşanan kuraklık ile ilgili Tarım Bakanı Mehdi Eker'i bilgilendirdik, çiftçilerimiz özel banka ve tefecilerin kıskacında. Borçları nedeniyle topraklarını satmak istiyorlar ancak topraklar da para etmiyor. Devletin çiftçi borçlarının ertelemesini, gerekli tohum desteğini bir an önce sağlamasını istiyoruz" dedi.
Cumhuriyet tarihinin en sıcak nisan ayı!
Sıcaklık nedeniyle yazın erken geldiği Diyarbakır'da son 80 yıl ortalaması incelendiğinde yağışlarda yüzde 67 azalma görünüyor. Yıllık yağış miktarının 488 kilogram olduğu kente, metrekareye Ekim ayında 5 kilogram, Aralık'ta 49 kilogram, Ocak'ta 55 kilogram, Şubat'ta 41 kilogram, Mart'ta 17 ve Nisan ayında 11 kilogram yağış düştü. Önümüzdeki günlerde yağış beklenmediğini söyleyen Devlet Meteoroloji İşleri Diyarbakır Bölge Müdürü Timur Dağoğlu, "Yağışlarda yüzde 67 azalma var, nisan ayında metre karaye 70 kilogram yağış beklenirken sadece 11 kilogram yağış düştü. Mevcut yağışların sadece yüzde 37'sini bu yıl aldık. Aşırı sıcak nedeniyle yaz bu yıl erken geldi. Sıcaklıklar önümüzdeki günlerde de 3-4 derece arasında artacaktır. Son olarak 15 Nisan 1933 tarihinde sıcaklık 33 derece ölçülmüştü. Ancak bu hafta içerisinde 35 dereceyi göreceğiz" dedi.
Köylülerin su isyanı

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinda bulunan Kayacık Barajı'ndan yeterli su alamadıklarını iddia eden köylüler, kuruyan buğday tarlalarının bir kısmını yakarak eylem yaptı.
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi yakınlarında bulunan Kayacık Baraj Gölü'nden yeterli su alamadıklarını iddia eden köylüler, kuruyan buğday tarlasında ekinlerin bir kısmını yakarak eylem yaptı. Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Fikret Kurt, beraberinde Kayacık Sulama Birliği Müdürü Fayat Polat ve Kayacık Barajı çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşlar, baraj gölü çevresinde bir araya geldi. Ellerinde DSİ'yi protesto içerikli pankartlar taşıyan köylüler, Kayacık Baraj Gölü'nden yeterince su alamadıkları için tarlalarının kuruduğunu öne sürdüler. Köylüler adına açıklama yapan Fikret Kurt, çiftçiye DSİ tarafından arazilerinin sulanacağı yönünde bilgi verildiğini ifade ederek, kendilerinin de buna göre ekim yaptıklarını söyledi. Kurt, 23 bin 500 dönüm alanın sulama işleminin 1 Nisan'da başladığını belirterek, "7 Nisan'da bitmesi gereken sulama halen devam ediyor. Yaklaşık 10 bin dönümlük ekili alan kurudu. Baraj gölünden faydalanan 7 köy, mağdur oldu. Sorumluların bulunmasını istiyoruz" dedi.
Bakanlık inceleme yapıyor!

Yağışların bu yıl yüzde 50 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık tedirginliği yaşanırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı uzman ekipler, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerindeki ekinlerin gelişimini mercek altına aldı. Kış mevsimi boyunca ve Mart ile Nisan aylarında beklenen yağışların düşmemesi üzerine kuraklık, Bakanlığın öncelikli gündem maddesi haline geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in talimatları doğrultusunda bölgeye gönderilen uzman ekipler kırsal alanda zarar tespiti yapıyor. Hazırlanacak rapor doğrultusunda, Bakanlık kuraklığın yaşandığı illerde önlem paketi hazırlayacak. Bölgede yaşanan kuraklık enerji ve sulama amaçlı kullanılan barajları da büyük ölçüde etkiledi. Öyle ki barajların su seviyesi yüzde 29'a kadar düştü. Bölgedeki barajların doluluk oranı, Karakaya Barajı'nda yüzde 82, Kıralkızı Barajı'nda yüzde 34, Dicle Barajı'nda yüzde 78, Batman Barajı'nda yüzde 61, Derik Dumlupınar Barajı'nda yüzde 29, Göksu Barajı'nda yüzde 53 ve Devegeçidi Barajı'nda yüzde 54'e kadar düştü.
Batı da susuz

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, son günlerde hava sıcaklığının artması nedeniyle su tüketiminde artış olduğuna dikkat çekildi. İSKİ'nin açıklamasında, "Musluklarımızdan suyun kesintisiz akması için hayata geçirdiğimiz yeni içme suyu temin çalışmaları yanında İstanbullular'ın mevcut su rezervimizi tasarruflu kullanmaları önemini korumaktadır" denildi.
İstanbul ve Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son günlerde yağışların kesilmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle günlük su tüketiminde artış olduğuna dikkat çekerek, suyun tasarruflu kullanılmasını istedi.
İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, kentin, en kurak geçen yılın yarısı kadar yağış alması nedeniyle barajlardaki doluluk oranının 2007 yılının Kasım ayında 75 milyon 51 bin metreküp hacmiyle yüzde 8,69 seviyesine kadar indiği bildirilerek, bu tarihten itibaren başlayan yağışlar ile barajlardaki doluluk oranının 11 Nisan 2008 tarihinde yüzde 43,94 seviyesine ulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, daha sonra yağışların kesilmesi ile doluluk oranı ve su seviyesinin azalmaya başladığı ifade edildi.
Alınması gereken tedbirler

Su tasarrufu için alınması gereken tedbirler: "Damlayan muslukların onarılarak tesisatların kontrol edilmesi, tıraş olurken, diş fırçalarken, temizlik yaparken suyun boşa akıtılmaması; rezervuarların kapasitelerinin küçültülmesi, duş alırken, banyo yaparken ihtiyaçtan fazla su tüketilmemesi, araçların hortum yerine kova ile su kullanılarak yıkanması, halı ve balkon yıkama alışkanlıklarına son verip su tüketimi daha az olan temizlik yöntemlerinin tercih edilmesi, çocukların su tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi, su israfı yapan kişilerin uyarılması ve su arızalarının 'Alo 185' hattına bildirilmesi."


Kaynak
 
Üst