SeTTaR
Profesör
Ömrü uzatan yiyecekler
1- Elma
Elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı maddenin, kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği ya da öldürdüğü tespit edildi
Elma sağlıklı yaşam için vazgeçilmez meyvelerden birisidir, ülkemizin hemen hemen her yerinde bol miktarda yetişen elmanın düzenli olarak tüketilmesi sağlık açısından büyük fayda sağlamaktadır
Elmanın, sağlık açısından bugüne kadar bilinmeyen faydalarının öğrenilmesi ve özellikle kanserle mücadelede kullanılabilirliğinin tespit edilmesi için gelişmiş ülkelerde çalışmalar sürmektedir
Özellikle karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olan elmanın bu özelliğinin, elma kabuğundan izole edilen "triterpenoids" adı verilen maddeden dolayı olabileceği bilimsel çalışmalarda ortaya konulmuştur
"Daha önce yapılan çalışmalarda elmanın, farelerde meme tümörüne karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştı
Kanser vakalarının artmasındaki ana sebeplerden biri de sağlıksız beslenmedir
"Özellikle meyve ve sebze tüketme alışkanlığının yeterli olmaması kanser vakalarının artışında büyük bir etkendir Akdeniz tipi beslenme, pek çok bilim adamına göre en sağlıklı beslenme tarzlarından biridir
Akdeniz tipi diyetin en önemli özelliği, sebze ve meyve yönünden zengin olmasıdır Kanserden korunmak için Akdeniz tipi beslenmenin ana ögesi olan sebze ve meyvenin bol miktarda tüketilmesi konusunda toplum teşvik edilmeli, bilinçlendirilmelidir"
2- Böğürtlen
Böğürtlen hafıza kaybından, mesane taşlarına kadar pek çok hastalığa iyi geliyor Prof Dr Erkan Topuz, böğürtlenin çiçeklerinin ve taze meyvesinin pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor
Mevsim özellikleri nedeniyle en çok Mersin ve Bursa yörelerinde yetiştiriliyor
Kozmetik sanayisinde ise içinde böğürtlen aroması bulunan duş jeli ve güzellik losyonları üretilmeye başlandı
Diyabet ve böbrek taşları için faydalı olan böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyunun ishal rahatsızlıklarına, taze veya kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağından yapılan çayın ise, ağız yaralarına iyi geldiğini belirten Prof Dr Erkan Topuz , antioksidanlar açısından zengin olduğunu belirttiği böğürtlen meyvesinin ise yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarına, diyabete ve böbrek taşlarına karşı kullanıldığını belirtti
Böğürtlenin faydaları :
*Böğürtlen idrar söktürür
*Ayaklardaki şişlikleri indirir
*Yüksek tansiyonu düşürür
*Gözlerdeki zafiyeti giderir
*Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur
*Ağız, dil, diş eti ve bademcik giderir
*Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser
*Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir
*Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür
3- Siyah çay
4-5 dakika demlenmiş çay sindirim sistemini uyarır Eğer bunu 8-10 dakika demlerseniz keyif veren ve rahatlatan bir etki verir Ancak günde 4 bardaktan fazla çay kalp krizini tetikler Çok fazla içilmesi de doğru değil
Prof Dr İbrahim Saraçoğlu
4- Yaban mersini
Yaban mersininin insan sağlığı ile beslenme üstüne faydaları ile ilgili dünya çapında bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makaleleri yayınlanmıştır
Yapılan araştırma sonuçlarında bir bardak Yaban mersini meyvesinin 145 gram geldiği ve içeriğinde 21 gram Karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-vitamini, 145 IU A- vitamini ve 85 kalori bulunduğu belirtilmektedir
Ayrıca, 100 gram yenilebilir Yaban mersininin %83’ünün su, %07’sinin protein, %05’inin yağ, %15’inin karbonhidrat, %15’unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır
Yaban Mersininin Faydaları :
Yaban Mersininin yaprak ve kuru meyveleri ile hazırlanan çay ishal giderici özelliktedir
Yaban mersini çayı kadınların özel günlerinin etkisini azaltır ve düzene sokar
Yaban mersini çayı sistit idrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibiyotik etkisi gösterir
Vücudu kansere karşı koruyan enzimleri aktif hale getirir
Yaban mersini anti kanserojen ve antioksidan özellik taşımaktadır
Yaban mersini yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur
Yaban mersini taze olarak yenildiğinde kanı temizler
Yaban mersini besleyici olmasına karşı kalori ve sodyum içeriği düşüktür
Yaban mersini kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir
Yaban mersininde bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özellik vardır
Yaban mersini Kandaki kolesterol oranını düşürür
Yaban mersininde pektin içeriği yüksektir
Yaban mersini kalp krizi riskini azaltır
Yaban mersini Gece görüş kabiliyetini artırır
Yaban mersini HIV Virüsünün tekrarlanmasını azaltır
Yaban mersini Damar elastikliği artırır
Yaban mersini gözlerin geçirgenliğini artırır
Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenler bakımından zengindir
Kansere karşı etkili olan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça fazladır
Yaban mersini Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir öğesidir
Yaban mersini göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını önler Kamaşma, kılcal damar çatlamalarıve gece körlüğünü ortadan kaldırır
Yaban mersini Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülseri de önler
Damar sertliği oluşumunu önler
Varis ve basur’un (hemoroit) iyileşmesinde faydalıdır
Yaban mersininin Sakinleştirici etkileri vardır
Ağız içi yaralarının iyileşmesinde etkilidir
İltihaplara karşı dezenfektan özelliği taşımaktadır ve potasyum içeriği son derece yüksektir
5- Brokoli
Brokoli: Küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanıp yemeği hazırlanan bir tür sebze olan Brokoli bitkisi, C, A ve E vitaminleri başta olmak üzere bol miktarda vitamin içeren, bunun yanında demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir besindir
Brokolinin Faydaları: Lifli yapısı ile hazmı kolaylaştırır ve şişmanlığa karşı yararlıdır Mikrop öldürücüdür Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır
Meme, akciğer ve bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucu besindir Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesi için etkilidir
İdrar yolu hastalıkları ve prostat için koruyucu etkileri vardır Cinsel gücü arttırır İktidarsızlık ve kısırlık için yararlıdır Kemik erimesi ve kansızlığa iyi gelir
Brokoli nasıl kullanılır? Brokolinin yemeği ve salatası yapılır Ayrıca, kaynatılarak elde edilen suyu da içilebilir
6- Kepek
Kuruyan ciltler için kepek banyosu
Malzemeler :
50gr buğday kepeği
1lt su
Hazırlanışı: Buğday kepeğini suyla kaynatın Süzmeden, küvetteki banyo suyunuza dökün
Kuru ciltlere, egzamaya ve sedef hastalığına iyi gelir
7- Kiraz
KİRAZ BÖBREK DOSTU
Kiraz İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin dostudur ve vücudu zehirli maddelerden temizler Kiraz vücuttan ürik asit ve ürat tuzlarının atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıkları ile eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılır
Kiraz yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlüyor ve var olan taş ve kumları zamanla döküyor, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı oluyor Vücuttaki ödemin , fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor
Kirazın ayrıca kabızlık giderici özelliği bulunuyor Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor
Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor Böylece sindirim gücünü artırıyor
Kirazda bulunan 'levüloz' adlı şeker kolay sindirilebildiğinden şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor Kiraz içindeki madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor Kiraz yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağaç kabukları yüksek ateşe ve kabızlığa iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları zayıf ve yüksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmeleri gerekiyor
Sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor
Bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor Bu demleme günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor
Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor Ayrıca çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Prof Dr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde faydalı olduğunu söyledi Kirazın ayrıca damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine da faydalı olduğuna dikkat çeken Karadeniz, şöyle konuştu: "Menopoz döneminde faydalı olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda bulunan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir
Kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer görülüyor Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır"
KİRAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın
Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 2–4 gün içinde tüketilmesi gerekir Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsiniz Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir"
8- Domates
Domatesi Neden Yemeliyiz?
Domates Kan Basıncınızı Düşürür: Tostlarınızın içine domates koyun Bu meyveler (hayır yanlış okumadınız , domates sebze değil meyvedir ) kan basıncınızı düşürmeye yararlar
Hipertansiyonu olan bir grup hasta üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates ilave edildi 8 hafta süren araştırmada her gün domates yiyen hastaların sistolik kan basıncının 10 derece düştüğü ve diyastolik kan basıncı değerlerinin de 4 derece düştüğü tesbit edildi
Kulağa ilginç geliyor olsa da, domates bazı zamanlar derdi ve tasayı yokedebilir '’Domatesin prostat kanseri riskini azalttığına dair yeteri kanıt yok’’ yorumlarına karşı, kanıtlanmış pek çok yararını size sayabiliriz
Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunur Size sunduğumuz 5 madde ile, sandviçlerinize, omletlerinize, soslarınıza ve salatalarınıza neden domates eklemeniz gerektiğinin önemini daha iyi anlayacaksınız
Domates Gribi Önler: Karotenler (likopen ve beta karoten) gibi sebze ve meyvelerden elde edilen koruyucu pigment değerleri düşük olan insanların, her gün domates yemesi önerilir Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan karoten bileşikleri çok önemlidir Günlük domates ihtiyacınızı bir bardak domates suyu ile karşılayabilirsiniz Göreceksiniz, soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudunuz daha çok dirençli olacaktır
Domates Cildinizi Korur: Kabuğu incecik bu meyvenin, cildinize güneşten koruyucu krem etkisi sağladığını biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada, güneş yanıklarından şikayetçi olan ve güneşe karşı hassas cilde sahip bir grubun günlük beslenme listelerine domates eklendi Akdeniz’de yaygın olan bu tarz bir beslenme düzeni uygulayanların ciltlerinin, 10 hafta sonunda güneşin UV ışınlarına karşı daha güçlendiği belirlendi
Domates Kolesterolü Kontrol Eder: Günde yiyeceğiniz bir domates, sizin arter ve kalp şikayetlerinize karşı olan savaşınızda en güçlü dostunuz olabilir Günlük domates yemeye başladıktan sonraki 4 hafta içerisinde HDL kolesterol seviyeniz %15 artar, bununla beraber LDL kolesterol seviyeniz azalır
Domates Yaşlanmaya Karşı Savaşır: Domatesin, serbest radikalleri önleyici likopen ve beta karoten içerdiğini yazmıştık Bazı hücrelerde, serbest radikaller DNA’ya % 42’ye ulaşan hasarlar verirler Domatesi, her zaman tavsiye ettiğimiz az miktarda zeytinyağı ile birlikte yediğinizde, yaşlanmaya karşı vücudunuz daha güçlü olur Gerçek Yaş ’ınız hesaplanırken, kan basıncı seviyeniz çok önemlidir 115/76 ve daha aşağı seviyede bir kan basıncı seviyesi sayesinde, 12 yıla kadar gençleşebilirsiniz
9- Kahve
Kahve ve kahvenin faydaları
İtalya'da yapılan araştırmaların neticesinde, genellikle zararlı olduğu söylenen kahvenin sağlık için 17 faydası ortaya çıktı
Başta kanser olmak üzere kahvenin pek çok derde faydası var
İşte kahvenin insan sağlığı için faydaları:
* Kolesterolü düşürür
* Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır
* Şeker hastalığının erken uyarı sinyali olarak kabul edilir
* Göğüs kanseri riskini azaltır
* Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır
* Kahve girişkenliği arttırır
* Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür
* Nefesi açar
* Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı
* Menopoz sorununu gidericidir
* Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur
* Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir
* Yüksek tansiyonu önler
* Pankreas kanserini azaltır
* Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler
* Bağırsakları düzenler
* Depresyona karşı etkilidir
10-Kızılcık
Kızılcık Suyu; Vücutta sistit oluşumunu önler Kızılcık suyunun içinde bulunan proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri engelleyerek, sidik yolunda enfeksiyon oluşma riskini azaltır
İçeriğinde çok yüksek oranda C vitamini bulunan kızılcık suyunu, tatlı olmadığı için şekersiz içmek zor olabilir Esmer şeker ilavesiyle, içerdiği şeker seviyesi diğer meyve suları ile aynı seviyeye getirebilirsiniz
1- Elma
Elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı maddenin, kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği ya da öldürdüğü tespit edildi
Elma sağlıklı yaşam için vazgeçilmez meyvelerden birisidir, ülkemizin hemen hemen her yerinde bol miktarda yetişen elmanın düzenli olarak tüketilmesi sağlık açısından büyük fayda sağlamaktadır
Elmanın, sağlık açısından bugüne kadar bilinmeyen faydalarının öğrenilmesi ve özellikle kanserle mücadelede kullanılabilirliğinin tespit edilmesi için gelişmiş ülkelerde çalışmalar sürmektedir
Özellikle karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olan elmanın bu özelliğinin, elma kabuğundan izole edilen "triterpenoids" adı verilen maddeden dolayı olabileceği bilimsel çalışmalarda ortaya konulmuştur
"Daha önce yapılan çalışmalarda elmanın, farelerde meme tümörüne karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştı
Kanser vakalarının artmasındaki ana sebeplerden biri de sağlıksız beslenmedir
"Özellikle meyve ve sebze tüketme alışkanlığının yeterli olmaması kanser vakalarının artışında büyük bir etkendir Akdeniz tipi beslenme, pek çok bilim adamına göre en sağlıklı beslenme tarzlarından biridir
Akdeniz tipi diyetin en önemli özelliği, sebze ve meyve yönünden zengin olmasıdır Kanserden korunmak için Akdeniz tipi beslenmenin ana ögesi olan sebze ve meyvenin bol miktarda tüketilmesi konusunda toplum teşvik edilmeli, bilinçlendirilmelidir"
2- Böğürtlen
Böğürtlen hafıza kaybından, mesane taşlarına kadar pek çok hastalığa iyi geliyor Prof Dr Erkan Topuz, böğürtlenin çiçeklerinin ve taze meyvesinin pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor
Mevsim özellikleri nedeniyle en çok Mersin ve Bursa yörelerinde yetiştiriliyor
Kozmetik sanayisinde ise içinde böğürtlen aroması bulunan duş jeli ve güzellik losyonları üretilmeye başlandı
Diyabet ve böbrek taşları için faydalı olan böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyunun ishal rahatsızlıklarına, taze veya kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağından yapılan çayın ise, ağız yaralarına iyi geldiğini belirten Prof Dr Erkan Topuz , antioksidanlar açısından zengin olduğunu belirttiği böğürtlen meyvesinin ise yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarına, diyabete ve böbrek taşlarına karşı kullanıldığını belirtti
Böğürtlenin faydaları :
*Böğürtlen idrar söktürür
*Ayaklardaki şişlikleri indirir
*Yüksek tansiyonu düşürür
*Gözlerdeki zafiyeti giderir
*Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur
*Ağız, dil, diş eti ve bademcik giderir
*Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser
*Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir
*Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür
3- Siyah çay
4-5 dakika demlenmiş çay sindirim sistemini uyarır Eğer bunu 8-10 dakika demlerseniz keyif veren ve rahatlatan bir etki verir Ancak günde 4 bardaktan fazla çay kalp krizini tetikler Çok fazla içilmesi de doğru değil
Prof Dr İbrahim Saraçoğlu
4- Yaban mersini
Yaban mersininin insan sağlığı ile beslenme üstüne faydaları ile ilgili dünya çapında bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makaleleri yayınlanmıştır
Yapılan araştırma sonuçlarında bir bardak Yaban mersini meyvesinin 145 gram geldiği ve içeriğinde 21 gram Karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-vitamini, 145 IU A- vitamini ve 85 kalori bulunduğu belirtilmektedir
Ayrıca, 100 gram yenilebilir Yaban mersininin %83’ünün su, %07’sinin protein, %05’inin yağ, %15’inin karbonhidrat, %15’unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır
Yaban Mersininin Faydaları :
Yaban Mersininin yaprak ve kuru meyveleri ile hazırlanan çay ishal giderici özelliktedir
Yaban mersini çayı kadınların özel günlerinin etkisini azaltır ve düzene sokar
Yaban mersini çayı sistit idrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibiyotik etkisi gösterir
Vücudu kansere karşı koruyan enzimleri aktif hale getirir
Yaban mersini anti kanserojen ve antioksidan özellik taşımaktadır
Yaban mersini yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur
Yaban mersini taze olarak yenildiğinde kanı temizler
Yaban mersini besleyici olmasına karşı kalori ve sodyum içeriği düşüktür
Yaban mersini kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir
Yaban mersininde bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özellik vardır
Yaban mersini Kandaki kolesterol oranını düşürür
Yaban mersininde pektin içeriği yüksektir
Yaban mersini kalp krizi riskini azaltır
Yaban mersini Gece görüş kabiliyetini artırır
Yaban mersini HIV Virüsünün tekrarlanmasını azaltır
Yaban mersini Damar elastikliği artırır
Yaban mersini gözlerin geçirgenliğini artırır
Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenler bakımından zengindir
Kansere karşı etkili olan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça fazladır
Yaban mersini Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir öğesidir
Yaban mersini göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını önler Kamaşma, kılcal damar çatlamalarıve gece körlüğünü ortadan kaldırır
Yaban mersini Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülseri de önler
Damar sertliği oluşumunu önler
Varis ve basur’un (hemoroit) iyileşmesinde faydalıdır
Yaban mersininin Sakinleştirici etkileri vardır
Ağız içi yaralarının iyileşmesinde etkilidir
İltihaplara karşı dezenfektan özelliği taşımaktadır ve potasyum içeriği son derece yüksektir
5- Brokoli
Brokoli: Küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanıp yemeği hazırlanan bir tür sebze olan Brokoli bitkisi, C, A ve E vitaminleri başta olmak üzere bol miktarda vitamin içeren, bunun yanında demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir besindir
Brokolinin Faydaları: Lifli yapısı ile hazmı kolaylaştırır ve şişmanlığa karşı yararlıdır Mikrop öldürücüdür Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır
Meme, akciğer ve bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucu besindir Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesi için etkilidir
İdrar yolu hastalıkları ve prostat için koruyucu etkileri vardır Cinsel gücü arttırır İktidarsızlık ve kısırlık için yararlıdır Kemik erimesi ve kansızlığa iyi gelir
Brokoli nasıl kullanılır? Brokolinin yemeği ve salatası yapılır Ayrıca, kaynatılarak elde edilen suyu da içilebilir
6- Kepek
Kuruyan ciltler için kepek banyosu
Malzemeler :
50gr buğday kepeği
1lt su
Hazırlanışı: Buğday kepeğini suyla kaynatın Süzmeden, küvetteki banyo suyunuza dökün
Kuru ciltlere, egzamaya ve sedef hastalığına iyi gelir
7- Kiraz
KİRAZ BÖBREK DOSTU
Kiraz İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin dostudur ve vücudu zehirli maddelerden temizler Kiraz vücuttan ürik asit ve ürat tuzlarının atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıkları ile eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılır
Kiraz yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlüyor ve var olan taş ve kumları zamanla döküyor, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı oluyor Vücuttaki ödemin , fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor
Kirazın ayrıca kabızlık giderici özelliği bulunuyor Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor
Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor Böylece sindirim gücünü artırıyor
Kirazda bulunan 'levüloz' adlı şeker kolay sindirilebildiğinden şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor Kiraz içindeki madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor Kiraz yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağaç kabukları yüksek ateşe ve kabızlığa iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları zayıf ve yüksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmeleri gerekiyor
Sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor
Bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor Bu demleme günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor
Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor Ayrıca çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Prof Dr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde faydalı olduğunu söyledi Kirazın ayrıca damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine da faydalı olduğuna dikkat çeken Karadeniz, şöyle konuştu: "Menopoz döneminde faydalı olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda bulunan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir
Kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer görülüyor Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır"
KİRAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın
Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 2–4 gün içinde tüketilmesi gerekir Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsiniz Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir"
8- Domates
Domatesi Neden Yemeliyiz?
Domates Kan Basıncınızı Düşürür: Tostlarınızın içine domates koyun Bu meyveler (hayır yanlış okumadınız , domates sebze değil meyvedir ) kan basıncınızı düşürmeye yararlar
Hipertansiyonu olan bir grup hasta üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates ilave edildi 8 hafta süren araştırmada her gün domates yiyen hastaların sistolik kan basıncının 10 derece düştüğü ve diyastolik kan basıncı değerlerinin de 4 derece düştüğü tesbit edildi
Kulağa ilginç geliyor olsa da, domates bazı zamanlar derdi ve tasayı yokedebilir '’Domatesin prostat kanseri riskini azalttığına dair yeteri kanıt yok’’ yorumlarına karşı, kanıtlanmış pek çok yararını size sayabiliriz
Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunur Size sunduğumuz 5 madde ile, sandviçlerinize, omletlerinize, soslarınıza ve salatalarınıza neden domates eklemeniz gerektiğinin önemini daha iyi anlayacaksınız
Domates Gribi Önler: Karotenler (likopen ve beta karoten) gibi sebze ve meyvelerden elde edilen koruyucu pigment değerleri düşük olan insanların, her gün domates yemesi önerilir Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan karoten bileşikleri çok önemlidir Günlük domates ihtiyacınızı bir bardak domates suyu ile karşılayabilirsiniz Göreceksiniz, soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudunuz daha çok dirençli olacaktır
Domates Cildinizi Korur: Kabuğu incecik bu meyvenin, cildinize güneşten koruyucu krem etkisi sağladığını biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada, güneş yanıklarından şikayetçi olan ve güneşe karşı hassas cilde sahip bir grubun günlük beslenme listelerine domates eklendi Akdeniz’de yaygın olan bu tarz bir beslenme düzeni uygulayanların ciltlerinin, 10 hafta sonunda güneşin UV ışınlarına karşı daha güçlendiği belirlendi
Domates Kolesterolü Kontrol Eder: Günde yiyeceğiniz bir domates, sizin arter ve kalp şikayetlerinize karşı olan savaşınızda en güçlü dostunuz olabilir Günlük domates yemeye başladıktan sonraki 4 hafta içerisinde HDL kolesterol seviyeniz %15 artar, bununla beraber LDL kolesterol seviyeniz azalır
Domates Yaşlanmaya Karşı Savaşır: Domatesin, serbest radikalleri önleyici likopen ve beta karoten içerdiğini yazmıştık Bazı hücrelerde, serbest radikaller DNA’ya % 42’ye ulaşan hasarlar verirler Domatesi, her zaman tavsiye ettiğimiz az miktarda zeytinyağı ile birlikte yediğinizde, yaşlanmaya karşı vücudunuz daha güçlü olur Gerçek Yaş ’ınız hesaplanırken, kan basıncı seviyeniz çok önemlidir 115/76 ve daha aşağı seviyede bir kan basıncı seviyesi sayesinde, 12 yıla kadar gençleşebilirsiniz
9- Kahve
Kahve ve kahvenin faydaları
İtalya'da yapılan araştırmaların neticesinde, genellikle zararlı olduğu söylenen kahvenin sağlık için 17 faydası ortaya çıktı
Başta kanser olmak üzere kahvenin pek çok derde faydası var
İşte kahvenin insan sağlığı için faydaları:
* Kolesterolü düşürür
* Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır
* Şeker hastalığının erken uyarı sinyali olarak kabul edilir
* Göğüs kanseri riskini azaltır
* Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır
* Kahve girişkenliği arttırır
* Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür
* Nefesi açar
* Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı
* Menopoz sorununu gidericidir
* Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur
* Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir
* Yüksek tansiyonu önler
* Pankreas kanserini azaltır
* Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler
* Bağırsakları düzenler
* Depresyona karşı etkilidir
10-Kızılcık
Kızılcık Suyu; Vücutta sistit oluşumunu önler Kızılcık suyunun içinde bulunan proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri engelleyerek, sidik yolunda enfeksiyon oluşma riskini azaltır
İçeriğinde çok yüksek oranda C vitamini bulunan kızılcık suyunu, tatlı olmadığı için şekersiz içmek zor olabilir Esmer şeker ilavesiyle, içerdiği şeker seviyesi diğer meyve suları ile aynı seviyeye getirebilirsiniz