Okullarda vurgun devam ediyor

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
230920101512247978460_2.jpg


Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte velilerin dertleride başgösterdi. Üniforma, kitap, ders materyali, servis derken Veliler bellerini doğrultamıyor.


Kitapların Milli Eğitim Bakanlığı'nca ücretsiz dağıtılmasına rağmen okullar öğrencilere zorla başka kitap aldırıyor. Velileri zor durumda bırakan bu durumun önüne geçil(e)miyor.

Zorunlu kitap aldırma

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul öncesi eğitim kurumlarında 17 Temmuz 2006 yılından itibaren ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve benzeri eğitim aracı kullanılmasını yürürlükten kaldıran kararına rağmen, yayınevleri okullarla işbirliği içinde hâlâ okullara kitap satıyor. Bu kitaplar kitap piyasasında normal zamanlarda %50 ile % 30 arası indirimle satın alınabiliyorken okulların açılma zamanında piyasa değerinin üzerinden satılıyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala sözü edilen kitaplar yayınevleri tarafından sadece okullara ve bayilere veriliyor. Okul yönetiminin mecburi tutuğu bu kitapları almayan öğrenciler öğretmenlerce derse alınmıyor.

Okulları kendi aralarında paylaştıran yayınevleri birbirlerinin okullarına gitmiyorlar. Bu şekilde rekabet ortadan kalkmış oluyor. Rekabetin olmadığı yerde kitaplar istenilen fiyatlarda satılıyor ve okul yönetimince öğrencilere zorla aldırılıyor. Yetkili makamlara şikayette bulunan velilerin yerdımcı ders kitabı almadan çocuklarını derse sokmasınında önüne geçmek için Milli Eğitim tarafından ücretsiz verilen kitapların yetersiz olduğunu öne süren yetkililer 'yardımcı ders kitaplarından' ders işleyip kitapları olmayan öğrencilerin müfredattan uzak kalmasına sebep oluyorlar. Yetkililer, yayınevlerinin okul öncesi eğitimi alan çocukların velilerine sattığı bu kitapların, uluslararası pedagojik formasyondan çok uzak olduğu ve satılan bu kitaplar sayesinde haksız trilyonlar kazanıldığını belirtiyor.

Kitapları almayanların akıbeti!

Kitapla ilgili durum sadece okulöncesi öğrencileriyke sınırlı kalmıyor. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileride aynı konuda muzdarip. Ekonomik durumu iyi olmayıpta kitapları alamayan öğrencilerin 'Sabah İştiması'nda diğer öğrencilerin önünde okul yönetimince küçük düşürülmesine varan aşağılayıcı yöntemlerle kitapları almaya zorlanması gibi yöntemlerde uygulanıyor. Sınıf içerisinde, kitap almayanlara yönelik, geri zekalı ve serseri muamelesinin uygulanması ergenli dönemindeki öğrencilerde kalıcı psikolojik hastalıkların meydana gelmesine sebep olabiliyor.

Mecburi üniforma

Okul üniforması dayatması yetmiyormuş gibi birde bu üniformaların okulda yada anlaşmalı noktalardan alınması mecburiyetide velileri ve öğrencileri zor durumda bırakıyor. Normal piyasa değerinin çok çok üstinde bir fiyatla satılan bu üniformalar anlaşmalı yerlerden alınmadığı taktirde öğrenciler okul yönetimince derse alınmıyor. Benzer renk ve stilde alınan üniformalar kapıya dikilen yetkililerce en ince detayına kadar inceleniyor. En ufak bir farklılık görüldüğünde giyilen elbisenin üniforma olmadığı öne sürülerek öğrenciler zor durumda bırakılıyor.

Paralar nereye gidiyor?

Anlaşmalı satışlardan elde edilen gelirlerin bir kaydının olup olmadığı tartışma konusu. Piyasa değerinin üzerinde satılan bu ürünlerin üreticiden iskontolu alındığı artan paranınsa akıbetinin belli olmadığı velilerce belirtiliyor. Elde edilen paralar okula gelir olarakmı kaydediliyor yoksa yetkililer tarafındanmı alınıyor belli değil. Velilere göre bu tür satışlar rant kapısı olmuş. Okul yetkilileri bu yolla para kazanıyor şeklinde değerlendiriliyor.

TIMETURK
 
Üst