Öğrenciler sahte karnelere başvuruyor

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


http://www.haber7.com/categories.php?cID=15

Türkiye'de 16 milyon öğrenci bugün yarıyıl tatiline girerken, karne sahtekarlığı da matbaalar yerine artık teknolojik imkanlar kullanılarak uygulanıyor.


Bazı öğrenciler, eğitim süresince gösterdiği başarının sonunda takdir veya teşekkür belgeleri ile birlikte karnelerini alarak mutluluklarını yaşarken, aynı sevinci yaşayamayan öğrenciler ise sahteciliği tercih ediyor.
Yarı yıl tatili öncesi karne alan öğrenciler, ailelerinden korktuğu için karnedeki zayıfların düzeltilmesi ve takdir ile teşekkür belgesi hazırlatmak için eskiden gittiği matbaacılar yerine artık teknolojik imkanları kullanarak internette sahteciliği kullanıyor.
Sahte karne yapım programları öğrencileri tüm kolaylığı sağlarken, istenilen boyutta ve renkte karne çıkartılması mümkün oluyor.
Öğrencileri sahteciliğe teşvik eden karne yapım sitelerine ise bugüne kadar herhangi bir yasak getirilmedi.
İHA
 

HaZiRuN

Revizyonda
Katılım
15 Ara 2010
Mesajlar
2,591
Tepkime puanı
354
Puanları
0
Benim zamanımda çamaşır suyu kullanılırdı
yaşlanıyorun...:)
zaman değişmiş,öğrenciler hayli değişmiş
suçun boyutları hayli büyümüş..
Ebeveyinlere sabır,gençlere fikir ihsan etsin Rabbim...
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
vayy tembeller ...
akillari böyle seyler yapmaya nasil da eriyor ama..:)
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Öğrencileri sahteciliğe teşvik eden karne yapım sitelerine ise bugüne kadar herhangi bir yasak getirilmedi.

İHA

Öğrencileri, sahteciliğe teşfik eden aile bireylerine de yasak getirilebiliyor mu?

Çocuklar'ın böyle yasaklara düşmesinin altında çok nedenler olabilir, bunlardan bir tanesi de kuşkusuz ailenin tutumu.Çocuklarımız ne yaparsa yapsın, bunun bir telafisinin olacağını bildirmeliyiz.Evet, karnesi kötü olabilir ama, bunun da telafisi var; yarı dönemden sonra çok çalışarak karnesini düzeltebilir; çocuğumuza ikinci şansın olduğunu aşılamalıyız... Karne yüzünden evden kaçanlar,intihar edenler... Çocuklara okul'un çok önemli olduğunu ama, hayatının da sonu olmadığını öğretmeliyiz.

Her olayın ortasını bulursak eminim ki, böyle olaylara da dur diyebiliriz.

Teşekkür ederiz...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İnternetten notları değiştirdiler, karne alamadılar


Yırıyıl tatiline girilmesine rağmen Manisa Lisesi'nde 90 öğrenci karne alamadı. İnternet sitelerindeki e-okul sistemine usulsüz girildiğini farkeden yönetim, karneleri dağıtmadı.

Konuyu doğrulayan Manisa Vali Vekili Salih Gürhan, olayı araştırmak üzere müfettiş görevlendirdiklerini söyledi.
Bazı öğrencilerin, sitenin şifreyi kırarak, diğer öğrencilerin notlarını para karşılığında yükselttiği iddiasını değerlendiren Vali Vekili Gürhan, "Sisteme nasıl girildiği konusunda henüz fazla bilgi yok.
Müfettiş raporu olmadan da anlamamız mümkün değil ancak olay doğru. Sisteme girildiği ve not tahribatları yapıldığı ortada.
Valilik olarak soruşturma açtık, daha sonra konuyu sizlerle paylaşacağız. Yaklaşık 90 öğrencinin notlarında değişiklik yapıldığı konusunda tespitimiz var." dedi.
Toplam bin 236 öğrencinin bulunduğu lisedeki olayı çok yönlü araştırdıklarını belirten Manisa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necati Abalı da okul yönetiminin, dijital ortamdaki karnelerde yapılan oynamayı gördükten sonra kendilerine bildirdiğini açıkladı.
Bunun üzerine karne dağıtılmaması yönünde talimat verdiklerini söyleyen Abalı, müfettişlerin konuyu araştırdığını ve kısa sürede rapor vereceklerini kaydetti.
Öğrenci velileri ise durumun son derece üzüntü verici olduğunu belirtti.
CİHAN
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Okul sistemine girip notları değiştirdiler



Manisa'da 5 öğrenci e okul veli bilgilendirme sisteminin şifresini çalarak notlarını değiştirdi. Edebiyat öğretmeninin durumu fark etmesi üzerine öğrenciler hakkında soruşturma başlatıldı.


Manisa Lisesinde "e okul veli bilgilendirme" sisteminin şifresini çalarak, sisteme girip notlarda değişiklik yapan 5 öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.

Bu ilginç olay Manisa Lisesi'nde görev yapan edebiyat öğretmeninin dikkati sayesinde ortaya çıktı. Not fişleriyle e okul sistemindeki notlar arasında farklar olduğunu farkeden bayan öğretmen durumu okul Müdürü Muzaffer Karaçor'a bildirdi.

Yapılan incelemede 10 ve 11.sınıflarda okuyan 5 öğrencinin notlarında farklılık olduğu belirlendi. İddiaya göre bir öğrenci müdür yardımcısının odasına girerek e okul şifresini çaldı. Bu şifreyle sisteme giren öğrenci bazı derslerin notlarını değiştirdi. Söz konusu işlem diğer 4 öğrenci için de yapıldı.

EDEBİYAT ÖĞRETMENİ FARKETTİ

Okul Müdürü Muzaffer Karaçor memur kimliği nedeniyle demeç vermedi ancak olayı doğruladı. 2010 yılının Eylül ayında müdürlük görevine atanan Muzaffer Karaçor, olayın edebiyat öğretmeni tarafından farkedildiğini ve kendilerine intikal eder etmez hemen soruşturma başlattıklarını söyledi. Karaçor, olaya karıştıkları belirlenen 5 öğrenciyle ilgili araştırmanın sürdüğünü hatırlatarak, gerekli disiplin cezasının verileceğini ifade etti. Karaçor, değiştirilen notların yeniden eski haline getirilerek düzeltildiğini de belirterek, sistemdeki tüm n notların gözden geçirildiğini, araştırmanın sürdüğünü sözlerine ekledi.

Olayı doğrulayan Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy ise okul müdürünün raporu doğrultusunda müdür yardımcısı ve öğrenciler hakkında soruşturma tamamlandığında gerekli cezai işlemin uygulanacağını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Vali Vekili Salih Gürhan, önceki gün tespit edilen olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti. Gürhan, "Öğretmenlerin dikkatiyle 88 öğrencinin ders notlarının değiştiği fark edildi. Olayı duyar duymaz okula müfettişleri yönlendirdik. 'Kaçıncı sınıf öğrencilerinin notları değişti, toplam sayıları kaç kişi, şifreyi nasıl aldılar, nerede notları değiştirdiler, para karşılığı not değiştirme işlemi yapıldı mı?' gibi soruların cevaplarını arıyoruz.

Okul idaresi yaptığı iki günlük çalışma ile bu soruların cevabını buldu. Yapılan tahkikat en kısa sürede sonuçlanacak ve okulda görevli iki müfettiş rapor hazırlayacak. Okulda bugün itibariyle karneler dağıtılıyor ancak durum ortaya çıkar çıkmaz sorumlu öğrencilerin gereği yapılacak. Disiplin suçudur bu. Karne de resmi bir evraktır sahtekarlığa bile girebilir. Bunun değerlendirmesi yapılacaktır." dedi.

Manisa Lisesi'nde okuyan bazı öğrenciler ise 'notların öğrenciler tarafından düzeltilebildiği' konusunda okulda söylenti çıktığını fakat hangi öğrencilerin bu işi yaptıklarını bilmediklerini söylediler. Ayrıca öğrenciler, öğretmenleri tarafından son ders karnelerinin dağıtılacağını öğrendiklerini kaydettiler.
İHA
 
Üst