Odadan tehdit

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Elektrik Mühendisleri Odası, 3.5 milyar $ beklenirken 5.8 milyar $'lık rekor fiyatla özelleştirilen 4 elektrik dağıtım bölgesinin ihalesini "kamu yararı olmadığı" gerekçesiyle yargıya taşıyor
Mimarlar Odası gibi Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da ekonomide dava terörü estirmeye hazırlanıyor. EMO, 9 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve 3.5 milyar dolar öngörülürken 5.8 milyar dolar rekor gelir elde edilen Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgesi ihalelerini "kamu yararı olmadığı" gerekçesi ile yargıya taşımayı planladığını açıkladı. EMO'dan yapılan açıklamada ihalelerin şeffaf yapılmadığı, rekabet ortamının yaratılmadığı iddia edildi. EMO, dağıtım hatlarının özelleştirilmesinin kamu tekelinin özel tekele devri anlamına geldiğini, bunun kamu yararına aykırı olduğunu ileri sürdü. Elektrik dağıtım bölgelerinin 25 yıllık hizmet imtiyazını özel sektöre devreden Türkiye, pazartesi günü tarihinin en başarılı özelleştirmelerinden birini gerçekleştirmiş, sadece Boğaziçi dağıtım bölgesi için verilen fiyat, TÜPRAŞ ve Telekom'un ardından Türkiye'nin en büyük 3. özelleştirmesi olmuştu.

15 BÖLGE İÇİN DAVA AÇTI

Elektrik Mühendisleri Odası, bugüne kadar özelleştirme ihalesi yapılan 15 dağıtım bölgesi için iptal davası açtı. Başkent ve Sakarya için açılan davalar reddedildi. Danıştay, sadece Aras bölgesinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, dağıtımın özel sektöre geçmesiyle elektrik fiyatlarının düşeceğini belirterek "Özel sektör kaçağı azaltmak zorunda. Azaltamazsa cebinden ödeyecek. Türkiye'de yılda 20 milyar kilovat saat kaçağa gidiyor. Bu yük sistemden atılınca fiyatlar iner" dedi.

"Danıştay'ın ülkeye faturası 2.6 milyar dolar"
Başbakan Tayyip Erdoğan, muhtelif zamanlarda Danıştay ve idari mahkemelerin özelleştirmelere yönelik kararlarını eleştirdi. 31 Temmuz'da Adana mitinginde konuya değinen Erdoğan, özelleştirme uygulamalarının engellendiğini belirterek, "Danıştay'ın tamamen ideolojik yaklaşımla 6 özelleştirme ihalesini oyalayarak Türkiye'ye ödettirdiği fatura 2.6 milyar dolar. Danıştay hiçbir bedel ödemiyor. Danıştay'ın ülke gibi bir derdi yok" demişti.

49639156319.jpg


sabah
 

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Bunların hangisi kamu yararına aykırı?

bullet.jpg
ALTYAPIYA 15 MİLYAR DOLAR: Özel şirketler 2010-2015'te 15 milyar dolarlık altyapı yatırımı için EPDK'nın kapısını çaldı.
bullet.jpg
MÜLKİYET TEDAŞ'IN: Özelleştirme strateji planına göre şirketlerin yapacağı yeni yatırımlarla oluşan yeni tesislerin bile mülkiyeti tamamen kamu kurumu TEDAŞ'a ait.
bullet.jpg
KAÇAĞI İNDİREMEZSE CEBİNDEN ÖDER: Özel sektör EPDK tarafından kendine konulan kaçak hedefini tutturamadığı takdirde, hedef referans alınacak. Özel sektör kaçak oranını cebinden ödeyecek.
bullet.jpg
ZAMMI EPDK BELİRLER: Özel şirketler tüm yatırımları ve fiyat tarifeleri EPDK onayından geçmek zorunda.
bullet.jpg
KÂR ORANI %2.33 : Şirketin kârı tarifelerle belirleniyor. Tarifelere yatırım ve vergi ekleniyor ancak kâr oranı %2.33'ü geçemiyor
bullet.jpg
GELİR TAVANI VAR: Dağıtım şirketleri öngörülenden fazla gelir elde ederse bir sonraki yıl tarifeleri EPDK denetimi altında düzeltilecek.
 
Üst