Obezite çocukların sağlığını tehdit ediyor

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
BURSA (CİHAN)- Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuray Dinçer, çocukları tehdit eden hastalıkların başında obezitenin geldiğini söyledi.


Dr. Nuray Dinçer, obezitenin, koroner kalp hastalığı ve ateroskleroz (damar sertliği) ile ilişkili en önemli sağlık problemlerinin başında geldiğini belirtti. Dinçer, çocukluk yaş grubunda başlayan aterosklerozun bulgularının ileri yaşlarda ortaya çıktığını kaydetti.


Halk arasında 'damar sertliği' olarak bilinen ateroskleroz için obezite, lipoprotein metabolizma bozuklukları, hipertansiyon, sigara kullanımı, diyabet, hareketsiz yaşam, stres, genetik yatkınlık risk faktörleri olduğunu belirten Dr. Nuray Dinçer, "Türkiye'de ölüm nedenleri arasında birinci sırada ateroskleroz ve koroner kalp hastalıkları yer almaktadır. Aterosklerozun çocukluk çağında başlaması ve kolesterol düzeylerinin çocukluk ve adolesan döneminde yüksek olması erişkin dönemde ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalık riskini artırmaktadır. Bu nedenle kolesterol yüksekliği çocukluk çağında önem taşımaktadır." dedi.


Kolesterolün tüm vücut hücre membranlarının ve hücre içi organellerinin yapısında bulunduğuna dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dinçer, total kolesterolün yüzde 25'inin beyinde bulunduğunu kaydetti. Kolesterolün safra tuzlarının yapımı ve yağların sindirimi, yağda eriyen vitaminlerin emilimi için de gerekli olduğunu dile getiren Dr. Dinçer, şöyle devam etti:


"Vitamin D deride kolesterolden sentez edilmektedir. Ayrıca kortizol, aldosteron, testosteron gibi steroid hormonlar kolesterolden sentez edilir. Cinsiyet, ırksal özellikler, yaş, vücut ağırlığı, beslenme şekli, günlük aktivasyon kolesterol düzeyini etkilemektedir. Çocukluk çağında hangi kan değerinin üzerinde, yüksek kolesterol değeri kabul edilmesi gerektiği tartışılmaktadır. Kolesterol düzeylerinin sağlıklı değerlendirilebilmesi için en az sekiz saat ideali 12-14 saat açlık gereklidir. Tek başına kolesterol düzeyi yeterli değildir."


Dr. Dinçer, kolesterol değerlerinin yüksekliğinin koroner kalp hastalığına zemin hazırladığının tespit edilmesi sonucu, kolesterol düzeylerinin taranması gerektiğinin ortaya çıktığını vurguladı. Dinçer, özellikle ilerleyici aterosklerozu olan ve erişkin dönem için risk taşıyan çocuklar için taramanın önemli olduğunu söyledi. Dinçer, kolesterol taramasındaki değerlerin stres, hastalık, mevsimsel değişiklikler gibi faktörlerden etkilenmesinden dolayı genellikle iki ölçüm yapılmasını tavsiye etti.
 
Üst