Nimet çöpe atılır mı?

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
güzel bir yazı üşenmeyin okuyun..


Dün akşam çok sevdiğim yiyeceklerden birini hazırladım. Yerken de şöyle düşündüm: “Bu kadar basit bir yiyecek bu kadar lezzetli olabilir mi?” Lezzeti malzemesindeydi elbet. Nohut mayalı ekmektendi peksimetim. Güneşi iyice içmiş domatesleri keçi peyniriyle rendelemiş, sızma zeytinyağı ve kekikle karıştırmış, peksimetlerin üzerine pay etmiştim. Keyifle yerken yemek bulamadığı için ölümle cebelleşenleri anımsadım, lokmalar boğazıma dizildi. Bir de çöpe atılan ekmekleri, yemekleri düşündüm. Zengin bir millet olmamamıza rağmen ne çok yiyeceği heba ettiğimizi anımsadım ve içim burkuldu. Bir lokma daha attım ağzıma ve birden Datça’nın Mesudiye Köyü’ne gittim. Datça’da hamuru mayalarken içine tarçın ve çörekotu koyarlar. Ekmekler pişip fırından alındıktan sonra birkaç tanesi parçalanır, yavaştan ılınmaya başlayan taş fırına geri konur ve o gece “unutulur”. Ertesi gün iyice gevrekleşmiştir somuncuklar. Ekmek bittiğinde ıslatılan peksimetler gelir sofraya. Böylece ne ekmeksiz kalınır, ne çöpe nimet atılır.Buzdolabında saklanan ekmek uzun süre dayanır. Aslında piyasadaki ekmeklerde öyle çok katkı maddesi var ki, dışarda duranlar da öyle kolay kolay bozulmuyor. Belki sırf bu yüzden en iyisi insanın kendi ekmeğini yoğurması. Hiç değilse içinde ne olduğunu bilme ve tabii meditatif bir ritüeli gerçekleştirme şansınız var. Ben her seferinde koca bir tepsi yapıp 3-4 parçaya ayırıyor, birini buzdolabında tutuyor, kalanları donduruyorum. Bittikçe çıkarıp yiyorum. Böylece bir tek lokması bile ziyan olmuyor. Diyelim ki evde çok miktarda ekmek var ve biliyorsunuz ki hemen tüketemeyeceksiniz. Öyleyse ne yaparsınız?En basiti buzluğa koymak. Böylece bayatlamaz ve kızartıldığında tazecik olur ekmekleriniz. Bir diğer alternatif, dilimleri ısısı düşük bir fırında peksimet hale getirmek. Böylece yukarda tarifini verdiğim basit yiyeceği hazırlayabilirsiniz. Bu peksimetlerle tatlılar da yapılabilir, şerbetini meyveli yapabileceğiniz sürpriz tatlılar…Büyüklerinize sorsanız size “papara yap” diyebilirler veya tirit. Eskiden bayat ekmekler doğranır, bazen üzerine kavrulmuş kıyma ve et suyu dökülür, istenirse sarımsaklı yogurt ve eritilmiş tereyağıyla taçlandırılırdı. Çeşitli alternatifleri var elbet bu iki yiyeceğin. Kavrulmuş soğan, rendelenmiş peynir, maydonoz…Neler eklenir neler. Yumurtaya bulanıp kızartılan ekmek dilimleri de pek lezizdir. Hatta şerbete sokulup çıkartılarak tatlıya da dönüştürülebilir. Yahut yumurtayı sütle çırpıp ekmek dilimlerini bulayıp tereyağında kızartabilirsiniz. Hala bitmediyse ekmeğiniz, küp şeklinde doğrayıp tereyağında kavurun ve çorbaların üzerine serpeleyin. Tereyağına biraz da baharat ve rendelenmiş sarımsak eklerseniz mis gibi kokar kıtır ekmekleriniz. Ufalanmış bayat ekmekleri az suyla ıslatıp kısır malzemeleriyle buluşturarak köfteler hazırlayabilirsiniz mesela. Galeta ununuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz, ufalayıp kuruttuğunuz ekmeklerle. Ooo, alternatif çok.İş ki, siz bayat ekmeğinizi değerlendirmeye niyet edin. Son bir tarif, ufalanmış bayat ekmekleri kuru üzüm, ceviz, süt, yumurta ve tarçınla karıştırıp fırın tepsisine yayın, fırınlayın. Bir güzel olur ki!

Buğday dergisi
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Nimetin çöpe atılması inanılmaz canımı yakıyor...
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyorsa, bunda her gün gıda tüketenler olarak hepimizin sorumluluk payı var demektir. Peki ne yapmalı?
12208799_919044844810595_7565665684249367231_n.jpg
1.Bazı meyve ve sebzeler etilen denen bir gaz üretir. Bu kokusuz ve zararsız bir gazdır ancak diğer gıdaların yumuşamasına, erken bozulmasına yol açar. Etilen üreten gıdalarla etilenden etkilenen gıdaları ayrı saklamak gerekir. Etilen üreten gıdalar şunlardır: Kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, nektarin, şeftali, armut, erik ve domates. Etilenden etkilenen gıdalarsa şunlar: Elma, brokoli, havuç, hıyar, patlıcan, yeşil yapraklı sebzeler ve karpuz.2.Buzdolabında saklamayın: Patates, soğan ve domatesi buzdolabı yerine serin bir yerde ancak birbirlerinden ayrı tutun. Olgunlaşmamış meyve ve sebzeleri buzdolabına koymayın, olgunlaşana kadar tezgâhın üzerine, olgunlaştığında buzdolabına koyun.3.Çilek, frambuaz gibi meyveleri yıkayarak saklamayın.4.Turunçgiller serin, kuru bir yerde bir hafta saklanabilir. Ancak daha uzun süre dayanmalarını istiyorsanız bir file veya hava alan çanta içerisinde buzdolabında saklayın.5.Nem çürümeye sebep olduğundan tüm sebzelerin kuru olmasına dikkat edin.6.Yeşillikleri, altına kağıt mendil koyduğunuz cam kapta saklayın.7.Buzdolabınızdaki bir gıda bozulmaya başladığında hemen çıkartıp komposta atın yoksa diğer gıdanın çürümesini hızlandırır.8.Buzdolabınızın içini sık sık temizleyin.9.Buzluğa koyduğunuz etlerin dış kısmının kararıp sertleşmesini önlemek için sıkıca paketleyin.10.Yemeklerinizi önceden plânlamaya çalışın. (Demesi kolay, biliyoruz. Mümkün olduğu kadar) Atık gıdalarınızın toprak için muhteşem bir gübre haline gelebileceğini unutmayın; kompost yapın…
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
82 milyon ekmeğin 4 milyon 600 bini çöpe atılıyormuş.

İsraf had safhada.

Yılda çöpe atılan ekmek 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar deniyor.

Ekonomik kriz ekmek israfını düzeltmemiz ile bile az da olsa düzelir bu durumda.
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
Verilen rakam doğru ise , kabus bir durum yok ortada ...
% 5 fire demektir ki ...
tahmin ediyorum toplam üretim firesi bundan daha fazladır ...
ben çok Hatta çok çok daha büyük rakamlar düşünüyordum ...
yüzde beş bence başarı bile denebilir ...
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
2017 verilerine göre yılda 1,5 milyar dolar çöpe gidiyormuş.
12 milyon adet günlük ekmek israfı.
az mı? feci bir rakkam
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Yılda bir kişi tabağında 144 kilo yemek bırakıyormuş.

Meyve sebzenin yüzde 40 israfımız oluyormuş. Gelişmiş ülkelerde daha fazlaymış Biz de yüzde 30 civarı.
Bizim üretim ve dağıtımda daha çok israfımız oluyormuş.
 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Yalnız şöyle de bir durum var
Bayat ekmeği atmak yerine barınaklara versek
Toprağa karışan yiyeceklerde de canlıların rızkı vardır
İmkan ve olanağı kullanmak lazım
 
Üst