Neye Tefekkür Ettiniz?

ikabey

Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
36
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Öncelikle "Tefekkür Etmek Nedir?"
Bilmeyenlerimiz için Alıntı Yapmak Yararlı Olur Diye Düşündüm (Gerçi Böylesine Güzel ve Kapsamlı Bir Sitede Her Kardeşimizin Bunu Benden Daha iyi Bildiğine Eminim Ama neyse..)

Tefekkür etmek, dinimizde mühim bir ibadettir. Tefekkür etmek, Allahü teâlânın yarattığı şeyler üzerinde düşünmek ve bunlardan ibret almaktır. Kur'an-ı kerimde akl-ı selim sahipleri övülürken mealen buyuruluyor ki:

(Onlar ayakta iken, otururken, yanları üstüne yatarken hep Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışını inceden inceye düşünürler. "Ey Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Sen [boş, manasız şeyler yaratmaktan] münezzehsin. Bizi Cehennem azabından koru" derler.) [A.İmran 191]


Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:

(Allah’ın azameti, Cennet ve Cehennem hakkında bir an tefekkür, bir geceyi ihya etmekten iyidir.) [Ebu Şeyh]

(Tefekkür, ibadetin yarısıdır.) [İ.Gazali]

(Allah’ın yarattıkları üzerinde düşünün, zatı hakkında düşünmeyin!) [Beyheki]

("Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardından gelişinde [uzayıp kısalmasında] akıl sahipleri için elbette ibret verici deliller var" [A.İmran 190] âyeti bana inmişken nasıl ağlamayayım? Bu âyeti okuyup da tefekkür etmeyene yazıklar olsun!) [İ.Hibban]

(Tefekkür gibi kıymetli ibadet yoktur) [İbni Hibban]

Allahü teâlânın mahluklarındaki güzellikleri, faydaları düşünmek, Ona inanmaya ve sevmeye sebep olur. Onun haber verdiği azapları düşünmek, Ondan korkmaya, kimseye kötülük yapmamaya sebep olur. Onun nimetlerine, ihsanlarına karşılık, nefsine uyarak günah işlediğini, gaflet içinde yaşadığını düşünmek, Allah’tan haya etmeye, utanmaya sebep olur.

Hikmet ehli buyuruyor ki;

Tefekkür, insanı, Cennete giden yola ulaştırır. (Lokman Hakim)

Sözü zikir, sükutu fikir, bakışı ibret olanlar, bana benzemiş olur. (Hz. İsa)

Çok tefekkür, mutlaka insanı bilgili eder. Bilgili olan da amel eder. (Vehb bin Münebbih)

Tefekkür etmeyenin sükutu ve ibretle nazar etmeyenin bakışları hatadır. (Hasan-ı Basri)

İnsan, mütefekkir olursa, her şeyden bir ders, ibret alır. (Süfyan b. Uyeyne)

Tefekkür bir aynadır. İyilik ve kötülüğünü sana gösterir. (Fudayl bin Iyad)

Allahü teâlânın azametini düşünebilen insan, Ona asla isyan etmez. (Bişr-i Hafi)

Tefekkür zekayı açar. (İmam-ı Şafii)

Dünyalığı düşünmek, ahirete perdedir. Ahireti düşünmek ise, gafletten kurtarır ve hikmet konuşturur. (Ebu Süleyman Darani)

Fırsat buldukça Allahü teâlânın yarattıklarını tefekkür etmelidir. Mesela eline bakmalı. Parmakları olmasaydı, bir şeyi tutup alması ne kadar zor olurdu. Yahut parmakları hiç kıvrılmasaydı, eller hiç olmasaydı, gözümüz olmasaydı, gözümüz başka yerde olsaydı, halimiz nasıl olurdu? Tırnağın devamlı büyüdüğü gibi, dişlerimiz de büyüseydi ne olurdu? Dişlerimiz kemikle beraber olsaydı, çürüyünce nasıl çekilecekti? Saç uzadığı halde, kaşın ve kirpiğin uzamadığını düşünmeli. İnsan kavak gibi büyüyüp gitseydi, ne olurdu? Bitkilerin, meyvelerin yaratılışını, yıldızların, gezegenlerin bir ahenk içinde oluşunu düşünmeli. Bunları ne kadar mükemmel yarattığı için Allahü teâlâya hamd etmelidir! Böylece insanın imanı da kuvvetlenir. Fakat devamlı bunlarla uğraşıp da kendine gereken fıkıh bilgisini ihmal etmek ise büyük günahtır.


Şimdi gelelim Soru-Cevap Kısmına Arkadaşlar ;) (Amacımız Aynı Zamanda ibadet Etmiş Olmak Ve Düşünce Güzelliğimizi Paylaşmaktır Katılan Arkadaşlardan ALLAH Razı Olsun inş.)

"Bugün ALLAH için NEYE Tefekkür Ettiniz?"

ilk cevabı Ben vereyim bugün zeytin toplarken herbir Tane Zeytinin Ne Kadar Harikulade Yaratıldığına, bu zeytinin nelere fayda verdiğine dallarının biçimine dikkat Ettim Tabi düşüncelerim birbirini kovaladı.. başlangıç noktası zeytindi sadece.. ne kadar şanlı bir bitki ki ALLAH c.c Yüce Kur'an-ı Keriminde üzerine And içiyor... :( Şükr Olsun ALLAH'ıma ki! Müslümanım.. ELHAMDULİLLAH.. inanmayan Ataistler Bu harikaları bir Tesadüfün meydana getirdiğini nasıl düşünüyorlar... hiçbir zaman anlam veremeyeceğim.. ALLAH hidayete Erdirsin hepsini inş.
 

BADUH

Asistan
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
506
Tepkime puanı
1
Puanları
0
SA,

“Bir saat tefekkür, bir yıllık ibadetten hayırlıdır.”

“Bir saat tefekkür, yetmiş yıllık ibadetten hayırlıdır.”

“Bir saat tefekkür, bin yıllık ibadetten hayırlıdır.”

Üçü de Hadis-i Şerif. Demek ki tefekkürden tefekküre fark var.

Gerçi benim bildiğim: "Fikru saatin hayrun min ibadeti sittine seneh." Yani: "Bir saat tefekkür, altmış sene nafile ibadetten hayırlıdır." şeklinde idi. Gerçi ha bir yıl, ha altmış, ha yetmiş, ha bin. Sonuçta topu topu bir saat tefekkür.

Bir şairin dediği gibi: "Fikir çilesi". Belki de dertlerimizin ilacı.

Sorunun cevabına gelince (Bugün ALLAH için NEYE Tefekkür Ettiniz?)

Daha tefekkürün ne olduğunu tam bilmiyorum ki cevap vereyim.

İyi çalışmalar.
 

ikabey

Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
36
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Herşeyi TAM bildikten Sonra mı Yaparsın! Bisikleti Kullanmayı hiç düşmeden mi öğrensin? Yazı Yazmayı tek tek harfleri yazmadan mı?... bişeyi tam bildikten sonra Yapmayı beklersen halin yaman kardeşim... yazdığın hadislere gelince farklı farklılar çünkü onları nakledenler nasıl hatırladıysa öyle nakletti keza Efendimiz sav bu üçünü de söylemiş olabilir burdan ne kadar bereketli ve üstün bir ibadet olduğunu anlıyoruz.. ALLAH Yar ve Yardımcın Olsun... ALLAHın Varlığını ayetlerini düşünmek karmaşık bir iş midir? Yorumunu Yanlış Anladıysam Kusura Bakma Ama Bu Fikir Çilesi Değil Fikrin Varoluş Sebebidir
Selametle...
 

yosika

Doçent
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
594
Tepkime puanı
52
Puanları
0
-Güncel-

Neye teffekkür ettik ?

Zehirli bir hayvan yem olduğunda nasıl 2 dakika geçmeden tekrar hayata kavuşabilir,Rabbim bu doğa nizamını nasılda kusursuz sağlamış.
 
Üst