Ne oluyor bu kuşlara?

GENCAKINCI

Profesör
Katılım
21 Ağu 2009
Mesajlar
1,666
Tepkime puanı
26
Puanları
0
Ne oluyor bu kuşlara?


ABD'de gökyüzünden ölü kuş yağması olayının boyutlarının daha da geniş olduğu ortaya çıktı
ABD'de gökyüzünden ölü kuş yağması olayının boyutlarının daha da geniş olduğu, toplu kuş ölümlerinin ülkenin güneyinde birbirine komşu iki eyalette gözlemlendiği açıklandı.
Arkansas eyaletindeki Beebe adlı yerleşim biriminde, yılbaşı gecesi 1000 dolayında ölü Kırmızı Kanatlı Kara Kuş'un (blackbird) düştüğü açıklanmıştı.
Ancak kasaba sakinlerinin, 4.000-5.000 arasında kuş ölüsü temizledikleri, olayın boyutlarının daha büyük olduğu belirlendi.
Kuşların topluca neden öldüğü konusu henüz aydınlatılamadı.
Bu gizemli vakanın boyutları, aynı olayın güneydeki Louisiana eyaletinde de meydana geldiğinin ortaya çıkmasıyla daha da büyüdü.
Sığırcık kuşlarının ve ABD'ye özgü bir kuş olan Kırmızı Kanatlı Kara Kuş'un topluca ölümüne bu eyalette de rastlandı.
Arkansas'taki toplu kuş ölümlerinin olduğu Beebe kasabasının yaklaşık 580 kilometre güneyindeki Labarre kenti yakınlarındaki Point Coupee Parish adlı yerleşim biriminde pazartesi günü, yılbaşından 2 gün sonra, gökyüzünden bu iki türe ait yaklaşık 500 ölü kuş düştü.
Her iki olayın birbiriyle bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Arkansas nehri kıyılarında geçen hafta da 100.000'e yakın tambur balığının topluca öldüğü belirlenmişti. Balık ölümlerinin olduğu bölge, Arkansas'taki kuş ölümlerinin olduğu yere yaklaşık 160 kilometre mesafede


http://www.hurriyetport.com/news/124/ARTICLE/27321/2011-01-05.html
 

GENCAKINCI

Profesör
Katılım
21 Ağu 2009
Mesajlar
1,666
Tepkime puanı
26
Puanları
0
5 bin kuş ve 100 bin balık neden öldü?
Arkansas Doğal Hayatı Koruma yetkilileri, gündeme bomba gibi düşen toplu balık ve kuş ölümü arasında bir ilişki tespit edilmediğini kaydederken, bu hayvanların neden öldüğüyle ilgili farklı teoriler dile getiriliyor.

Cemal Demir / New York

ABD’nin Arkansas eyaleti birkaç gün içinde meydana gelen iki ürkütücü olayla ‘kıyamet’ haberlerinin odağına oturdu. Geçtiğimiz günlerde Arkansas Nehrinde yaklaşık 100 bin balığın sebebi bilinmeyen şekilde ölerek nehir yüzeyine vurmasının esrarı araştırılırken, birkaç gün sonra aynı eyalette bu olayın meydana geldiği yerin yaklaşık 125 mil doğusundaki Bebee kasabasına yılbaşı gecesi, bir korku filmini andırırcasına gökten binlerce kırmızı kanatlı sığırcık kuşun ölerek yere düşmesi şok etkisi yaptı. Önceki gün ise komşu buranın 300 mil kadar güneyinde, Loisiana eyaletinin Pointe Coupee bölgesindeki bir otoyolda yüzlerce ölü kuşa daha rastlandı.

Wisconsin eyaletinde bulunan ABD Doğal Hayatı Koruma Ulusal Merkezine bağlı bilimadamları, olayla ilgil bilimsel araştırmalar başlattı. ABD Jeoloji Hizmetleri Müdürlüğü web sitesi, Haziran – Aralık periyodunda ABD’de 90 ayrı toplu kuş ve hayvan ölümü olayı yaşandığını duyurdu. Buna göre, sadece Minnesota eyaletinde Eylül ayında meydana gelen tek bir benzeri olayda 4 bin kuş ölmüş. Kuzey Amerika’ya özgü bir kuş olan kırmızı kanatlı sığırcık kuşlarından ABD’de 100 – 200 milyon arası bulunduğu tahmin ediliyor.

Arkansas Doğal Hayatı Koruma yetkilileri, gündeme bomba gibi düşen toplu balık ve kuş ölümü arasında bir ilişki tespit edilmediğini kaydederken, bu hayvanların neden öldüğüyle ilgili farklı teoriler dile getiriliyor. İşte en fazla dile getirilen 5 teori:

Hava

Arkansas Kumar ve Avcılık Komisyonu sözcüsü Keith Stephens, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, kuşların ölümüne kötü hava şartlarının ve yıldırımların neden olmuş olabileceğini söyledi. Gökten yağan ölü kuşlardan dolayı yaralanan kimsenin olmadığı belirtiliyor.

Yılbaşı havai fişekleri

Arkansas Times gazetesi, Kumar ve Avcılık Komisyonunu kaynak göstererek, yılbaşı gece kutlamaları sırasında patlatılan havaifişeklerin kuşları öldürmüş olabileceğini yazdı. Haberde kuşların, fişeklerin neden olduğu stresten ölmüş olabileceği kaydedildi.

Zehir

Bazı yore sakinlerinin kıyamet habercisi ya da felaket habercisi gibi gördüğü ölümlerin, kuşların zehirlenmesi sonucu olmuş olabileceği iddia ediliyor. Ancak sadece sığırcık kara kuşların ölmesi, zehir iddiasını zayıflatıyor. Kuşların travma sonucu mu toksik zehirlenme sonucu mu öldüğü bilimsel araştırmalardan sonra daha netleşecek.

Hastalık

Özellikle balıkların toplu ölümünde en çok dikkate alınan teori kirlilikten hastalanmış olma ihtimalleri. Ancak burda da, eğer kirlilik sebepse, neden nehirdeki sadece ‘drumfish’ adlı davul balıkları öldü sorusu cevapsız kalıyor.

Tabiatın cilvesi

Özellikle balık ölümünde dile getirilen bir iddia. Arkansas Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Andrew Goodwin, ‘drumfish’ nüfusundaki büyük artış ile aşırı soğukların birleşmesinin bu sonucu hazırlamış olabileceğini belirtiyor. Çok fazla balık, aynı gıda kaynağı için rekabet ediyorsa önemli bir miktarı bunda başarılı olamayacak ve beslenme sorunu yaşayacak. Özellikle bünyesi zayıf balıklar da, bölgeyi vuran aşırı soğuklara dayanamayarak ölür.

Haber 7
 

GENCAKINCI

Profesör
Katılım
21 Ağu 2009
Mesajlar
1,666
Tepkime puanı
26
Puanları
0
İlk olarak yılbaşı akşamı ABD'nin Arkansas eyaletinde gökyüzünden ölü kuş yağması ile başlayan toplu hayvan ölümleri esrarengiz bir şekilde birçok farklı coğrafyada görülmeye başlandı. Arkansas eyaletinin Beebe kentinde yılbaşı akşamı 5 bine yakın kuş ölmüş ardından bu bölgeye 200 kilometre uzaklıktaki bir nehirde 100 bin ölü tambur balığı karaya vurmuştu.
YENGEÇ, KARGA, BALIK...
Bu ölümlerin nedenleri bulunamadan ABD'de bu kez Arkansas'a yakın Louisiana ve Kentucky eyaletlerinde de aynı tür kuşlar öldü. Louisiana'nın Labarre kentinde yaklaşık 500 sığırcık ve kırmızı kanatlı karakuşları ölü bulundu. Kentucky eyaletinde ise aynı türden onlarcasının ölü bulunduğu gelen bilgiler arasında. Marylanda eyaletindeki Chesapeke Bay'de yüz binlerce ölü balık bulunduğu bildirildi. Yetkililer tüm bu ölümlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğini söylemekle yetiniyor. Toplu ölümlerin benzerleri dün Danimarka, İsveç, Brezilya, Yeni Zelanda ve İngiltere'de görüldü. İsveç'in Fallköping kentine, 500'e yakın karga ölüsü yağdı. Brezilya'nın Paranagua bölgesinde de çoğu sardalya olan yaklaşık 100 bin ton ölü balık çeşitli bölgelerde karaya vurdu. Yeni Zelanda'nın Coromandel adasında ise yüzlerce levreğe benzer bir balık çeşidi olan lutianus öldü. İngiltere'nin Kent bölgesindeki bir plajda da 40 binden fazla yengeç ölüsü karaya vurdu. Danimarka'nın Lolland bölgesine de gökten yaklaşık 3 bin kuş ölü olarak düştü.
UZMANLAR NE DİYOR?
ABD'de birçok uzman, toplu kuş ölümlerini ilk başta yılbaşında atılan havai fişeklere bağlamıştı. Ancak ölümlerin devam etmesi kafaları iyice karıştırdı. Çarpıcı komplo teorilerinin yanı sıra birçok tahmin yapılıyor. Kıyamet senaryoları da yapılırken şu ana kadar resmi ve bilimsel bir açıklama ise gelmedi. Ancak rekor seviyeye çıkan soğuk hava ve hızla değişen hava şartlarının hayvanların telef olmasına neden olduğu görüşünü savunanlar çoğunlukta.


 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
SubhanAllah! SubhanAllah! SubhanAllah!

Bu olanlar hakikaten acayiptir. Görülmüş duyulmuş değil. Allah Teala, hayra çıkarsın.
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Bu habere yapılan okuyucu yorumlarından biridir:

1984 yılında Sivas'ta gökten ölü kurbağa yağmıştır, yüzlerce şahidi de vardır... :blink:

...
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
soguktan havada donuyorlardir belki :)
 

GENCAKINCI

Profesör
Katılım
21 Ağu 2009
Mesajlar
1,666
Tepkime puanı
26
Puanları
0
Bu habere yapılan okuyucu yorumlarından biridir:

1984 yılında Sivas'ta gökten ölü kurbağa yağmıştır, yüzlerce şahidi de vardır... :blink:

...

Buna hortumlarda sebep oluyor. Bir belgeselde seyrettim. Bazı kuvvetli hortumlar bu tür canlıları havalandırıp kilometrelerce öteye fırlatabiliyormuş.
 
Üst