NASA ve Google kuantum bilgisayar inşa edecek

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Google'ın kısa süre önce hayata geçirdiği Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı, NASA ile yapılacak işbirliğinde yeni bir kuantum bilgisayar inşa edecek. Bilgisayar, NASA ve Google tarafından ortak kullanılacak.


Google, Mayıs ayında hizmete soktuğu Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı'nda (QuAIL) NASA ile ortak kullanılacak bir kuantum bilgisayar kurulacağını açıkladı. NASA'nın yanı sıra Uzay Araştırmaları Üniversiteleri Derneği'nin de destek verdiği projede, D-Wave firmasının bu yıl sunduğu 1,000 kubit üzerinde işlem gücü olan bilgisayar kurulacağı belirtildi.

Google ve NASA'nın karşısına çıkacak zor soruları çözmek için kullanılacak bilgisayar, içerdiği yüksek işlemci gücü nedeniyle çok düşük sıcaklıkta tutulmak zorunda. Google adına açıklama yapan Hartmut Neven, 'D-Wave sistemleriyle kuantum araştırmalarında birçok model geliştirdiklerini ve yeni bilgisayarla çalışmayı dört gözle beklediklerini' belirtti.


Google'ın en yeni kuantum bilgisayar teknolojilerine yaptığı yatırım, firmanın bu alandaki rekabeti güçlendirmesini de sağladı. D-Wave'in en büyük rakibi olarak beliren John Martinis ve ekibini, 2014'te Google transfer etmişti. California Üniversitesi, Santa Barbara'da çalışan ekip, yüzlerce kubiti D-Wave'e kıyasla çok daha düşük hata oranıyla birbirine bağlamayı başarmıştı. D-Wave bilgisayarları üzerinde çalışacak olan Google, aynı zamanda kendi bünyesindeki ekibin elde ettiği sonuç doğrultusunda en iyi kuantum bilgisayarı seçme şansına sahip olacak.


Martinis, 15 milyon dolar fiyatla son kullanıcıya sunulan tek kuantum bilgisayar olan D-Wave 2'yi geçtiğimiz yıl eleştirmiş ve 'fizikçilerin kabusu' olarak tanımlamıştı. Google ise kuantum araştırmalarına verdiği önem kapsamında D-Wave kullanmaya devam ediyor. Firma, bu yıl başında yapay zeka firması DeepMind'dan birçok mühendis de transfer etmişti.


Kaynak: Al Jazeera
 
Üst