MÜzİk Dİnlemek Ve Kadin Sesİ

gül

Doçent
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
1,142
Tepkime puanı
0
Puanları
0
MÜZİK DİNLEMEK VE KADIN SESİ
Hocam, müzik dinlemek günah mıdır? Erkeğin sesi kadına, kadının sesi erkeğe haram diye duymuştum..
Acaba ne kadar doğrudur? Bu konuda yardımcı olur musunuz?

Müzik parçaları ya insanın ruhuna etki eder, onda yüksek duyguların canlanmasına sebep olur veya nefse hitap ederek birtakım güzel duyguların körelmesine sebep olur.

Dinlenilmesinde bir sakınca bulunmayan ses, insanda tatlı hüzünleri, ilâhî aşkı hatıra getirmeli. Fakat insanı ümitsizliğe sürükleyen, karamsarlığa iten; yanlış hislere kaptıran sesler birer sakınca taşırlar. Bu sıralamaya girmeyenler de kişiye göre değişir.

İmam Gazalî, ayet ve hadisler ışığında, müziği haram kılan şeyin kendisi değil, dolayısıyla ortaya çıkan bazı sebepler olduğunu ifade eder. Buna örnek olarak da şu noktayı hatırlatır:

“Şarkı ve türkünün sözleri bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, müzikli/müziksiz söylemek ve dinlemek caiz olmaz Gençliği gereği, şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, vaktinin çoğunu bu yolda geçirirse sefih olur.” (İhyâ, 2: 279-81.)



***


Soruda sözü edilen kadın sesine gelince, esas olarak, başta insan olmak üzere, hiçbir varlığın sesi mutlak olarak günah sınıfına sokulmaz. Çünkü yaratılışında bir haramlık yoktur.

Hiçbir âyet ve hadiste de kadın sesini haram kılıcı bir hüküm bildirilmez. Mezheplerin görüşleri de bu yöndedir.

Ancak bütün mubah meselelerin öz ve içerik değiştirip sakıncalı bir hal alması mümkündür. Kadının sesi meselesinde de aynı durum söz konusudur.

Kadın sesi, yaratılışı gereği dikkat çekicidir. Özellikle ses, normalin dışında bir tonda çıkarsa, birtakım sakıncaları beraberinde getirir.

Demek ki, haram olan sesin kendisi değil de, kontrol dışı bir özellik taşımış olmasıdır.

Elmalılı Hamdi Yazır’ın ifadesiyle “Yayılarak, kırıtarak, sınık, yılışık” olduğunda “kalbi çürük, kötülüğe meyilli kimseler” bir ümide kapılırlar. Bundan dolayı da günaha girilmiş olur.

Prof. Dr. Faruk Beşer konuyu özetle dile getirirken der ki:

“Kadın her şeyiyle olduğu gibi sesiyle de çekici, büyüleyici ve tahrik edicidir ve aslında bu onun çirkin olduğunu değil, güzel olduğunu gösterir.

“Birer nimet demek olan çekici yönlerini, bu arada sesini fitneye sebep olmak ve tahrik etmek için kullanırsa, yani kadınsı biçimde yaparsa, ya da nağmeli sözlerle normal konuşurken zaten tahrik edici olan sesini daha da etkileyici hale getirirse, sesi avret olduğundan değil de, fitneye sebep olacağından haram olur. Vakarlı ve karşısındakine ümit kestirici edayla konuşursa haram olmaz.”

Bu mesele için ayrıca “Kadın ve Aile İlmihali” kitabımıza da bakabilirsiniz.


***


Hocam, ben kıraathanede çalışıyorum. Namazlarımı aksatmadan kılıyorum. Böyle yerde namaz kılınır mı?

Namaz her yerde kılınır. Yeter ki, kılınan yer temiz olsun. Bu arada namaz kılarken sakin ve sessiz bir ortam seçilirse daha güzel olur.


***


Hocam, seccadelerimiz eskiyince bunları yakmamız mı gerekiyor veya başka şekilde kullanabilir miyiz? Örnek minder olarak veya başka şekilde kullanılabilir mi?

Her ikisi de mümkün. Gönlünüz nasıl rahat ediyorsa, o şekilde hareket edebilirsiniz. Çünkü seccadenin özel bir kutsallığı yoktur.


..SELAMLARIN EN GÜZELİ İLE..
 

aHuZaR

Can kayıp can firarda
Katılım
27 Kas 2006
Mesajlar
6,438
Tepkime puanı
23
Puanları
0
Konum
Gönülistan
ღ♥¸.•✰•.¸♥ღEllerine saglik ღ♥¸.•✰•.¸♥ღ
Güzel bir konu
 
Üst