Mustafa Varank, önemli itiraflarda bulundu.

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık ofisinde bulunan böceklerle ilgili tanık olarak dinlenen Başdanışmanı Mustafa Varank, önemli itiraflarda bulundu.

Mahkemede ifade veren Mustafa Varank , birçok soruya bilmiyorum yanıtını verdi. Alınan bilgiye göre, Varank, 3 önemli itirafta bulundu. Varank, birinci olarak böceğin bulunmasıyla ilgili gerekmesine rağmen bir tutanak tutmadıklarını söyledi. Böceğin, Başbakan'ın çalışma odasında bulunduğu söyleniyordu. Ancak Varank böceğin Erdoğan'ın çok da sık kullanmadığı bir odada bulunduğunu ifade etti. Mustafa Varank'ın verdiği üçüncü bilgi ise dönemin Başbakanlık müstaşarı, şimdiki İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ilgili. Varank, Efkan Ala'nın, polisin denetimlerinden rahatsız olduğu ve yeterli görmedi için MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan yardım istediğini anlattı. Diğer soralara ise Varank'ın, 'bilmiyorum' şeklinde cevap vermesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank, ‘böcek’ davası ile ilgili tanık sıfatıyla ifade verdi. Böcek ile ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Keçiören’deki konutunun aranması talimatını dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın verdiğini belirten Varank, “Daha önce ifade vermiştim o zamanki Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala başbakanlık korumalarının yaptığı arama taramanın kontrol amacıyla Hakan Fidan'la görüştü. O zamanki başbakana arz edildi, o da uygun buldu. Benim başlarında bulunmamı istedi. Kontrol amaçlıydı. Cumhurbaşkanı bana başlarında bulunma talimatı verdi. Korumanın yaptığı arama taramada başlarında bulunmuştum. Eve girecekleri zaman ben başlarında dururdum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde ve konutunda 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı konulması ile ilgili olarak 13 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması görülmeye başlandı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada duruşmaya tutuksuz sanıklardan Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel, Yakın Koruma Müdürü Zeki Bulut, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, Ahmet Türer, Seyit Saydam, Hurşit Gölbaşı, Harun Yavuz ve İbrahim Sarı katıldı.

Mahkeme Başkanı, duruşmaya katılanları kayıt yapılmaması ve görüntü alınmaması konusunda uyarasında bulundu. Bir önceki duruşmada böcek bulunduğu sırada işlem yapan Mustafa Varank ve MİT mensuplarının dinlenmesine karar verilmişti. Varank ve MİT mensupları mahkemeye geldi.

Tanık Mustafa Varank’ın dinlemesine geçildi. 2011 yılında Başbakanlık Müşaviri olduğunu belirten Varank, şuan cumhurbaşkanı başdanışmanı olduğunu belirtti.

O zamanki Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın başbakanlık korumanın yaptığı arama taramanın kontrol amacıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüştüğünü belirten Varank, “O zamanki başbakana arz edildi oda uygun buldu. Benim başlarında bulunmamı istedi. Kontrol amaçlıydı. Cumhurbaşkanı bana başlarında bulunma talimatı verdi. Başbakanlık korumanın yaptığı arama taramada da başlarında bulunmuştum. Eve girecekleri zaman ben başlarında dururdum. Cumhurbaşkanının ameliyatı vardı. İstanbul’da. Ankara’ya döndüğünde fırsat olduğunda haber verdim.” diye konuştu.

Böcek arama-tarama talimatının dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın talebi çerçevesinde yapıldığını anlatan Varank, “Başbakanlık korumanın arama taramayı rutin yaptığı bilgisi verildi. İlk aramaya Keçiören ofisinden başlandı. Orada iki daire ofis var. Bir no’lu daireden başlandı. Bir süre sonra elinde anten şeklinde bir alet olan arkadaş geldi. Bizim yanımızda MİT ekibinde 3 kişi vardı başlarında Basri Aktepe vardı.” şeklinde konuştu.

Sinyalin nereden geldiğini bulmaya çalıştıklarını anlatan Varank, “Yan tarafta cumhurbaşkanımızın kütüphanesi vardı zaman zaman orayı görüşmeler için kullanırdı. Masasının olduğu bölüm vardı. Telefonların bulunduğu yer sinyalin oradan geldiği tespit edildi. Röntgene benzer bir alet vardı gelen ekipte. Bu cihazla taramalar yapıldı ve prizin içinde bir düzenek vardı. Düzenek görevliler tarafından söküldü.” dedi.

Hakim’in, bulunan düzeneğin neden söküldüğünü sorması üzerine Varank, “Ben bilemiyorum refakatçiyim uzman değilim, sökülmesi kararını arkadaşlar verdi. Bunu alacağız dediler.” cevabını verdi.
 
Üst