Mürşid-i Kamilin Alametlerİ (vasiflari)

hayrullah

Üye
Katılım
19 Eyl 2006
Mesajlar
40
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Web sitesi
www.ihvanilmuslimin.azbuz.com
MÜRŞİD-İ KAMİLİN ALAMETLERİ (VASIFLARI)


Bir kimsenin Mürşid-i Kamil olabilmesi için bazı şartlar vardır.Şimdi onları kısaca sana anlatayım, taki her aklına esen (gelen) mürşidlik (şeyhlik) iddiasında bulunmasın
.
1-Alametlerin sonu yoktur.fakat en önemlisi,Zat-ı muhteremin her fiili,kavli ve ameli Resulullah (s.a.v.)in siyreti gibi olup,buna asla aykırı harekette bulunmaz ve kabul dahi etmez.

2-Huzura vardığın zaman,bütün gamın ,kederin gider.İçinde bir ferahlık ve muhabbet uyanır.

3-Meclisinden ayrılmak istemezsin.Bir inci tanesi gibi söylediği her sözden,şevkin ve muhabbetin artar.

4-Ziyaretine gelen herkes,büyük veya küçük genç veya ihtiyar,hatta devlet reisi bile olsa elini öpmeye mecbur ve hayır duasını niyaz ile mesrur olurlar.(1)

5-Dünya makam ve koltuk ve sevgisine iltifat etmeyecek,

6-Zincirleme olarak,Hz. Peygamber(s.a.v.)e dayanacak bir şekilde basiretli bir zata tabi olmuş olacak,

7-Basiretli mürşide tabi olmuş bulunması ,ona bazı güzel hasletler ve güzel huylar sağlamış olacak,Mesela:Sarsılmaz inanç,kanaat,güven,sabır,şükür,namaz,tevekkül,vekar,haya,cömertlik,marifet,sadakat,vekar,ilim,tevazu,hilim,emanet,teni,doğruluk,itminan ve benzeri gibi güzel ahlaklarla ahlaklanmış olmalı ve güzel siretle meşhur olmuş bulunmalıdır.(2)

8-Şeriatı mutahharanın gereklerini,tam bir istikamet içinde, kıl payı kadar sağa sola sapmaksızın,ilahi emir ve yasaklardan.bir an bile yüz cevirmeden eksiksiz icra ve ifa etmek.yani şeriat ölçülerine sıkı sıkıya bağlı olacak

9-İnsanlar şeri şerife uymaya, islamın hayat veren prensiblerini yaşamaya, Allah ü tealayı her kal ve kar da kalb huzuru ile zikretmeye yöneltir.

10-Mürşid malayani ile vakit geçirmez.Bütün zamanını insanların güzel ahlak sahib olmalarını temine sarfeder.Zira İslam güzel ahlaktan ibarettir.

11-Mürşid Ölmeden evvel ölünüz.sırrına ermiş,bütün beşeri duyguların ötesinde ,kibir,cimrilik,kin,hased,kavgacılık,sabırsızlık ve benzerleri bütün kötü ahlaklardan temizlenmiş olmalıdır.

12-Mürşid itminane ermiş,Sen ondan razı, o senden razı (3) ayetin lütfuna mahzar olmuş olmalı.

13-Mürşid insanlardan alan değil, onlara sürekli olarak veren kişidir. Sizden hiç bir ücret istemeyen kimselere uyun.Onlar hidayete ermiş kimselerdir.(Yasin 20-21)

14-Mürşid bulunduğu mahalde zevk, tevhid, sevgi ve kardeşlik etrafı kuşatmıştır.

ALİ EL HAVVAS Hz.nin son zamanlarında gözleri bozulmuştu.daha önce geçimini sağladığı sepet örme işine artık bakamıyordu.Bunu bilen dostlarından biri kendisine bir miktar para vermek istedi.Ali el Havvasın cevabı şu oldu:

Öyle bir makamdayım ki , benim kendi kazancımı bile kullanamıyorum:nerde kaldı ki birinin ki&(4)

EBU HASAN EŞ ŞAZERİ (k.s.) Tarikatlarda şeyh için masiyetleri bütünüyle terk,yapılması gereken vacibler ile mendublardan kolay gelenleri ifa, imkan nisbetinde ALLAH teala nın zikrine devam etmek ve sürekli ALLAH (c.c.) şuruyla hareket etmenin dışında başka bir şart aranmaz.(Ruhül Beyan)

İşte kendisinde, saydığımız bu hususiyetler Mevcut olan Zat_i muhterem, Hz peygamber (s.a.v.) efendimizin nurundan bir nurdur. Kendisine tabi olunmaya ve Mürşid olarak kabul etmeye en layık olanıdır.

Cenab_ı Hak cümlemize kemmil mükemmil bir mürşid bulmayı ve bu mürşid elinden daraynde saadete (rızai bariye) ermeyi nasibü müesser eyleye.Amin, bi hürmeti seyyidil Mürselin.


KAYNAK:
ARİFLERDEN İNCİLER (Mehmet Hanefi mert)

1-Miftahül kulüb sh. 8-47
2-Eyyühel-veled İmamı Gazali Ter.Yaman Arıkan sh.78
3-Feer 29
4-Tasavvufa giriş,varlık ve insan,sh.216 Tasavvuf ve Tarikatlar, sh.47-tasavvufun hakikatleri A.ince sh.102.
 

mühür

Üye
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Murşidi Kamil vefatından sonra da dervişleri ile beraber olur
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Muhterem bir abimiz anlatmıştı. Siz gece derse kalktığınız zaman, geçmiş meşayih, Sami Efendimiz, Musa Efendimiz ve Muhterem Osman Topbaş Efendi gelir, sizin sırtınızı sıvazlar demişti. Bu bile ne büyük saadet. Bu büyük Allah dostları sizi evlat kabul ediyor ve gece vakti yaptığınız derse katılıyor. "Nerde o eski mürşidler ahh" diyeceğimize nefsimize ahh edelim de bi mürşide yol bulalım.

Aşk ehli gitti muhabbet şehri boş kaldı deme;
Cihan Şems-i Tebrizi güneşi ile dolu,isteklisi nerde?
 

Semazen

Üye
Katılım
23 Eki 2006
Mesajlar
100
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Antalya
Web sitesi
www.marifetyolu.com
Gel ey kardeş hakkı bulayım dersen.
Bir kamil mürşide varmazsan olmaz.
Rasülün cemalin göreyim dersen.
Bir kamil mürşide varmazsan olmaz...

NASIL GEÇMİŞTE ABDULKADİR GEYLANİLER, AHMEDER RUFAİLER, MEVLANALAR VARSA GÜNÜMÜZDEDE VAR KARDEŞİM,, NE MUTLU ARAYIPTA BULABİLENE....
 
Katılım
13 Haz 2006
Mesajlar
444
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
45
Web sitesi
beysehiraktuel.blogcu.com
Bir Abdulkadir geylani Bir Mevlana bir seyyid ahmed rufai bu zatların yerini dolduracak hangi hak dostu var ki bu ahirzamanda..Yapmayın ya..Ben hak dostu yok demiyorum dikkat edin.Saydığım zatlar v.b dostlar gibi var mı bana gösterin..Şu var diyeceksiniz ama tutmuyor kardeşim tutmuyor...:(
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Sen Mevlana oldun da Şems'i mi bulamadın, Muhammed Parisa oldun da Nakşibendi hazretlerine mi rastlayamadın? Yoksa "laf olsun torba dolsun" mu?...
 

vuslat02

Üye
Katılım
17 Eki 2006
Mesajlar
58
Tepkime puanı
0
Puanları
0
söylenen sözler,verilen kanıtlar,herşeyi anlatıyo..
anlamak istemiyosanız zaten anlayamazsınız..
 

ÇiLe-i AşK

Asistan
Katılım
21 Eki 2006
Mesajlar
542
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Sen Mevlana oldun da Şems'i mi bulamadın, Muhammed Parisa oldun da Nakşibendi hazretlerine mi rastlayamadın? Yoksa "laf olsun torba dolsun" mu?...

ne kadarda dogru ve yerinde olmus bir söz...:clap2:

dilhuba__
tamam arkadaşlar bulunda bize söyleyin su zamanda yaşayan gavsını da bizde bilelim öğrenelim söyleyenlerde karşı çıkmayın

kardesim kimin kimden nasibi oldugu bilinmez bize düsen gönülden istemek Aksemseddin hz.nin hayatını biliyorsundur cıkartılacak ibretler var...

Gercek su ki, insanlar kendi ic dünyalarını degistirmeden Allah onların durumunu degistirmez.(Rad suresi/11)

Sususuzlar cihanda nasıl su ararlarsa, su da susuzları arar.Su bizi arar bulur eger susuzluktan yanıyorsak.Su isteme;susuzluk elde etmeye bak!
hz.Pir Mevlana(rh.a)


insAllah biz gercekten gönülden isteyelim nasibimiz kimdense bulunur. mesela Teheccüde kalksak güzel bir namaz kılsak husu icinde sonra yanarak acsak ellerimizi semaya istesek Rabbim vermezmi!!!
en önemliside öncelikle;


Yanmak gerek!!!
 
Üst