Mü'min hesabını dünya da yapmalıdır.

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
MMN_HESABINI_DNYADA_YAPMALIDIR.jpg


Mü'min hesabını dünyada yapmalıdır. Eğer hesabını dünyada yapmazsa, önüne gelen herşeyi helal mi, haram mı olduğuna dikkat etmeksizin yaparsa, onun ahirette hesap vermesi güç olur.

Bütün bunlardan kurtulmak, bu azaptan beter olan korku ve heyecanları azaltmak, hatta tamamen silmek istenirse, bunun çaresi, dünyada iken hesaplı yaşamak ve nefsini her işten önce ve sonra hesaba çekmektir.

Hz. Ömer (radıyallahu anh) şöyle buyurmuştur:"Allah-u Zülcelâl sizi hesaba çekmeden, siz kendinizi hesaba çekin. Amelleriniz tartılmadan amellerinizi tartın."

Nefsini hesaba çekmekten ve tartmaktan maksat, amel ve ahlakını Şer'i ölçülerle tartmak, yanlış olanları terk etmek, geçmiş günahlardan dolayı tövbe etmek, hakları sahiplerine iade etmek ve onlardan helallık dilemektir. Bunları yapan bir insanın ahiretteki tartı ve hesaptan korkması için bir sebep kalmaz.

Unutmayalım! İnsanın dünyada yaşadığı hayatın her anının hesabını vereceği o büyük gün mutlaka gelecektir. O gün Allah'a ve karşılaşacakları bu güne inanmış olanların hesapları tutacak ve huzur içinde cennete yürüyecek, inkâr edenlerin hesapları tutmayacak, rezil ve zelil bir halde cehenneme yürüyecek.

Ayet-i kerimede; "Beni zikredin, ben de sizi zikredeyim." (Bakara; 152) Buyurulmuştur. Bizim O'nu zikretmemiz, dünyadayken O'nun emirlerine itaat edip, salih ameller işleyip günahlardan kaçınmamızdır. O'nun bizi zikretmesi ise bu zor ve sıkıntılı yerlerde imdadımıza gelmesi ve bizlere yardım etmesidir.

O halde, akıllı bir insan gibi nefsine sor; Mizanın önünde sevaplarının daha fazla gelmesini ve mutlu bir şekilde cennete doğru yürümek mi istersin? Yoksa rezil rüsvay bir halde ceheneme mi girmek istersin? Tabi ki nefis güzel olanı ister.
O zaman anlatılanları sadece okumakla kalma, kalp gözüyle görerek yaşa ve o gün için salih amel işleyerek hazırlık yap. Çünkü her şeyin üzerinde, insanın en büyük kazancı, kuşkusuz Allah'ın rızasıdır.

SeydaMuhammed Konyevi, Ölüm ve Kıyamet
 
Üst