Muhteşem Yüzyıla Muhteşem Tepki!

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını çarpıklaştırarak anlatan Muhteşem Yüzyıl Dizisi'ne tepkiler çığ gibi büyüyor

182727.jpg


Daha yayınlanmadan büyük tepki çeken ve ilk bölümü dün gece ekrana gelen Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisine tepkiler çığ gibi. Bakan Kavaf eleştirdi, BBP'liler protesto etti

BBP İstanbul İl Teşkilatı üyesi bir grup Abdülhamit Han'ın anlatıldığı "Sultanın Sırrı" filmini izlemek için geldikleri Şişli'de filmin gösterildiği sinema önünde eylem yaptı. Bir televizyon kanalında yayınlanan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde, Osmanlı Devleti'nin karalandığının, Kanuni Sultan Süleyman'ın da şehvet düşkünü gibi gösterildiğinin vurgulandığı eylemde, dizinin yapımcısı ve yayınlanan kanal protesto edildi.

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan konuyla ilgili açıklama yaptı. Karacan, Türkiye'deki petrol fiyatlarına değinerek, Abdülhamit Han'ın ülke genelinde petrol haritası hazırlattığını hatırlattı. "Sultan'ın Sırrı' filminde Abdülhamit Han'ın vizyon sahibi, ileri görüşlü bir insan olduğunu vurgulayan Karacan, "Ülkemizde bu tarihimizi karalayan değil, tarihimizin güzelliklerini gören filmler yapılmalı" dedi.

Halit Ergenç'in oynadığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehvet düşkünü gösterildiğini anlatan Karacan, "Harem bir genelev gibi, Osmanlı padişahı da şehvet düşkünü gösteriliyor. RTÜK'ten bir isteğimiz olacak. Bu tür filmleri izlemeye alsınlar. Gereken neyse yaptırım uygulansın." dedi.

BAKAN KAVAF: OSMANLI'NIN BÖYLE ANLATILMASI DOĞRU DEĞİL

Kanuni Sultan Süleyman'ı konu aldığı ileri sürülen 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine Bakan Kavaf'tan da tepki geldi: "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz. Osmanlı'yı o şekilde anlatmak doğru değil."

Kanuni Sultan Süleyman'ın anlatıldığı iddia edilen ve fragmanları ile tepki çeken 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine bir eleştiri de kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'tan geldi. Osmanlı ile ilgili filmlerde hep harem vurgusunun yapılmasını doğru bulmadığını söyleyen Kavaf, "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz; Osmanlı'yı o şekilde anlatmak doğru değil." diyor.

Fragmanları izlemediğini söyleyen Kavaf'a dizide Kanuni'nin 'kadın ve içki düşkünü' olarak tanıtıldığı ve 'harem' vurgusunun eleştirilere neden olduğu hatırlatıldı. Kavaf, bunun üzerine, Osmanlı ile ilgili yerli ve yabancı filmlerde harem vurgusunun yapıldığını dile getirerek, "Haremle ilgili bu yaklaşım oryantalist bir bakış açısı. Halbuki Osmanlı İmparatorluğu çok daha büyük ve geniş bir yapı." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kavaf'ın TV konusundaki uyarıları da bir hayli dikkat çekici...Yeni yapılan bir araştırmada insanların yüzde 80'inden fazlasının, günün büyük bir kısmını televizyon seyrederek geçirdiğini anlatan Kavaf, çizgi filmleri eleştirdi. "Çizgi filmlere bakın 'lanet olsun, Allah kahretsin' en masum laflar bunlar. Ve çizgi film kahramanlarının arasındaki mücadele hep birbirini yok etme mücadelesi. Bilgisayar oyunları da öyle." diyen Bakan Kavaf, "Yayıncılık anlayışının temelinde, insanlara olumlu davranışlar kazandırma olmalı." tavsiyesinde bulundu. Çocukların reklamlarda oynatılması da Kavaf'ın tepki gösterdiği bir diğer konu. Sokakta mendil satan, araba camı silen çocuklarla, reklamda oynayan çocuklar arasında fark görmediğini belirten Kavaf, "Yanlış her nerede yapılıyor olursa olsun mekânı hiç önemli değil, yanlıştır." diye konuştu.

ÜÇ GÜNDE 5 BİN ŞİKAYET

‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi yayına girmeden fragmanını seyreden vatandaşlar, tarihi gerçeklerin saptırıldığını savunarak, RTÜK’ten dizinin kaldırılmasını istedi. Diziye son 3 günde yaklaşık 5 bin şikâyet geldi. Şikayetçiler, dizinin fragmanlarında Kanuni’nin ‘kadın ve içki düşkünü’ sultan olarak gösterilmesine karşı çıktı.
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
Bakan Arınç, "Muhteşem Yüzyıl" adlı diziye sert tepki gösterdi

173378.jpg


Show TV'nin yeni dizisi "Muhteşem Yüzyıl" Devlet Bakanı Arınç'ın da tepkisini çekti. Dizideki Kanuni Sultan Süleyman'ın içki ve seks düşkünü bir karakter olarak nitelendirilmesine tepki gösteren Bakan Arınç, şikayetleri süratle dikkate alacaklarını ve kanun çerçevesinde gereğini yapacaklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda RTÜK Yasa Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tasarının 2. bölümü üzerinde soruları yanıtladı.
Bir televizyon kanalında başlayan ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle ilgili tepkiler olduğunun anımsatılması üzerine Arınç, bunun kamuoyunda da büyük bir yankı bulduğunu söyledi.

''Ben de şahsen endişe ve üzüntü içindeyim'' diyen Arınç, şunları kaydetti:

''Kanuni Sultan Süleyman gibi bütün dünyada ve Osmanlı döneminde büyüklüğü bilinen ve 'Muhteşem Süleyman' olarak tanıtılan bir insanın harem, içki düşkünü, hatta bazı sahnelerinde söylemeye dilim varmayan bir ilişki içerisinde göstermeye matuf...
Fragmanlarından böyle anlaşıldığı düşünülebiliyor. Böyle büyük bir masraflarla dizinin çekilmiş olması ve gösterilmeye bir kaç gün önce başlanmış olmasından üzüntü duyuyorum. Ancak RTÜK yayına giren ve yayın sırasında yayın ilkelerine aykırı olduğu itirazıyla, şikayetiyle önüne gelen konular hakkında karar verebilmektedir. Önleyici bir imkanımız bulunmamaktadır. Önleyici imkanımız sadece tasarının 7. maddesinde kabul edilmiş olan milli menfaatler veya bu konudaki olağanüstü günlerde alınması gereken tedbirleri içermektedir. Kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun bunu kendiliğinden kaldırması belki düşünülebilir. Ancak bu tür yapımların reyting ve kar amacıyla yapıldığını hepimiz bilmekteyiz. Bu diziyi ilginç kılmak için senaryosunda farklı argümanlar kullanılmıştır. Sadece Atatürk ile ilgili hatırasına alenen hakareti suç sayan bir kanun yürürlüktedir. Bunu diğer tarihi şahsiyetler için de geçerli kılmak herhalde mümkün değil.
Ancak gönlümüzden geçen, aklımızdan düşünebildiğimiz, tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye, aşağılamaya çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır. Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim.''
 

Asr-i SaadeT

Asistan
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
370
Tepkime puanı
78
Puanları
0
Konum
Munih


Sadece Atatürk ile ilgili hatırasına alenen hakareti suç sayan bir kanun yürürlüktedir. Bunu diğer tarihi şahsiyetler için de geçerli kılmak herhalde mümkün değil.
''[/QUOTE]

[COLOR=dimgray][B]Neden mümkün degil ?kanun degistirilemez mi...Hür Adam Atatürke "hakaretten" mahkemelik oluyorda, Muhtesem yüzyil Sultan Süleyman a hakaretten niye mahkemelik olamiyor ?[/B][/COLOR]
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
Neden mümkün degil ?kanun degistirilemez mi...Hür Adam Atatürke "hakaretten" mahkemelik oluyorda, Muhtesem yüzyil Sultan Süleyman a hakaretten niye mahkemelik olamiyor ?

Haklısınız, ben anlayamadım kaç senedir bunun neden böyle olduğunu.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Çünkü koruma kanunu var o yanda bu yanda yok :)
 

bakış

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
4,717
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
İstanbul-Pendik
Gerçekten arınç büyük bir iş çıkarttı ve tepki gösterdi bu filme.
gerçekten büyük bir iştir bu.

küçücük bir bakan koskocaman kanalı karşısına aldı,Tarihte görülmemiş bir olay.Bu bir devrimdir.
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
insALLAH dedigi gibi geregi yapilir...isleri gücleri kendi tarihlerini millete kötü göstermek bu nasil bir zihniyet anlamiyorum...
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
İman ve Küfür mücadelesi her sahada ve her daim devam ediyor, edecek...
Gözlerimiz Ahmet AKGÜNDÜZ Hoca'yı arıyor Tv'lerde...
Bunları fosseptik çukuruna düşmekten beter eder yakında İnşaAllah..
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
Bu dizinin Senaristi benim arkadaşımın kuzeni.

Araştırma yapmışlar geniş çaplı, ve olabildiğince doğru kurgulamışlarmış. Yine de olaylar tamamen kurgu diye yazıyomuş filmin başında. Ki Kanuni de gayet haşmeti vurgulanarak anlatılmışmış.


Böyleymiş işte. Senaristin kuzeninden yorumlar...
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
Olumlu olumsuz ne kadar konuşulursa o kadar dizinin reklamı oluyor aslında. Konuşsan bir türlü konuşmasan bir türlü, iki ucu moklu değnek bu konu. Basına, televizyonlara aslında çok fazla serbestlik tanındı bu ülkede, her türlü pisliği yapıyorlar, sonra da basın özgürlüğü diyorlar.
 

Gülzar-ı İrfan

..............
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
6,736
Tepkime puanı
436
Puanları
0
BiR ELEŞTiRi DE DiLiPAK'TAN....

VURUN OSMANLI'YA


Tartışmalı dizi “Muhteşem Yüzyıl”ı izlerken utandım. Neyin intikamını, kimden alıyorlar anlamadım.. Kuşkusuz tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. Osmanlı’da her şey her zaman doğru gitmemiştir. Ama bu 600 yıl süren bir imparatorluğu yerin dibine batırmak, alay etmek, aşağılamak için kimseye bir imtiyaz tanımaz.. “Harem” bu değil. “Enderun” da anlatılan gibi değil..
Aslında olayı nereden eleştirmeye başlamak lazım bilmiyorum.. Hani derler ya, deveye “neren eğri” demişler de, o da “nerem doğru” ki demiş ya, işte öyle bir şey.
Meşhur fıkradır. Hocaya, ‘Hocam, hangi padişahın kızının Kerbela’da köpekler tarafından yenildiği iddia ediliyor’ Hoca da yanıtlamış: ‘Evladım padişah değil peygamberdir, Kerbela değil Kenan’dır, kızı değil oğludur, köpek değil, kurttur’ Sorunun her tarafı yanlış, ne tarafını düzelteyim’. Bunun başka versiyonu da var: Adamın biri, bir şeyler bildiğini ima ederek, biraz da huzurda bulunanlara hava olsun diye: “Hocam!” demiş. “Hani bir peygamber vardı ya! Onu, amcaları kaçırıp, havuza atmışlardı. Sonra onu, oradan, eşkıyalar alıp götürmüştü... O, Musa Peygamber miydi?” Hoca, “Ben bunun neresini düzelteyim! Bir kere O, Musa değil, Yusuf Peygamberdi. O’na, amcaları değil; kardeşleri tuzak kurmuştu. Sonra O’nu havuza değil kuyuya atmışlardı. Onu, eşkıyalar değil; oradan geçen bir kervan bulmuş ve alıp götürmüştü.” Bu fıkranın bir üçüncü şekli daha var. Yine benzer bir olay karşısında hoca “Neresini düzelteyim ben bunun? Bir kere o ‘minare’ dediğin ‘minare’ değil ‘arş-ı âlâ’.. ‘Keçi’ değil ‘koç’. Gökten düşmedi Cebrail tarafından indirildi... ‘Kızı’ değil değil ‘oğlu’. Çoban değil Hz. İsmail, ‘Sünnet düğünü’ değil ‘Kurban Bayramı’. ‘Kasap’ değil, Hz. ‘İbrahim’. Neresini düzelteyim yahu!”
Bu diziyi tekrar izleyeceğimi sanmıyorum..
Dizinin sponsorları arasındaki firmalar dikkatimi çekti. Bir de teşekkür edilenler arasında Kültür Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Haluk Dursun gibi isimleri görmek de beni rahatsız etti. Hatta diziye reklam verenlerin de ben pişman olacaklarını sanıyorum..
Show Tv de Karamehmet de bu dizinin altından kalkamaz..
Filmin yapımcıları bu işe ciddi bir para ayırmışlar, ama maksatları gerçeği anlatmak değil.. Çok ön yargılı, hatta “düşmanca” denecek türden bir çalışma.. Sanki bir psikolojik harpla karşı karşıyayız gibi geldi bana.. Bu filmin oyuncularının da ben ortaya çıkan bu manzara karşısında kendi rollerini yeniden düşünme ihtiyacı duyacaklarını düşünüyorum..
Böyle bir filmin böyle bir zamanda vizyona sokulması da düşündürdü beni.. “Gazze” ve “Hür Adam”, tarihe ilişkin birtakım belgeseller, İstanbul’un fethinin çekilmesinin tartışıldığı böyle bir zamanda birileri durumdan vazife çıkarmış gibi sanki.
Aynı zamanda “Yeni Osmancılık” cereyanına karşı da bir karşı çıkış gibi. Mesela, sanki, Kanal D’deki “Arka Sokaklar”da da şimdi dine ve dindarlara yönelik daha fazla negatif bir gönderme sözkonusu.
Tam da bu noktada, cumhuriyetin yönetici kadrosunun özel hayatlarının daha fazla konuşulduğu böyle bir zamanda, “bak Osmanlı’da da bu işler böyleydi” demek için kafa bulandırmaya mı çalışıyorlar bilmiyorum..
Bir kısım, Ergenekon çevresinde adı geçen emekli paşaların, bazı işadamları arasındaki telefon kayıtları ve çarpık ilişkilerle ilgili iddiaların konuşulmaya başlandığı böyle bir zamanda, böyle bir konunun bu şekilde gündeme getirilmiş olması da düşündürücü..
Niye “Kanuni dönemi” diye de aklıma gelmiyor değil. Yoksa “Kanuni dönemi böyle ise, sonrasını sen hesap et” der gibi..
İşin güzel yanı ise, bu haltı yiyenlerin garezi öylesine büyük ki, insaf sahibi, insanlar ilk bakışta bu rezilliği görüyor.. Yine bu konunun bu şekilde gündeme gelmesi, tartışılması, bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına vesile olacak.. “Haddinden fazla şiddet gayedeki hikmeti yok eder”. Bu dizi, bir Bumerang gibi dönüp, fırlatanın başında patlayacak.. Bir de bu gayretler, bizi gayrete getirecek..
Karanlığa küfretmek yerine, kalkıp bizim bir mum yakmamız gerekiyor. Şeytana lanet okumaktansa, Resulullah’a salavat getirmek daha iyidir.
O zaman bizim sermaye grublarının bu tür filmlerin çekilmesi için sponsor olmaları gerekiyor..
Bu diziye gösterilecek tepki, bundan sonrakiler için de yön gösterici olacak.. Yapanın yanına kâr kalırsa bunun arkası gelir.. Onun için bu dizi herkes için bir turnosol kağıdı olma özelliği taşıyor..
Sonuçta, Allah, bize hayır gibi gelen şeyde şer murad etmiş olabileceği gibi, şer gibi gelen bir şeyde hayır da murad etmiş olabilir.. Bu iş de sanırım böyle bir iş..
Selâm ve dua ile..

ABDURRAHMAN DİLİPAK

ALLAHA EMANET OLUN
 
Üst