MÜFTÜ NiKAHI

Ehl-i Sünnet

Kıdemli Üye
Katılım
5 Şub 2011
Mesajlar
3,061
Tepkime puanı
139
Puanları
0
"MÜFTÜ NİKÂHI"

Gündemin bir ucu, müftülerin nikâh kıyması tartışmasına odaklandı. Bu konuda bir iki kelam edeyim:

1. "Nikâh kıyma" tabiri bir galat-ı meşhurdur. İslam'da "nikâh kıyma" diye bir şey yoktur. Nikâh bir akittir. Diğer akitler gibi iki tarafın icap ve kabulde bulunmasıyla kurulur. Diğer akitlerden farkı şahitliğin [ve Hanefîler dışındaki mezheplere göre velinin] şart koşulmuş olmasıdır. Bir nikâh akdinde "nikâhın tarafları", "şahitler" [ve kabul edenlere göre "veli"] dışında ayrıca "nikâh kıyan" bir makam söz konusu değildir.

2. Galat-ı meşhuru devam ettirerek söyleyecek olursak mevcut durumda "nikâh kıyma" yetkisi belediye başkanına aittir. Onun verdiği yetkiyle "nikâh memuru" nikâhı kıyar. Yapılacak bir düzenleme ile bunun müftülere de tanınmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi bu durum, işleyişi çabuklaştırma, geniş halk kesiminin nikâhın dinî prosedüre uygun olduğu konusunda tatmine kavuşması, resmî nikâh sonrasında bir de "imam nikâhı" kıyma ile uğraşma gibi külfetlerden kurtaracaktır.

3. İslam'da nikâh akdinin nasıl kurulduğu tabi ki önemlidir ama bundan daha önemli olanı kurulmuş olan akdin nasıl devam ettirileceğidir. Odaklanmamız gereken şey "İslam'a uygun bir evlilik hayatı ve yuva nasıl olur?" meselesi olmalıdır. Vallahu a'lem.

(Soner Duman /29.Muharrem.1439/Perşembe)
 

alanyali07

Kıdemli Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
6,968
Tepkime puanı
845
Puanları
0
AKP' nin takdir ettiğim en büyük icraatlerinden birisi :)
 

tengiz

İhvan Forum Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
214
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Cübbesiz Mahmut "Abdullah Yolcu hz.Hasan 100 den fazla evlendi"
ulen keffgere cüppesiz seni gidi seni, dini mübini islamda fitne yayıyorsun..:eek: Ned emek hadisler uydurma. kuran yeter. meter... eski köğe yeni adet getiroıorsun kırkor musun?


pis keffere hoş görü ve tassaffuf dinini nasılda kirletiyor.. İftira atıyor bizim adlaetin yeryüzündeki en büyük halifemiz efendimize.. Tez yakalanma emirlerinin müsaadeleri verile reisi tayyip paşa tarafından.. bu'' ter*rsit'', ''yahh*di d*lü''....ne haddi bildirile..
 
Son düzenleme:
Üst