mp3 indirmek harammı?

İsr@

hizmet erbabı
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
3,080
Tepkime puanı
62
Puanları
0
Yaş
44
Konum
KOCAELİ
ayrıca mp3 çok geniş bi format.. bence olayı ilahi, türkçe, yabancı, vs çeşitli kategorileride değerlendirmemiz lazım..

1- ilahiler: Dini çalışmalar Allah rızası için yapılır.. Eğer dini bir çalışma kar amaçlı yapılıyorsa insanların dini duygularından para kazanma niyeti vardır (hatta suistimale kadar gider bu) olayda..
Karşımıza iki seçenek çıkıyor karşımıza: Allah rızası için yapılmışsa "Allah razı olsun" der indiririm.. Yok eğer dini duygularım üzerinden pazarlık yapan insanların mp3 leri ise "onlar hak eder" deyip indiririm..
Ayrıca dini program, ilahi, yazı, kitap vs herşeyin ücretsiz(masraflar hariç) yapılması taraftarıyım..

2- Türkçe Pop, rock vs : Bu tür çalışmaların caiz olup olmadığı din adamları tarafından eskiden beri tartışılmakta.. Eğer dinlemek ya da şarkı söylemek vs caiz ise müzik piyasasındaki sanatçıların çalışmalarını indirmek konusunda bir hak/hukuk olayı ortaya çıkar ki bu da kul hakkına girer.. mp3 indirmek caiz olmaktan çıkar haram olur..

3- Yabancı pop rock vs: Bildiğim kadarıyla bir müslümanın bir müslümanla olan hak/hukuku müslüman ile müslüman olmayan arasındaki hak/hukuk ile aynı değil.. ayrıntıları bilmiyorum ama şarkı müzik dinlemek vs caiz ise yabancı pop rock (satanist parçalar hariç) indirmek paylaşmakta caiz..

diye düşünüyorum..

süper bi açıklama tamamen katılıyorum :clap2: :clap2: :clap2:
bende bu tür ilmi çalışmaların para karşılığı yapılmasına karşıyım herşey Allah rızası için olmalı...
 
Üst