Moral Dünyası Dergisi

Katılım
22 Ocak 2007
Mesajlar
1,433
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Yaş
41
Konum
ankara
Moral Dünyası (dergi)

“Sahabe gönüllü insan” Mehmet Emin Birinci
MoralMayis2007.jpg


Aylık olarak yayınlan Moral Dünyası dergisi, Mayıs sayısında Bediüzzaman Said Nursî’nin yakın talebelerinden olan ve 3 Nisan 2007 tarihinde Rahmet-i Rahman’a kavuşan Mehmet Emin Birinci’yi kapağına taşıdı.

“Sahabe Gönüllü İnsan” başlıklı kapak dosyasında, yine Bediüzzaman’ın yakın talebelerinden Mehmet Fırıncı ile yapılan bir röportaja yer verildi. İhsan Atasoy tarafından gerçekleştirilen röportajda, Mehmet Fırıncı, 55 yıl süren dava arkadaşlığına dair önemli ve ibretlerle dolu hatıralarını paylaştı.
“O, Kâinata Meydan Okudu” başlıklı yazıda ise Mehmet Emin Birinci’nin Üsküdar Hospital Turk’de uzun süre devam eden tedavi süreci sırasında, Dr. Said Çeleğen tarafından tutulan günlükten anekdotlar aktarıldı. Bu anekdotlarda en dikkat çeken nokta, çok ağır sağlık problemleri ve şiddetli sıkıntılara rağmen Mehmet Emin Birinci’nin namazlarını tam vaktinde kılmaya olan titizliği ve ısrarıydı. Bu tavrı sadece Dr. Çeleğen’i değil hemşire Nurten Menekşe’yi de etkilemişti. Nurten hemşire “Çok değerli büyüğümüz Mehmet Birinci amcama” ifadeleriyle başlayan mektubunda şu dikkat çekici ifadeyi kullanmıştı:
“Mesleğimin en güzel ve en kutsal günlerini sana hizmet ederken yaşadım”
Moral Dünyası dergisinin kapak dosyasında yer alan bir diğer yazıda ise, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayıp Nur hizmetlerinde bulunan İsmail Erdem (Hannover), Avni Altıner (Hannover), Mine Gergin (Mainz), Fatma Akyıldız (Viyana), Rüstem Ülker (Köln). Ahmet Soytürk (Viyana) gibi bazı simaların Mehmet Emin Birinci ağabey ile ilgili anıları aktarıldı.
Bu yöndeki anılara geçilmeden önce şu bilgiler sunuluyor:
“Mehmet Emin Birinci Ağabey 1970’lerden sonra yılın altı ayını Avrupa’da geçirirdi. Ağırlıklı olarak Almanya’nın Berlin, Köln ve Hannover şehirlerinde kalırdı, ama başta Almanya olmak üzere Hollanda, Avusturya ve Belçika gibi ülkelere de gider, oralarda yaşayan insanlarımızla görüşür, misafirleri olurdu. Onların İslam’ı öğrenmelerinde, yaşamalarında, bulundukları ülkeye intibak etmelerinde, çocuklarının eğitiminde, yetişmesinde çok büyük yardımda bulunurdu. Özellikle genç kızlarla ve hanımlarla özel olarak ilgilenirdi. Onların dini hayata geçirmelerinde, hizmet etmelerinde ve kendilerini muhafaza etmelerinde gösterdiği fedakârlık çok daha üstündü.”
“Bir Yıldız Kaydı” başlıklı yazıyı kaleme alan Esra Nuray Sezer, bizzat kendisinin de şahit olduğu birbirinden ibretli anılarını aktardı. Bunlardan birisi, yıllar öncesi Mehmet Birinci ağabeyin evlerine gelmesiyle yaşanmıştı. Esra Nuray Sezer şöyle yazdı:
“Bir gün bize geldiğinde aynı çekyatı açmıştık. Eşim, ‘Bunun üzerine bir yün döşek koyalım, Birinci Ağabey rahat uyusun’ demişti. Yün döşeği serdik. Birinci Ağabey içeri girince, ‘Bu ne? Kaldırın bunu, sabaha kadar tatlı tatlı uyumak yok. İbadet var. Burada bu kadar rahat ederseniz yarın kabirde nasıl yatacaksınız?’ diyerek döşeği kaldırtmıştı.”
Moral Dünyası dergisinin Mayıs ayı kapak dosyasında yer alan bir diğer dikkat çekici yazı Yavuz Bahadıroğlu’na ait. Yazar Bahadıroğlu, “Birinci Ağabey’im” başlıklı yazısında, şunları söyledi:
“Birinci Ağabey’imle aynı evde dünyaya geldiğimiz, çocukluğumuzu birlikte yaşadığım için değil, Bediüzzaman Hazretleri’nin yakın talebelerinden olduğu için de değil, sadece günümüzde çok fazla rastlanmayan bir fedakâr, cefakâr, kararlı, vakur, sadık, mütevazı, kanaatkâr, müşfik bir dâva adamı olduğu için yanıyor yüreğim…”
Değerli ağabeyimiz Mehmet Emin Birinci ile alâkalı ibret dolu daha pek çok hatıraları ve gözlemleri Moral Dünyası dergisinin Mayıs sayısında bulabilirsiniz. Bu yöndeki her türlü talebinizi şu adresler aracılığıyla yetkililere iletebilirsiniz:
Moral Dünyası Dergisi
 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
KARABAŞOĞLU YAZDI
22204.jpg

Kaderi okumak, Ama nasıl?
Metin Karabaşoğlu kader üzerine önemli sözler söylüyor Moral Dünyası’nda. Kemal Sayar, Yavuz Bahadıroğlu da var…

09 Aralık 2010 Perşembe 09:30
Aylık genel kültür dergisi Moral Dünyası’nın Aralık sayısı bayilerde.
Gavurun “waow”u değil bizim “Vav”
Yavuz Bahadıroğlu, “Aşk’taki “vav”, “vav”daki aşk”ı anlatıyor örneğin. “Vav” deyip geçmeyin, “hat” deyip geçmeyin “sanat” deyip geçmeyin. “Sanat”ın “vav” hali ile “vav”ın “aşk” halini çözmeye çalışın!
Cemil Tokpınar, namazın hafızayı güçlendirici yönünü ele arak “Hafızayı Güçlendirme Namazı
22207.jpg
ve Duası”ndan bahsediyor.

Kişisel gelişim son dönemlerin reytingi yüksek konusu. Ama aslında eski bir konu da. Yunus Emre demiyor mu; “Sen kendini bilmezsen bu nasıl okumaktır” diye. Muhammed Alpkent: “Kişiliğini öğren, Mutluluğu Yakala” diyerek iş seçimi, eş seçimi, okul seçimi gibi önemli kararlarınızda pişman olmayacağınız adımlar atmaya çağırıyor.
Metin Karabaşoğlu: “Kaderi okumak, Ama nasıl?”
İnsanı Allah’ın yolundan saptırmak için ona “sağından” da yanaşan İblis, “kaderi okumak” görüntüsü altında doğru ölçüleri yanlış yerde tatbik ettirmekte, hakikatin muvazenesini ve tenasübünü böylece tağyir ve tahrife teşebbüs etmektedir. Kaderi okumak bağlamında Bediüzzaman’ı anlamak bu konuda en sağlıklı sonucu verecektir.
Moral Dünyası’nın Aralık sayısının dosya konusu: Ergenlik
Dergide, ergenlik döneminin özellikleri bilinmeden ergen gençlere yardımcı olabilmenin çok zor olduğunun altı çizilerek ergen psikolojisi, ailelere rehber olabilecek fikirlerle anlatılmış. Bu dönemde ergenliğin özelliklerini bilmek, ergen psikolojisini öğrenmek ve ergenlerle iletişimde bu dönemin özellikleriyle iletişim kurmak her şeyi daha da kolaylaştırdığı üzerinde durulmuş.
Bu alanda Türkiye’de en yetkin isimlerden Prof. Dr. Kemal Sayar’la yapılan röportaja yer veriliyor. Ergenler üzerinde yaptığı çalışmalarını anlatan Kemal Sayar, bu dosyada ergen psikolojisi ve davranışları üzerine doyurucu ve tatmin edici cevaplar veriyor. Ayrıca, Ergen Terapisti Psikolog Mehtap Kayaoğlu ergen sorunlarına çözüm yollarını gösteriyor.
Dergide ayrıca sağlık, kitap inceleme, mutfak, medya kronik, haber gibi çeşitli dosyalar bulunuyor.
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Metin Karabaşoğlu'nun yazılarını beğenerek okuyorum, bu dergiyi ilk defa duydum, Psikolog Mehtap Kayaoğlu'nun yazıları da güzeldir, güzel bir dergiye benziyor.


Teşekkür ederim...
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Moral grubunun dergisi, bir aralar abone olmuştum..
O aralar Metin Karabaşoğlu yazmıyordu sanırım, ama güzel dergiydi..
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Moral Dünyası Aile Dergisi


Moral Dünyası’nda Asr-ı Saadet
Eğer O’nu (a.s.m.) seviyorsan en çok yaptığını yap!
Günümüzde bazı gençler sevdikleri kişilerin en çok yaptığı işi yapmaktan büyük zevk almaktalar. Acaba “En çok kimi seviyorsun?” sorusu sorulduğunda “Hz. Muhammed Mustafa (a.s.m.)” cevabını verenler O’nun (a.s.m.) en çok yaptığı şeyi yapıyor mu? Acaba en çok sevdiğimizi iddia ettiğimiz insan hayatında en çok neyi yapardı?
Ekrem Altıntepe

O’nu (a.s.m.) sevindiren amel namazdı
Allah Resulü’nü (a.s.m.) bu dünyadan ayrılırken güldüren amel, namazdı. Ümmetinin hep bir arada aynı ruh haliyle Rablerine yönelmesi O’nun (a.s.m.) en büyük sevinciydi. Bu tebessüm ve sevinç sadece o günün insanlarına verilmiş bir mesaj değil, kıyamete kadar gelecek tüm insanlığa verilmiş bir mesajdı.
Muhammed Emin Yıldırım
Savaşta bile namazı terk etmeyen toplum: Sahabe efendilerimiz (r.a.)
Asr-ı Saadet’te doğan birer yıldız olan sahabe efendilerimizin (r.a.) hepsi de birer namaz kahramanıydı. Onlar öylesine namaz âşığı idiler ki, Bedir Savaşı’nda bile Resulullah’ın (a.s.m.) imamlığında nöbetleşe namaz kılmışlar, terk etmek şöyle dursun cemaati bile ihmal etmemişlerdi.
Cemil Tokpınar

Kur’an’da namazın ne kadar çok önemsendiğini bilmiyoruz
Namaz kılmayan Müslümanlar Kur’an’da namazın ne kadar çok önemsendiğini bilmiyorlar. Namazı işleyen ayet ve hadislerin muhteşem etkileri var. Fakat Kur’an okunmuyor, anlaşılmıyor, anlatılmıyor. Namazın anlatılacağı en güzel ve en uygun mekânlar camilerdir. Bir imam her gün birkaç namaz ayetini anlatsa bir yılı doldurur.
Dursun Kabaktepe

Namazda Rabb’imle terapi yapıyorum
Namaz Gönüllüleri Platformu olarak beş yıldır ülkemizi karış karış dolaşıyoruz. Gittiğimiz her yerde birbirinden güzel olaylarla karşılaşıyoruz. Anlatılanlardan hem bizi takip edenler hem de bizler faydalanıyoruz. Karşılaştıklarımız arasında kitap olacak kadar güzel namaz hatıraları var.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Moral Dünyası: Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen Yanlışlar"

Aylık kültürel aile dergisi Moral Dünyası'nın mayıs ayı sayısında Prof. Dr. İskender Pala ile yapılan röportajda, Pala yapmış olduğu çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. İskender Pala'nın biri fantastik öğeler içeren, diğeri Yunus Emre'nin hayatı ile ilgili iki roman birden yazdığı belirtilen röportajda Pala çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: "Bu çağın gençleri gittikçe kitaptan uzaklaşıyor. Edebiyat eseri okumayı ise fazla cazip bulmuyorlar. Vampir hikâyeleri, olağanüstü ve inanılmaz karakterler, fantastik olayların dünyasında büyüyorlar. Hakikatte bizim tarih ve medeniyet birikimimiz içinde de fantastik hikâyeler, birtakım olağanüstüne uzanan çizgide yaşanmışlıklar, en azından evliya kerametleri vs. var. Yani çocuklarımızın, Harry Potter'da okuyup hayran kaldığı hikâyelerin kendi tarihlerinde de olduğunu görmeleri gerekiyor artık. Bunun için fantastik bir roman yazmak, böylece 15 yaş grubu okuyucuya ulaşmak ve onlara bir parça kimlik kazandırmak istedim. Öte yandan Yunus Emre elbette her çağda bilinmeyi hak eden bir isim. Yedi yüz yıldır bizi harmanlayıp duran, şiirleriyle bize bir medeniyet kazandıran, derin dünyasında içsel yolculuklarımızı yönlendiren, zaman zaman gözlerimizi yaşartan, zaman zaman düşünceler deryasında girdaplara düşüren bir adam. Onu unutmak elbette yalnızca kişiye ve topluma değil, bu zengin kültür birikimine de ziyan getirir. "
Diğer başlıklar şöyle:
Saliha Erdim: "Anne olmak, çocuğa zemin hazırlamaktır."
Beyazıt Akman: "Fatih Bizans'ı değil, Roma'yı fethetmiştir."
Hz. Muhammed (s.a.v.) engellilere nasıl davranırdı
 
Üst