Miraç'tan önce namaz nasıl kılınırdı veya nasıl ibadet edilirdi?

Ehl-i Sünnet

Kıdemli Üye
Katılım
5 Şub 2011
Mesajlar
3,061
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Soru: Miraç'tan önce namaz nasıl kılınırdı veya nasıl ibadet edilirdi?

Cevap:
Namaz, hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'rac (İsrâ) gecesinde farz kılınmıştır. Enes b. Mâlik'ten rivâyete göre özet olarak şöyle demiştir:

"Hz. Peygamber (s.a.s)'e İsrâ gecesi, namaz elli vakit olarak farz kılındı. Sonra azaltıldı ve beş vakte düşürüldü. Sonra şöyle seslenildi: 'Ey Muhammed, şüphesiz bizim nezdimizdeki söz bir değişikliğe uğramaz. Senin için bu beş vakit namaz, elli vakit namazın karşılığıdır.' " (1).

Beş vakit namaz farz kılınmadan önce, Hz. Peygamber (asm)'in ibadet tarzı Cenâb-ı Hakk'ın yaratıklarını düşünmek, Allah'ın yüceliğini tefekkür etmek şeklinde idi.

Diğer taraftan, ilk inen emirlerden biri “namaz” ile ilgiliydi. Mukatil b. Süleyman der ki: Allah (c.c) İslâm’ın ilk yıllarında, namazı sabah iki rekât, akşam iki rekât olarak indirdi. “Rabbini hamd ile sabah akşam tenzih et.” (Mü’min, 55.) ayeti buna delildir.

İbn Hacer der ki: “Efendimiz (s.a.) ve ashabının Miraç’tan önce namaz kıldığı kesindir. Fakat beş vakit namazdan önce başka namazın farz kılınıp kalınmadığında ihtilaf edilmiştir. Güneş doğmadan ve güneş batmadan önce kılınan namaz vardı, denilmiştir.”

Haris b. Üsame, İbn Lehi yoluyla Zeyd b. Harise’den rivayet ediyor: Resûlullaha (s.a.) ilk vahiy geldiğinde Cebrail ona abdest almayı ve bir parça su alıp edep mahallini yıkamayı öğretmişti. Taberânî (el-Evsât) ve İbn Mace bu hadisin manasını nakletmiş ve benzerini Bera b. Azib ve Abdullah b. Abbas’tan rivayet etmişti. Abdullah b. Abbas hadisinde: “Bu, namaz ilk farz olduğunda meydana gelmişti.” kaydı vardır (2). İbn Hişâm, İbn Cerir ve İbn Kesir de bu olayı aynen naklederler (3).

İbn Hişam anlatıyor: Efendimiz (s.a.) ve ashabı namaz vakti geldiğinde dağ yollarına gider, namazlarını halktan gizli olarak kılarlardı. Bir defasında Ebu Talib, Resûlullah (s.a.) ile oğlu Hz. Ali’yi namaz kılarken görmüş, bu hususta onlara, durum açıkça ortaya çıkıncaya kadar sebat etmelerini tavsiye etmişti (4).

Müderris Tahirü’l-Mevlevi, risaletin ilk günü Cebrail aleyhisselâm’ın, Hz. Peygamber’e imam olarak Beyt-i Mükerrem civarında sabah namazını kıldırdığını nakleder. Peygamberimiz (sas) aynı gün akşam namazını Hatice (r.anhâ) annemizle beraber kılmış (3), ertesi gün bu cemaate Hz. Ali (ra) eklenmiştir (5).

Demek ki; Tevhid’in hakikatini insanlığa tebliğ etmekle görevlendirilen Peygamberimizin (sas) ilk icraatı namaz olmuştur. Yani risaletin esası; insanlığı “Lâ ilâhe illallah, Muhammedü’r-Rasûlullah” kelime-i tayyibesine çağırmak, ilk uygulaması ise “Tevhîd eylemi” olan salâtı/namazı ikâme etmektir (6).

Şüphesiz Allah (cc) en doğruyu bilendir.


Ebu Taha bin Mahmud
30 Rebiülevvel 1439
(m. 18 Aralık 2017)​


Kaynaklar:

1. Buhâri, Salat, 76, Enbiya, 5; Müslim, İman, 263; Ahmed b. Hanbel, V,122, 143.

2. İbn Hişâm, es-Siretü’n-Nebeviyye, 1/247.

3. Mevdudi, Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı, çev: Ahmet Asrar, Pınar Yay, s.588-9’dan özetle.

4. Seyfurrahman Mübarek Furi. Peygamberimizin Hayatı ve Daveti. Risale Yayınları, İstanbul 2016; s. 80-1.

5. Tahirü’l-Mevlevi (Olgun), Müslümanlıkta İbadet Tarihi, s. 24.

6. Abdullah Yıldız. İslâm’da İlk Farz Kılınan İbadet: Namaz. (http://www.siyerinebi.com/tr/siyerinebi/ilk-namaz erişim: 21.12.2017)
 
Üst