Milli Eğitim'e Karne Verilecek

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin ve öğretmenlerin başarısını da değerlendirecek bağımsız sınav için yeşil ışık yaktı.

Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği, Milli Eğitim'in başarısını ölçmek için bakanlıktan izin istedi. Dernek 40-50 bin öğrencinin gireceği sınavdan çıkacak sonuçla MEB'e de karne verecek. İlk sınav başarı düzeyinin düşük olduğu Türkçe ve Matematik'ten yapılacak.

Daha sonraki yıllarda da Fen ve Hayat bilgisi de sınava dâhil edilecek. MEB'le ortak yürütülen çalışmanın önümüzdeki günlerde tamamlanacağını söyleyen Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Genel Başkanı Enver Yücel, "Model olarak ABD'deki sınav sistemini aldık. Bu sınavla eğitim sisteminin performansını da ölçmüş olacağız" dedi

BECERİ VE YETENEK ÖLÇÜLECEK

ABD modeli esas alınan yeni sınav, öğrencilerin genel beceri ve yetenek düzeyini ölçecek. Sınav sonuçları öğrenci başarısı yanı sıra, MEB'deki öğretici kadronun performansını da ölçmeyi hedefliyor. Örnekleme modeli ile yapılacak sınav, her ilde 4 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Sınav sonuçları aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın karnesini de oluşturacak. Sistemle ilgili bilgi veren Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Genel Başkanı Enver Yücel, sistemle birlikte ilk kez Türkiye'deki öğretmen ve öğrencilerin, genel anlamda eğitim sisteminin başarısı ölçülecek. Yılda bir kez yapılacak sınav ilk aşamada sadece 8. sınıflar için düşünülüyor" dedi.

SİSTEM YERİNDE İNCELENDİ

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin (TÖDER) yeni sınav sistemi ile ilgili ABD'de yürüttüğü incelemeler tamamlandı. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Servisi (Educational Testing Services-ETS) ile "Ulusal Karne" olarak da tanımlanan, sınavları hazırlayan Amerikan Araştırma Merkezi (American Institutes for Research-AIR) yetkilileriyle görüşen Türk heyet, Türkiye'de yapılacak ölçme sınavlarıyla ilgili ETS başta olmak üzere tüm sınav merkezleri MEB'e, "sınavlar konusunda destek vermeye" hazır olduklarını söyledi. Türkiye'de yapılacak yeni sınavla ilgili ABD'de 8. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi ve matematik başarılarını ölçmek üzere uluslararası düzeyde gerçekleştirilen TIMSS sınavlarını hazırlayan iki uzman da Türkiye'ye davet edildi.

Bağımsız denetleme

Projenin, Millİ Eğitim Bakanlığı ile ABD'de yaptıkları incelemeler sonrasında oluşturulduğunu belirten TÖDER Başkanı Enver Yücel, Türkiye'de devletten bağımsız denetleme modeli oluşturmanın önemli olduğunu belirterek, bu uygulamanın örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Eğitim sisteminin kendi kendisini denetleyemeyeceğini söyleyen Yücel, "Denetim dışarıdan yapılır. Hizmeti devlet veriyorsa, denetimi devlet yapmaz. Denetimi vakıflar gibi bağımsız kurumlar yapmalı" dedi.

Yeni Şafak
 
Üst