Milli Eğitim Bakanlığı YİBO'lara el attı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, ailesinden uzakta, anne ve baba sevgisine muhtaç çocuklarla ilgili olarak MEB'in en üst seviyede hassasiyet gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''YİBO'larda eğitim gören, her biri bizim için çok değerli ve özel olan çocuklarımızın aç kalması, bakım hizmetlerinin eksik kalması ve üşümesi Bakanlığımız tarafında kabul edilemez bir durumdur.''
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da çocukların mağdur edilmesini hangi gerekçeyle olursa olsun siyaseten asla kabul etmeyeceğini defalarca kez dile getirdiği anımsatılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının bu okulların üstünde hassasiyetle durduğu, son yıllarda yapılan düzenlemelerin bunun önemli göstergesi olduğu bildirildi.
Açıklamada konu ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatıldığı vurgulanan açıklamada, daha önce açığa alınan, ancak mahkeme kararıyla dönen okul yöneticilerinin olay üzerine tekrar açığa alındığı ifade edildi.
AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Çocuklar aynı zamanda zehirleniyorlar!

Karayazı ilçesinde yatılı öğrenciler, çamaşır suyu ve tuz ruhundan zehirlendi.
İlçe merkezinde bulunan Şehit Onbaşı Ahmet Şükrü Karataş Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) özel bir şirketin çalışanları, öğrencilerin etüt sınıflarında bulunduğu sırada eğitim kurumundaki lavabo ve tuvaletleri çamaşır suyu ve tuz ruhu ile temizledi.
Kaloriferlerin yanması sonucu okulda oluşan buhardan rahatsızlanan 150'ye yakın öğrenci, öğretmenlerin yardımıyla dışarı çıkartıldı.
Zehirlendikleri belirlenen öğrenciler daha sonra ambulans, öğretmenlerin araçları ve çevre sakinlerinin yardımıyla Karayazı İlçe Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Burada tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.
MARDİN RAPORU
Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Mardin'deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile Mazıdağı ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulundaki incelemelerine ilişkin raporunu bugün açıklamıştı.
Raporda, Mazıdağı'ndaki YİBO'da göze çarpan en büyük sorunun, mevcut kapasitesini altında hizmet veriyor olması şeklinde aktarılmıştı.
Eksiklikler de şöyle sıralanmıştı:
''Çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye'sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikayetlere muhatap kalmak üzücüdür.
Çocukların kaldıkları yerin soğuk olduğu ve bulaşık makinesi arızalı olduğundan tabakların yeterince temiz olmadığı görüldü...
Öğrenciler için karşılanan günlük üç öğün yemek, iaşe bedelinin 4 lira 20 kuruş gibi oldukça düşük olduğu açıktır. Ziyaretimiz sırasında öğrencilerin karınlarının doymadığını belirtmesi de buna işaret etmektedir..."
Raporda, öğrencilerin ayrıca, yatakhanelerde üşüdükleri, suların soğuk olması nedeniyle ellerinin çatladığı, etütlerde öğretmenlerin bulunmadığı, hafta sonlarında köylerine yürüyerek gitmek zorunda kaldıkları ve servislerinin olmadığı yönünde şikayetlerde bulundukları belirtildi.
YÖNETİCİLER TEKRAR AÇIĞA ALINDI
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, rapora ilişkin yazılı bir açıklama gelmiş, konuyla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatıldığı ve daha önce açığa alınan ancak mahkeme kararıyla dönen okul yöneticilerin tekrar açığa alındığı kaydedilmişti.
CİHAN-NTV
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
MEB'den pansiyonlu okullara sıkı takip
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pansiyonlu okulların arzulanan hizmeti verebilmesi, işletme kalitesinin artırılması ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla dikkat edilecek hususları belirledi.


Buna göre, kaloriferler düzenli olarak yakılacak, yemekler mümkün oldukça pansiyonlarda pişirilecek, öğrencilerin temizliğine dikkat edilecek. İl-ilçe milli eğitim müdürü veya yardımcıları tarafından mesai saatlerine bağlı kalmaksızın pansiyonlar sık sık ziyaret edilecek.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan tarafından yayımlanan ''Pansiyon Hizmetlerinde Kalitenin İzlenmesi'' konulu yazıda, pansiyonların ev ortamını aratmayacak şekilde aile sıcaklığının yaşandığı mekanlar haline getirilmesi amacıyla zeminlerin halı ile kaplanması, yatakhanelerde terlikle dolaşılmasının sağlanması ve öğrencilerin günün gerektirdiği şartlara uygun eğitim alması, sosyal ve kültürel etkinlikler yönünde de ihtiyaçlarına cevap verebilecek ortamlar olarak düzenlenmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

Pansiyon kapasitelerinin daha çok öğrenciye hizmet verebilmesi amacıyla, verimli kullanılması, boş bırakılmaması, temizliği hijyeni, yemeklerin kalitesi, kullanılan araç-gerecin kontrolü, öğrencilerin beden temizliği, banyo, sıcak su gibi hizmetlerin sunumunun günümüz şartlarına uygun olarak yürütülmesinin de son derece önemli olduğunun altı çizildi.

Pansiyonların arzulanan hizmeti verebilmesi, işletme kalitesinin artırılması ve standartların yükseltilmesi amacıyla bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Buna göre, pansiyonlarda boş kapasite bırakılmayacak. Hangi sebeple olursa olsun pansiyonlarda yatılı öğrencileri ile görevliler ve bakanlıkça izin verilenler dışında kimse barındırılmayacak.
Yemeklerin mümkün olduğunca pansiyonlarda pişirilmesi ve hazırlanmasına özen gösterilecek. Ancak zorunlu nedenlerle yemeklerin hizmet alımı yoluyla temin edilmesinde ihale şartnamesinde belirtilen esaslara göre verilip verilmediği yönetici ve öğretmenlerce takip edilecek.

Kiler, mutfak, yemekhane, bulaşıkhane gibi ortak mekanlar daima temiz halde bulundurulacak, her türlü pis kokudan arındırılacak, nevresim, çarşaf, yastık kılıfları sıklıkla yıkanarak değiştirilecek, çatal, kaşık, bıçak, servis tabakları, sürahi ve su bardaklarının temizliğine özen gösterilecek.

Öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri için ihtiyaç duyulan günlük kalori değerleri de dikkate alınarak, günlük menü hazırlanacak ve yemek listelerinin hazırlanmasında bir diyetisyen ile öğrenci temsilcisinin katılımı sağlanacak.

Ambar devrinin yüksek tutulmasını sağlamak amacıyla yemeklerin çeşitliliği ve kalori miktarında kısıtlama yapılmayacak. Kaloriferler düzenli olarak yakılacak. Oda sıcaklığı korunacak ve öğrencilerin olumsuz hava şartlarından etkilenmelerine meydan verilmeyecek.

Öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişmelerine katkı sağlaması amacıyla istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmaları sağlanacak. Gerektiğinde bu konuda resmi, özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde bulunulabilecek.

-''YETERLİ SAYIDA TEMİZLİK MALZEMESİ BULUNDURULACAK''-
Yazıda, öğrencilerin temizlik hizmetlerinden yeterince yararlandırılmasına da dikkat çekildi. Öğrencilerin banyo imkanlarından yeterince yararlanmaları sağlanacak. Banyolarda yeterli sayıda saç kurutma makinesi ve ihtiyaca göre havlu gibi malzemelerin bulundurulmasına özen gösterilecek. Okulun ve pansiyonun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam, çalışır ve kullanılabilir durumda el yıkama evyeleri bulundurulacak.

Tuvaletlerin temiz kullanılması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konularında öğrencilere eğitim verilecek. Tuvaletlerin yeterli havalandırma düzeneğine sahip olması sağlanacak, sıvı sabun bulundurulacak.

Yatılı öğrencilerin pansiyonda kalmasının zorunlu olduğu belirtilerek, sağlık gibi zorunlu haller dışında pansiyona geç gelmeyi alışkanlık haline getiren, pansiyona gelmeyen, arkadaşlarının huzurunu bozanlar rehberlikle ikna edilecek. Bu tutumlarını değiştirmemeleri halinde okul yönetimince velilerle görüşmeler yapılarak bu durumdaki öğrencilerin pansiyonlara devamları sağlanacak.

İl-ilçe milli eğitim müdürü veya yardımcıları, şube müdürleri tarafından mesai saatlerine bağlı kalmaksızın pansiyonlar sık sık ziyaret edilecek. Belirtilen hususların takibi yapılacak ve gerekli önlemler gecikmeye meydan verilmeden alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığı 2009-2010 yılı verilerine göre, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı 88 bin 517 kapasiteli 533 pansiyon bulunuyor. Bu pansiyonlarda 39 bin 514'ü erkek, 28 bin 80'i kız olmak üzere toplam 67 bin 594 öğrenci kalıyor.
AA
 
Üst