Meyve suyu kanser yapıyor!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Meyveler içerdikleri lif ve vitamin nedeniyle besleyici ve kanser önleyici iken meyve suyuna dönüştüğünde kansere neden olduğu ortaya çıktı.





Hürriyet / Timeturk

Tatlı, ucuz ve doğal. Meyve şekeri fruktoz belki de bu yüzden kulağa en doğal tatlandırıcı gibi geliyor.


Ancak işlenmiş her besin gibi fruktoz da bir dizi önemli tehlike taşıyor olabilir. Bilim adamları fruktozun kanser, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek problemleri ve hatta bunamaya yol açtığını keşfetti.

Fruktoz ile ilgili son haberlere göre de çok fazla meyve suyu tüketen ve fruktoz alan insanlarda bağırsak kanseri riski önemli bir oranda artıyor. Amerikan Diyettetik Derneği yüksek miktarda fruktoz içeren meyve sularının tetikleyici olduğunu açıkladı.

Araştırma ile ilgili bir diğer çarpıcı buluş ise meyvelerde bulunan ve bağırsak kanserine karşı önleyici özelliği bulunan liflerin, c vitamininin ve diğer antioksidanların meyve suyu haline geldikten sonra kaybolduğunu gösteriyor.

İngiliz Diyetetik Derneği de günde yalnızca 150 ml meyve suyu tüketimini öneriyor. Bu da bir su bardağından daha az bir miktar demek oluyor.

Uzmanlar meyve suyunun kanser yaptığı, bir dünyada gazlı içecekler başta olmak üzere yapay tatlandırıcılı dieğr gıdaların daha vahim sonuçlar doğruracağını söylüyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Meyve suyundaki gizli tehlikeye dikkat!


Bilim adamları meyve sularının çok fazla şeker içerdiği için bazıkansertürlerine yakalanma riskini artırdığını açıkladı.








Avustralyalı araştırmacılar 2200 yetişkinin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Ekip daha sonra iki yıl boyunca gönüllülerin hangi hastalıklara yakalandığını gözlemledi.

Araştırma sonucunda elma, Brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli yiyenlerde belli tümörlerin gelişimi önlenirken meyve suyu içenlerin daha yüksek bir risk taşıdığı ortaya çıktı.

Amerikan Dietetik Derneği'nin dergisinde yayınlanan araştırmaya göre günde üç bardaktan daha fazla meyve suyu içenlerin bağırsak ve rektum kanserine yakalanma olasılığının içmeyenlere göre daha fazla olduğu belirlendi.

Sonuç olarak meyve suyu yüksek oranda şeker içerdiği için bazı tümörlerin oluşumunu tetiklediğine inanılıyor.

Araştırmayı yapan ekipten bilim adamları ayrıca meyvelerde bulunan ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olan C vitamini, lif gibi antioksidan maddelerin meyve suyunda bulunmadığını belirtti.

GAZLI İÇECEKLERDEN DAHA İYİ

Bu araştırmanın sonuçlarına rağmen bilim adamları insanların meyve suyundan kaçınmamaları gerektiğini söyledi. Yemeklerde ya da gün içerisinde gazlı içecekler tüketmektense meyve suyu tüketmenin daha faydalı olduğu belirtildi.

İngiliz araştırmacılar da kuru meyvelerin ve kuru eriğin de oldukça faydalı olduğunu ve meyve suyunda bulunandan çok daha az miktarda şeker içerdiğini söyledi.

İngiltere'de kanser araştırmaları yapan Nell Barrie, bu araştırma sonuçlarının önemli olduğunu ancak daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyduklarını belirterek farklı meyveler için, farklı kanser türlerinde daha değişik sonuçlar elde edilebileceğini söyledi.

Barrie ayrıca; "Bildiğimiz kesin bir şey varsa kırmızı ve işlenmiş et bağırsak kanseri riskini yükseltirken yüksek miktarda lif içeren besinler bu riski önlüyor" dedi

Hürriyet
 

z£LaL

Börtecine
Katılım
12 Eki 2009
Mesajlar
3,828
Tepkime puanı
561
Puanları
0
Konum
izmit/istanbul
en iyisi katı meyve sıkacağı dün havuç suyu ile portakal suyunu karıştırdım harika idi (=
 

saliha kalem

Profesör
Katılım
3 Kas 2010
Mesajlar
1,705
Tepkime puanı
125
Puanları
0
Saglık bakanlıqına cok kızıyorum ya bukadar piyasada zararlı hazır gıdalar var neden yasaklatmıyorlar bu ürünleri anlamıyorum .koca millet göz göre kanser yapılıyor gıkları cıkmıyor..sermaye ticari sahası para kaybedecek diye insanlarımız saglıgındanmı olsun..? .. Neyse sevindirici olanda toplum olarak bu konulara eskisinden daha iyi bilinclenme var
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Sıkılmış meyve surlarından ziyade posası ile beraber tüketilmesi daha sağlıklıymış.

Ya herkes birşey söylüyor işte.

Mesela biz çocukken anne babamız iyi geliyor diye süte karıştırılmış bal içirirlerdi. Bizler de çocuklarımıza zaman zaman bu şekilde hazırlayıp içiriyoruz. Geçende bir Tv kanalında izledim, neymiş bal sıcak su veya süt ile karıştırıldığında bütün faydaları yok oluyormuş. Haydaaaaa

Yine Portakalları sıkar öyle içerdik. Neymiş sıkılınca vitaminleri kayboluyormuş asıl posası ile beraber tüketilmeliymiş. Buyur buradan yak.

Demek ki ihtilaf sadece dini konularda değil bilimde de varmış. Şuraya doktorlar forumu açsak ihvanforum'dan pek farklı olmayacak. Birinin a dediğine diğeri b diyor. Bazı doktorlar basbas bağırıyor çocuklara antibiyotik kullandırmayın diye ama gel de bizim çocuk doktoruna anlat, en ufak bir hastalıkta hemen antibiyotik veriyor. Çocuğun bağışıklık, savunma sitemini alt üst ediyorsunuz diyorum ters ters bakıyor. Çok biliyorsan hastalara gel sen bak der gibi.
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
Meyve sularına katılan maddeleri bilmem velevki saf olsun.... şu anki mesleğim gereği söylüyorum... inanın meyve suyu fabrikalarına giden meyveleri görseniz meyve sularının yanından geçmessiniz....
 

nazlican

Yeni
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
58
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Sıkılmış meyve surlarından ziyade posası ile beraber tüketilmesi daha sağlıklıymış.

Ya herkes birşey söylüyor işte.

evet çok güzel oluyor, sıkılmış meyve suları tercihimdir.

Burda şunu belirtmek isterim. :)

canım meyve suyu çekerse hazır meyve suyu alıcağıma sıkmak daha iyidir..
İnsan sürekli aynı şeyleri yemek, içmek istemez:swoon:

bazen meyvenin kendisi bazen suyunu
ortasını bulursak bu bizim içinde sağlımız içinde en iyisidir.. :)
 
Üst