Mesaj hastalarına özel mesajımız var

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Türkiye 2010'un Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında SMS göndermede tarihî bir rekora ulaştı. Bir günde 432 milyon SMS gönderildi. Mesajlaşma yarışmalarının düzenlendiği çağımızda 'mesaj hastası olan gençler'in sonunun ne olacağı uzmanları düşündürüyor.



-Cep telefonu kullananların sayısı her gün artıyor. İlkokul çocukları da, yaşlı amca ve teyzeler de artık telefon kullanıyor. Aslına bakarsanız bu iletişim aracının en büyük işlevi konuşarak iletişim kurmak. Ancak ülkemizde bunun yerini mesajlaşmak aldı. Hatta gençler bu işte o kadar maharetli duruma geldiler ki, bir yandan sohbet ederlerken bir yandan da telefona bakmadan mesaj yazabiliyorlar. Öyle ki pek çok ülkede fazla mesaj yazılmasından olsa gerek 'hızlı mesaj yazma' yarışmaları dahi düzenleniyor. Peki, ülkemizde bu durum nasıl? Geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2010'un temmuz, ağustos ve eylül aylarında gönderilen SMS sayısını açıkladı. Sonuç, adeta tarihî bir rekora imza attı. Üç ayın ortalaması alındığında bir günde 432 milyon SMS'in gönderildiği ortaya çıktı. Son bir yılda abone azalmasına rağmen SMS'te 6 milyarlık, bir diğer ifadeyle ise yüzde 17'lik büyüme yaşandı.
Geçtiğimiz yıl aynı aylar baz alındığında abone sayısı 63,6 milyonken SMS sayısı 33,8 milyarı bulmuştu. Bu yıl ise abone sayısı 61,9 milyonken SMS sayısı 39,8 milyar. Geçen yıla göre abone sayısında düşüş yaşanırken mesajlaşmada artış gözleniyor. Konuşma ücretlerinin yüksek olduğu ülkemizde tüketiciler elbette pahalı fiyattan konuşmak yerine SMS göndermeyi tercih ediyor. Ancak mesajlaşma oranının bu kadar yüksek olması, uzmanlara göre hastalık belirtisi olabilir. Aslında bu durum, alışkanlığın her geçen gün bağımlılığa dönüşmesi.
Psikolog Gözde Hatiboğlu, hayatımızı kolaylaştırması gereken telefonun bağımlısı olduğumuzu ve iletişim kurma becerilerimizi gerilettiğini düşünüyor. Hatiboğlu'na göre, yüz yüze konuşmayı unutan, karşısındakinin duygularını paylaşan insanların yerine duygusuz, kısa cümleler kuran, hızlı yaşayan ve kendini ifade edemeyen insanlar ortaya çıktı. Her şeyi hızlı öğrenen ve aynı hızda da tüketen gençler de bundan nasibini aldı. Telefondaki her uyarı zihnin yoğunlaşma alanını dağıtıyor ve zaman içerisinde alışkanlık haline dönüşüyor. Bu durumda da kalıcı dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu veya odaklanma sorunlarını beraberinde getiriyor.
Telefonu, 'yalnızlaşan insanların kalabalık ve duygusuz oyuncağı' olarak tanımlayan Hatiboğlu, telefonun sadece ihtiyaç halinde birine ulaşma aracı olmaktan çıkıp gereksiz yere kullanıldığını anlatıyor ve ekliyor: "Aileler suçlu; çünkü çocuklarına küçük yaşta ve ihtiyaçları yokken telefon alıyorlar. Böylece sosyal hayatları olmayan ve arkadaşlık becerilerini geliştiremeyen, kendilerini ifade edemeyen çekingen ve yalnız çocuklar telefonla arkadaş olup görünmez halde iletişim kurmaya çalışıyor. Bu kadar çok mesajın olması, sağlıklı ve yüz yüze iletişim kurmada başarısız olduğumuzu gösteriyor. Bağımlılık da ardından bir psikolojik sorun olarak karşımıza çıkıyor."
Kendimi kontrol edemiyorum
Konuyu gençlere sorduğumuzda ise bu durumun gereksiz olduğunu düşündükleri halde elinden telefonu bırakamadıklarını öğreniyoruz. 17 yaşındaki Güzide Demir'in 20 günde 5 bin SMS gönderdiği oluyormuş. Kendisini kontrol edemiyor ve iradesinin dışında mesaj yolluyormuş. Güzide, bunun farkında olmadan bir ihtiyaca dönüştüğünü anlatıyor. Hatta bazı zamanlarda mesaj atmak istemiyor ama kendisine engel olamıyor. Üniversite sınavlarına hazırlanan Güzide, birkaç soru çözüp mesaj atıyor. Bu durum dikkatini dağıtıyormuş, ancak mesaj atamadan da ders çalışamıyormuş. Kendisini bazen zorladığını, telefonu yanına almadığını söylüyor; ancak o zaman da derse konsantre olamıyormuş. Güzide operatörlerin yaptığı kampanyaların bunda büyük etken olduğunu düşünüyor. [email protected]
En çok mesaj Turkcell'den gönderildi
BTK'nın 2010 yılının son üç aylık dönemini kapsayan araştırmasına bakıldığında SMS pazarının lideri Turkcell oldu. 18 milyar 860 milyon SMS Turkcell'den gönderildi. Vodafone, 11 milyar 160 milyon rakamıyla ikinci oldu. Avea üzerinden gönderilen SMS sayısı ise 9 milyar 750 milyon.
Dünya 6 trilyon SMS'e koşuyor
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) yayımladığı son istatistiğe göre 2007 yılında tüm dünyada 1,8 trilyon SMS gönderilirken bu rakam 2009'da üçe katlandı, 2010 yılında ise 6,1 trilyon SMS'e ulaşılması öngörülüyor. ITU buna göre 2007'de dünyada saniyede 56 bin SMS gönderilirken, 2008'da bu rakamın 89 bine, 2009'da 137 bine çıktığını bildiriyor. ITU'nun 2010 tahmini ise dünyada saniyede 192 bin SMS gönderimine işaret ediyor. En büyük pazar ABD olurken, bu alanda en hızlı büyüyen ülke Çin.
(Zaman)
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Çocukların eline zaruret napalım (!) diyerek cep telefonunu ( hem de son model) tutuşturanlarımızın buna bir cevabı olmalı değil mi?
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
1 yıl önce ayda 8000 Sms atardım. Artık 2000 bile olmuyo :)
 
Üst