mercimekli bükme

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
DSCN1147.JPG


AFYON`un meşhur mercimekli bükmesi. Yapım aşaması biraz zor olsada bizim ailecek vazgeçemediğimiz bir hamur işi. Üstelikte içinde yeşil mercimek olduğu için çok vitaminli ama ölçüyü biraz kaçırırsanız kilo aldırır. AFYON`un bazı bölgelerinde bunu haşaşlı ve iç yağla yaparlar ama biz ailecek sade seviyoruz ayrıca iç yağ yerinede margarin ve sıvı yağ karışımı kullanıyorum bazı hemşerilerim tarifi yanlış verdiğimi düşünmesin. Bükme yaparken mutlaka katı yağ kullanmak şart malesef neyse ben tarifime geçeğim beğenirseniz belki yaparsınız kızımın doğum günü için gelen misafirlerime yapmıştım tadını garanti verebileceğim bir hamur işi herkese şimdiden kolay gelsin...
MALZEMELER:
6 kase un,
1 su bardağı yoğurt,
2,3 kaşık sirke,
tuz ve aldığı kadar su,
1 kilo kadar haşlanmış yeşil mercimek,
1 bağ maydanoz,
pulbiber,karabiber,
yarım paket margarin,
1 su bardağı sıvı yağ,
yeteri kadar nişasta,
Üzeri için susam.
HAZIRLANIŞI:
Ben bükmede hiç ölçü kullanmam ama yaklaşık 6 komposto kasesi unu, 1 su bardağı yoğurt, 2,3 kaşık sirke, tuz ve aldığı kadar su ile kulak memesi kıvamında hamur yapıp hamuru dolapta yarım saat dinlendirin. Yarım paket margarin ile aynı ölçüde sıvı yağı ısıtıp karıştırın. Hamuru 2 ye ayırıp merdane ve oklava yardımı ile yarım cm kalınlığında açıp nişasta serpin ve yağ sürüp kare şeklinde katlayın ve tekrar buzdolabına koyup dinlendirin diğer hamuruda aynı şekilde yapın. Dinlenmiş hamuru merdane ile açıp küçük kareler şeklinde kesin. Eğer hamur toplanıyorsa oklava ile biraz daha inceltip içine haşlanmış mercimek ve maydanoz karışımı koyup resimde görüldüğü gibi kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayıp üzerine yoğurt ve yağ sürüp susam serpin. 185 derecelik fırında pişirin. Soğutmadan yemenizi tavsiye ederim

Afiyet olsun!
alinti

cok nefis oluyor ben cok yaparim...eee nede olsa memleketim
 
Üst