Memurların evliyası: Server Dede

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Bizans dönemindeki adıyla Hipodrom, Osmanlı dönemindeki ismiyle At Meydanı, günümüzde söylediğimiz şekliyle Sultan Ahmed meydanı İstanbul’un en önemli ve bir o kadar da ilginç olayların yaşandığı noktasıdır.
20622.jpg
Özellikle asar-ı atika dediğimiz tarihi eser açısından da Dersaadet’in en önemi merkezidir. Ancak insanlar buraya geldiklerinde Sultan Ahmed meydanının genellikle meydanda görülen şeklinden ibaret olduğunu zannederler. Oysa sokak aralarında, binaların içlerinde, evlerin bahçelerinde İstanbul’un sosyal, kültürel ve iktisadi tarihinde iz bırakmış, birçok olaya şahitlik etmiş yapılar bulunur.
Geçen yazımızda Osmanlı döneminden kalma birçok ilginç mezar taşının olduğundan bahsetmiştik. Ancak bilindiği gibi kabirler mezarlıklarda, hazirelerde ya da türbelerde bulunur. Dolayısıyla binaların içlerine mezar yapma âdeti Osmanlılarda pek yoktur. Tabi ki birkaç istisna dışında..
Tapu dairesinde bir mezar…
Bugün Sultan Ahmed Meydanı’nda Tapu ve Kadastro İstanbul Bölge Müdürlüğü dairesi olarak kullanılan eski Defter-i Hakâni Nezareti binası gösterişli yapısı ve mavi çinileriyle dikkatinizi çekmiştir. Belki birçok kişi binanın içerisine girmiş tapu ile ilgili bir meselesini halletmiştir. Ancak bu bina içerisinde memurların yüz akı, önemli bir devlet adamının mezar olduğunu çok fazla bilenimiz yoktur.
20623.jpg
Başını verip devlet sırrını vermeyen Server Dede..
Server Dede olarak bilinen bu şahıs işine bağlı, devlet ciddiyetini özümsemiş maktul bir memurdur. Dönemin Defter Emini olan Server Efendi, ihtilaflı bir arazi meselesinin çözülmesi için gerekli olan tapu defterinin gece vakti kendisinden istenmesi üzerine: “Fatih Sultan Mehmet Hazretleri’nin kanunnamesine göre, Defterhane’den gece vakti defter çıkarılması men edilmiştir. Sultanımız af buyursunlar, defterleri çıkartamam” şeklinde cevap verir.
Dönemin padişahı Sultan I. Mahmud, bu cevap üzerine celallenir ve Server Efendi’nin başının vurulmasını ister. Ertesi gün durumu sadrazama açan padişah memurun kanunlara uygun bir davranışta bulunduğunu öğrenince pişman olur ve idamın durdurulmasını ister. Ancak iş işten geçmiş cellât Server Efendi’nin başını çoktan vücudundan ayırmıştır. Duruma çok üzülen sultan, Efendi’nin kabrinin tapu binası içerisine yapılmasını emreder. Tören eşliğinde Server Efendi mezarından çıkarılarak defter-i hakani binasının içerisine gömülür. Memurların evliyası olarak adlandırılan Efendi, “Dede” olur. Kabrinde şu ibare mevcuttur.
“Ser virüb sır vermeyen Server Dede Ruhuna ihlas ile el-Fatiha”
20624.jpg
Mezar taşında 1180/1766 tarihi yazılan Server Dede eskiden işe yeni başlayan memurlara dürüst ve rüşvet almayan insanlar olmaları için ziyaret ettirilirmiş. En çok rüşvetin tapu dairelerinde döndüğü gerçeği düşünüldüğünde bu kadim âdetin yeniden icra edilmesinin zamanı gelmiştir.
Kabri ziyaret etmek isteyenlerin çok kalabalık olarak gitmemeleri tavsiye edilir. Zira binanın bekçisi bizi kalabalık olarak gördüğünde içeriye almamış müdürünü araması gerektiğini söylemişti. Gerekli izin çıkmayınca bir başka gün tek başıma ziyaret etmek zorunda kalmış birkaç kare fotoğraf çekebilmiştim.
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
yazı kime ait ? ben başka duymuştum Server Gazi'nin hadisesini .birde Denizli'de varmış Server Gazi diye bir zatın yatırı ama tam olarak kim olduğunu bilmiyorum .
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
O dedelerin babaların sayısı azalınca durum bu oldu zaten...
 
Üst