Mehmet Zahid Kotku Hazretleri Allahım böyle kullaından bizleri mahrum etme.

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Mehmet Zahid Kotku Hazretleri Allahım böyle kullaından bizleri mahrum etme.

O, görünmeyen bir üniversiteydi
Vefatının 30. yılında Mehmet Zahid Kotku Hazretleri dualarla yadediliyor...



83 yıllık hayatını İslam'a adayan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefat yıldönümünde anılıyor. Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii'nde birçok kesimden on binlerce insanı irşad eden Zahit Kotku Hazretleri, yazılı türde pek çok eser bırakırken yetiştirdiği insanlarla öne çıktı. Zahit Kotku, başta merhum Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi olmak üzere Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Korkut Özal, Cevat Ayhan gibi isimlerin hocası olarak hatırlanıyor.

Üstün ahlak ve faziletiyle hatırlanan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefatının 30. yıldönümünde dualarla yadediliyor. Birçok alandaki hizmetleri neticesinde ‘Görünmeyen Üniversite' olarak bilinen Kotku Hazretleri, vefatının 30. yıldönümünde rahmetle anılıyor.

1897 yılında Kafkasya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Zahid Efendi Bursa'da doğdu. İlk tahsilini Bursa Oruçbey İbtidaîsi'nde tamamlayan Mehmet Zahid Efendi daha sonra orta öğrenimi Maksem İdadîsi ve Bursa Sanayi-i Nefîse Mektebi'nde tamamladı. O yıllarda patlak veren Birinci Dünya Savaşı sebebiyle askerliğe çağrılan Zahit Efendi, uzun yıllar askerlik yaptı.

Bugün İskender Paşa Dergahı olarak bilinen Gümüşhanevi Dergahı ile askerlik görevi sırasında İstanbul'da tanışan Mehmet Zahit Kotku, o yıllarda Dağıstanlı Şeyh Ömer Ziyaeddin Efendi'ye talebe oldu. Ramuz el-Ehadîs ve Hizb-i Azam, gibi kitapları okutmak üzere diploma alan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri aynı zamanda Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerindeki derslere devam etti.

DERGAHLAR KAPATILINCA İSTANBUL'DAN GİTTİ

30 Kasım 1925'te çıkan yasayla birlikte tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından İstanbul'dan ayrılarak Bursa'ya dönen Mehmet Zahit Kotku Hazretleri 15 yıl kadar imamlık yaptı. Eski dergah arkadaşı Abdülaziz Bekkine'nin vefatının ardından tekrar İstanbul'a dönen Zahit Kotku Hazretleri, Fatih Zeyrek'te bazı camilerde imamlık yaptı. Ardından 1958 yılında İskender Paşa Camii imam hatipliğine tayin oldu.

Hayatı boyunca etrafında toplananlara vaz ve nasihat ederek yol göstermeye çalışan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, uzunca bir müddet Pazar günleri ikindi namazının ardından hadis dersleri yaptı.

Ömrünün son yıllarında şiddetli rahatsızlıklar geçiren Zahit Kotku Hazretleri Hicaz'a gitti. Kutsal topraklarda rahatsızlığı iyice artan Zahit Kotku Hazretleri ağır hasta olarak 1980 yılının Şubat ayında dönmek zorunda kaldı. Ağır hastalığına rağmen Ramazan ayında oruçlarını aksatmadan tutan Zahit Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980 tarihinde Hakk'a irtihal eyledi. Hocaefendi'nin cenazesinde büyük bir insan seli yaşanmış, cenaze, kılınan namazın ardından Süleymaniye Camii Haziresi'ne kendisinden feyz aldığı hocalarının yanına defnedilmişti.

HOCALARIN HOCASI

Bugün akademiye yıllarını vermiş isimler için kullanılan ‘hocaların hocası' tabiri Mehmet Zahit Kotku'nun en çok bilinen sıfatlarından biri olarak kayda geçti. Yazılı türde pek çok eser bırakan Zahit Kotku Hazretleri, özellikle de yetiştirdiği insanlarla öne çıktı. Zahit Kotku, başta merhum Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi olmak üzere Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Korkut Özal, Cevat Ayhan gibi isimlerin hocası olarak hatırlanıyor.

MÜSLÜMANLARIN BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞTI

İskender Paşa Camii'ndeki görevi sırasında cemaatin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra Müslümanların birlik ve beraberlik içinde bulunmaları gerektiğine dikkat çeken Kotku Hazretleri “Görmez misin ki, yağmur ne kadar çok yağarsa yağsın, tanecikleri hemen birleşir, toplanırlar. Derken dereler, nehirler meydana gelir. Neticede bunlar barajları doldurur. Bu ne büyük bahtiyarlıktır. Bundan ibret almalı, birlik ve beraberliğimizi temine çalışmalıyız. Tek tek hareket edersek, hepimiz helak oluruz. Ne kadar dindar olursan ol, birlik ve beraberliği her işin üstünde tutmadıkça, herkes kendi başına buyruk hareket ettikçe bir yere varılmaz” diyordu. Müslümanların içine kapanık bir hayat sürmemesi gerektiği düşüncesinde olan Hocaefendi, bu gayeyle kurumsallaşmaya büyük önem verdi. Türk siyasi hayatında Müslümanların ilk olarak temsil edildiği parti olması bakımından büyük önem taşıyan Milli Nizam Partisi'ne desteklerini esirgemeyen Zahit Kotku Hazretleri, üniversite camiasından da çok sayıda insanı yetiştirerek ülkeye büyük hizmetlerde bulundu.
 

MerEYcan

Mercan'ınPerisi...
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
367
Tepkime puanı
53
Puanları
0
Konum
K.Maraş/Ş.urfa
Web sitesi
eyhayat.com
Hocamızı andığınız için rabbim razı olsun sizden...

Rabbim hocamızın şefaatine nail eylesin inşallah..
 
Üst