Medler

merdo

Paylaşımcı
Katılım
21 Ocak 2007
Mesajlar
110
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Medler (Modern Persçe'de مادها, Mādḥā) günümüz İran'ının Batı, Kuzey ve Kuzeybatı'sında ve kabaca günümüz Tahran, Hamedan, Azerbaycan, Isfahan'nin kuzeyi, Zanjan ve Türkiye'da yaşamış kadim bir İran halkıdır. Bu bölge Greklerce (yunancada) Media (Μηδία) olarak tanımlanmıştır. M.Ö. 6'ncı yy.'da, Medler günümüz Azerbaycan'ından kuzeye, Orta Asya ve Afganistan'a dek uzanan bir imparatorluk kurmuşlardır.
Medler İran'ın bir imparatorluk ve bir millet olarak kurulmasına, ve altın çağına Büyük Kurush döneminde ulaşan, ilk birleşik Pers / Med İmparatorluğu'nun oluşmasına önayak olmuşlardır. Bu durum (Aryani kültürel ve milli birlik) Pers İmparatoru Achaemenid'in büyükbabası Med Şâhı Astyages'i öldürerek Pers İmparatorluğu'nu kurmasına dek devam etmiştir. Bu noktaya dek, bütün İranlılar Mede veya Mada (Med) olarak adlandırılmıştır. Med kralı Astiyag"ın yeğeni Kiros"un saray darbesiyle, siyasal otorite ilk defa Güneybatı İran'da yoğunlaşan Pers aristokrasisinin eline geçer ve kısa bir süre sonra M.Ö. 550'li yıllarda güçlü ve merkezi bir Pers imparatorluğunun kuruluşuyla Medler yıkılır. .
Bazı kaynaklarda Kürt olarak yazılan bilgilerin kaynağı olmadığından yorumlarla genellikle Kürtlerin atası diye yazılır...
.

Medler, isimlerini medyadan almış olan, günümüz İran'ında hüküm sürmüş bir halktır. Tarihçiler tarafından, Toros-Zagros dağ sistemi içinde ve Fırat-Dicle arasında yaşadıkları için, verimli ve üretken bir medeniyetin toplumu olarak adlandırılmışlardır.
Urartulardan sonra, bu sefer daha doğuda bulunan ve Mezopotamya medeniyetinin önemli kabilelerinden olan Gutilerin bir devamı gibi Babillerle ittifak halinde hareket eden Aryen kökenli MED aşiretler federasyonu, M.Ö. 625'lerde Asur İmparatorluğu'nu yıkar. Babil bir kez daha ve son olarak üstünlük kazanır. Medlerin gevşek federasyonu, yükselen Aryen-Pers kökenli Akhamenit hanedanlığıiçin bir geçiş rolünü oynar.
Med kralı Astiyag"ın yeğeni Kiros"un saray darbesiyle, siyasal otorite ilk defa Güneybatı İran'da yoğunlaşan Pers aristokrasisinin eline geçer ve kısa bir süre sonra M.Ö. 550'li yıllarda güçlü ve merkezi bir Pers imparatorluğunun kuruluşuyla Medler yıkılır.

Kadim zamanlarda Medler diğer İranlılar'la karışık olarak evlendiler, özellikle Persler'le. Bu nedenle birçok modern İranlı Medlerin torunlarıdır. Bunula birlikte, Medler günümüz Kürt'lerinin ataları olarak kabul edilmektedirler.
Bazı kişisel isimler dışında, Medlerin dili hemen hemen hiç bilinmemektedir, fakat şüphesiz Avesta ve İskit dilleri ile ve modern Kurmanci veya Kürt dili[kaynak belirtilmeli] ile büyük ölçüde benzerlikler göstermektedir; bazı araştırmalarda Persler ve Medlerin birbiri ile iletişim kurabildikleri gözlemlenmiştir.
 

RoJhaT

Paylaşımcı
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
298
Tepkime puanı
2
Puanları
0
sagolasın heval ( arakadaş ) bende med'lerin Kürt oldugunu okumuştum bir aralar :)
 

garipnur

Üye
Katılım
7 Eyl 2006
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
selam

Bilgin için sagol.Eşim Kürt ben ise Türküm.Eşimle tanışıncaya kadar ömrümde tek kelime kürtçe duymadığım gibi kürtlerle yakın bir diyaloğum bile olmamıştı.Eşimin annesi türkçe bilmiyor,bende kürtçe bilmiyorum ama kürtleri seviyorum.çünkü benim tanıdığım kürtler iyi kalpli,çalışkan,inançlı insanlar.Ama belirtmeliyim ki bizi bağlayan çok önemli bir ortak nokta var:İNANCIMIZ.Her milletin iyisi kötüsü varmış ben bunu öğrendim;genelleme yapmamayı...Rabbim rızasını kazandıracak amel versin.Tekrar teşekkürler.:friends:
 

merdo

Paylaşımcı
Katılım
21 Ocak 2007
Mesajlar
110
Tepkime puanı
0
Puanları
0
herkes istediğini yazıyor imzasına benim mi gıcık edici oldu. boşversene kimin umrumda... bizlerinmi??????
 
Üst