Mardin aslında hiç kurtulmamış!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Mardin aslında hiç kurtulmamış!

Mardin'in 'kurtuluş günü' yanlışmış; şehir hiç işgal edilmemiş ...



Mardin'de her yıl 21 Kasım'da kutlanan "Kurtuluş Günü"nün aslında var olmadığı ortaya çıktı. 90 yıldır kutlanan "Kurtuluş Günü", Belediye Meclisi kararı ile değiştirilerek "Onur Günü" yapıldı.

Uzun bir zamandan beri tartışılan Mardin'in kurtulup kurtulmadığı kararına Mardin Belediye Meclisi karar verdi. Belediye Meclisi, Türk Tarih Kurumu'ndan da Mardin'in hiçbir zaman işgal edilmediği ve düşman işgalinden de kurtulmadığını onaylattıktan sonra, "Kurtuluş Günü"nü kaldırma kararı aldı. Belediye Meclisi, "Kurtuluş Günü"nü bundan sonra "Onur Günü" olarak sembolik törenle kutlayacak.

Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Aysel Fedai'nin belediye meclis üyelerine yönelik yaptığı sunumda; Mardin'in, Mondros Mütarekesi'nin ardından doğrudan işgale uğramadığı anlatıldı. Fedai, "Mardin, Mondros Mütarekesi'nin ardından doğrudan işgale uğramamıştı. Ancak Urfa, Antep ve Maraş gibi komşu vilayetlerde meydana gelen olayların Mardin halkını rahatsız etmemesi mümkün değildi. Mardin halkı, yaşanan işgaller karşısında tepkilerini ortaya koymaktan çekinmedikleri gibi İngilizlerin başını çektiği bölgede ayrılıkçı bir hareket başlatma düşüncesine de alet olmadılar. Onlar bu zor günlerde ülkenin birlik ve bütünlüğüne sahip çıkmaktan başka bir şey düşünmüyorlardı." dedi.

Milli Mücadele döneminde Mardin'in, İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal teşebbüsüne uğradığını söyleyen Fedai; "Mardin ateş açılmasına fırsat vermemiş ve buna istinaden çeşitli tedbirler almıştır. Bu vaziyet bizzat Mardin halkı tarafından ihdas edilmiş ve düşman burada silah istimaline cesaret gösterememiştir. Bu bilgiler doğrultusunda her yıl 21 Kasım Mardin'in Kurtuluşu olarak kutlanılan bu özel günün aslında "Onur Günü" olduğunu görmekteyiz." diye konuştu.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, kentlerinin işgale uğramadığını ve böyle bir günü düzenlemenin de anlamsız olduğunu belirterek, Türk Tarih Kurumu'ndan aldıkları cevap üzerine 90 yıldır kutlanan "Kurtuluş Günü"nü oy birliğiyle kaldırdıklarını açıkladı.
Belediye meclis üyelerine yönelik yapılan sunumdan sonra 21 Kasım gününün "Mardin'in Onur Günü"olarak kutlanmasına üyelerin oy birliğiyle karar verildi.
 
Üst