Mantarın tadına kapılıp hayatınızla oynamayın | ihvan forum – Özgür Düşünce ve Paylaşım Platformu!

Mantarın tadına kapılıp hayatınızla oynamayın

ismail

Yeni
İhvan Üyesi
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Puanları
0
Yaş
42


''EN FAZLA, MANTARI BİLDİĞİNİ SANANLAR ZEHİRLENİYOR''-
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Sedat Demir, hastanelerinde tedavi gören 4 hastadan Ali Kaya dışındakilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.
Demir, doğada yetişen mantarların hangisinin zehirli olup olmadığını bildiğini iddia edenlerin zehirlenmeye daha fazla maruz kaldığına işaret ederek, şöyle konuştu:
''Zehirli mantarı tespit edebilmek çok zor. Özellikle bu dönemde mantar zehirlenmelerine dikkati çekmek gerekiyor. Sonbahar, yağmurların arttığı ve doğada mantarların bollaştığı bir mevsimdir. Bu dönemde zehirlenme vakalarında da önemli bir artış yaşanır. Hiçbir şekilde doğadan toplanan mantarlar yenilmemelidir.''
Zehirlenmenin, mantarın tüketilmesinden sonraki 48-72 saatten sonra ortaya çıkabildiğini belirten Demir, bulantı, karın ağrısı, genel durum bozukluğu ve ardından ciddi böbrek ve karaciğer yetmezliğinin zehirlenmenin belirtileri olduğunu vurguladı.
Ciddi zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabildiğini dile getiren Demir, bu nedenle, kültür mantarı dışındakilerinin tüketilmemesi, bunların da güvenilir olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.


-MANTARLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER-
Doğada yetişen mantarların bakmakla ya da farklı ilkel yöntemlerle anlaşılamayacağını belirten Demir, halk arasında mantarla ilgili yanlış bilinenleri şöyle sıraladı:
''Zehirli mantarlar çok çekici görüntüde olur.
-Belirli bölgelerde yetişen mantarlar zehirlidir.
-Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır.
-Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehri ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehiri kaybolur.
-Mantar yoğurtla tüketilirse zehirlenme olmaz
-Çayırda yetişen mantar zehirlemez, koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir.
-Salyangozlar zehirli mantarı yemez.''
 

Alper...

MarmaranınKralı
İhvan Üyesi
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Puanları
0
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
mantar güzeldir... :) ama dikkatli olunmazsa, dört kolluyla kaldırılırsın dünya tahtından
 

HENGAMe

Yeni
İhvan Üyesi
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
1,386
Puanları
0
Yaş
38
mantar konusunda uzmanımdır..:eek:leyo:
markete gider en tazesini seçerim..
 

HENGAMe

Yeni
İhvan Üyesi
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
1,386
Puanları
0
Yaş
38
paketkenmiş üretim firması ve son kullanma tarihi yazan mantarı almayı ilk sıralamaya koyarak çünkü tarih idoğru yazmak zorunluluğu vardır:)
 

ismail

Yeni
İhvan Üyesi
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Puanları
0
Yaş
42




Renkleri, şekilleri ve tatları ile damakların vazgeçilmez lezzeti olan mantarların tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Yabani mantarların tüketilmesi ciddi yaşamsal risk taşıyor.
Marketlerde ''kültür'' mantarı diye satılan mantarların dışındaki yabani mantarlar, zehirlenmeye yol açarak, ''ölümle'' sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Uzmanların verdiği bilgiye göre, zehirlenmelere ilişkin ilk belirtilerin yarım saat içinde görülebildiğini ve bulantı-kusma şeklinde kendini gösterdiğini belirterek, bazı zehirlenme olgularında tansiyon düşmesi, kalpte ritm bozuklukları, görme ve işitme bozuklukları, kollar ve bacaklarda şişme ve karıncalanma, şok, böbrek yetmezliği ve ölüm görülebiliyor.
Sağlık Bakanlığı da ''ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantarlardan kaynaklandığını'' belirtiyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantarların bütün toplumlarda beğenilerek tüketilen bir ürün olduğunu, ancak bazı mantarların içerdiği maddeler nedeniyle zehirlenmelere yol açabildiğini söyledi.
Kural olarak marketlerde ambalajlı olarak satılan kültür mantarlarının yenmesinde herhangi sakınca olmadığını vurgulayan Bilir, ''Bunun dışında doğada bulunan mantarların zehirlenmeye yol açması ile ilgili olarak doğru bir karar verme olanağı yoktur. Bu nedenle, doğadaki mantarların yenmesi durumunda zehirlenme vakaları görülmektedir. Hangi mantarın zehirlenmeye yol açacağını bilmek olanaklı değildir'' diye konuştu.
Bilir, toplumda özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar arasında zehirli mantarların bazı özellikleri bakımından ayrılabileceği şeklindeki açıklamalara güvenilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Örneğin, görünüm bakımından daha çekici olan veya koparıldığında mavi renk alan mantarların zehirli olduğu gibi görüşler vardır, ancak bu inanışlar güvenilir değildir'' uyarısında bulundu.
-''BULANTI VE KUSMAYA DİKKAT''-
İçerdikleri maddeler nedeniyle zehirlenmeye yol açabilecek mantarların tüketildikten bir süre sonda bazı belirtilerle kendini gösterebildiğini ifade eden Bilir, şöyle devam etti:
''Bazı tür mantar zehirlenmelerinde bulantı-kusma şeklinde sindirim sistemi ile ilgili belirti ve bulgular ön planda olurken, bazı zehirlenme olgularında tansiyon düşmesi, kalpte ritm bozuklukları, görme ve işitme bozuklukları, kollar ve bacaklarda şişme ve karıncalanma, hatta şok ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi tablolar ortaya çıkabilir.
Mantar zehirlenmesine ilişkin belirtiler, mantarın yenmesinden sonra ilk yarım saat içinde görülebilir, ama çoğunlukla bu belirtiler 2 saat içinde ortaya çıkar. Bazı mantar zehirlenmelerinde ise belirtilerin ortaya çıkması 24 saate kadar uzayabilir.''
Bilir, mantar yedikten sonra zehirlenme belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğine işaret ederek, bazı mantar türleri ile olan zehirlenmelerde ilaç tedavisi uygulanabilirken, bazı zehirlenmelerde geçerli bir tedavinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Doktora başvuruluncaya kadar kişinin kusturulması, bol sıvı içirilmesi ve uyanık tutmaya çalışılması tavsiyesinde bulunan Bilir, doktora başvurulurken yenilen mantarın örneğinin de birlikte götürülmesi gerektiğini söyledi.
Bilir, mantar zehirlenmesinden korunmak için en geçerli yaklaşımın bilinmeyen mantarların yenmemesi olduğunu ifade ederek, ''Çünkü, ciddi belirtilerle seyreden mantar zehirlenmesi ölüme yol açabilir. Unutulmamalıdır ki hiçbir lezzet ölüm riskini almaya değmez'' dedi.
-''ÖLÜMCÜL ZEHİRLENMELERİN YÜZDE 50'Sİ YABANİ MANTARLAR KAYNAKLI''-
Sağlık Bakanlığı da vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, yenilebilir ve zehirli mantarları birbirinden kesin ayırt edici özellikleri bulunmuyor. Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'si yabani mantarlardan kaynaklanıyor.
Türkiye'de özellikle Kuzey ve Batı Anadolu bölgeleri başta olmak üzere bol miktarda yabani mantar yetişiyor. Mantar zehirlenmesine, yüksek mantar türlerinin bazılarının çiğ veya pişmiş meyve gövdelerinin tüketilmesi neden oluyor. İnsanda zehirlenmeye neden olan pek çok mantarın pişirme, dondurma, konserve yapma veya diğer gıda işleme yöntemleri ile zehirli etkileri azalmıyor ve yok olmuyor. Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için doğada kendiliğinden yetişen yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekiyor.
Mantar satın alırken, seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretim izni, tarih sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin olduğu mantarların tercih edilmesi gerekiyor.
Öte yandan, 24 saat hizmet veren Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)'in 114 numaralı telefonu aranarak zehirlenmelerle ilgili bilgi alınabiliyor.
 

MAV!M

muamma
İhvan Üyesi
Katılım
16 Kas 2009
Mesajlar
3,735
Puanları
0
bu konuda çok bilen bir arkadaşm var.. çok bilme dedim,mazaalah dedim ama hala çok biliyor..:)
mantarı severim.. yumurtalı mantar.. kaşarlı güveç mantar.. pizza üstünde ki mantar.. hmm olsada yesek..:) ama illa şunu derim.. çok bilmeyin yahu,ormandan falan toplayacağınıza gidin alın marketten,pazardan,ölürsenizde şikayet hakkınız olsun:p
 
Üst