Mangaldaki kanser riskine dikkat

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Havaların ısınmasıyla birlikte bahçe, park ve piknik alanlarında verilen mangal partilerinin tadı bir başkadır.

Ancak mangalda et pişirmenin de bir usulü var. Sağlık Bakanlığı, sağlıklı mangal keyfi için bazı önerilerde bulundu. Yanlış pişirme yöntemleri sonucunda oluşan kanser yapıcı maddelerden PAH'ın, mangalda pişirilen etlerde yüksek oranda çıktığına dikkat çeken bakanlık, mangaldaki kömür ve kömür tozlarının, pişirilen besinlerin üzerine sinerek, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine sebep olduğu uyarısında bulundu. Bakanlığın, mangalın zararlı etkilerini bertaraf eden önerileri şöyle:

Mümkünse tavuk gibi beyaz etler tercih edilmeli. Eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olmasına ve içine kuyruk yağı konulmamasına dikkat edilmeli.

Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı, çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmeli.

Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı.

Etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemeli.

Etler pişirilmeden önce sıvıyağ, sirke, limon suyu, tuz, süt, yoğurt vb. ile terbiye edilmeli, bu işlemde çay şekeri kullanılmamalı.

Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerileri kapalı olarak muhafaza edilmeli.

habersahifesi
 
Üst