Mahmut Sami Ramazanoğlu / Hz. Yusuf Kıssası

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
MUSAHABEYE BUYURUN


Eserleri ayrı bir derya!
Merhum Mahmut Sami Ramazanoğlu Efendi’nin kitaplarını hay huy arasında fark edemeyenler olabilir.


Ashab-ı Kiram
Bin dörtyüz seneden beri adları rahmetle anılan mübarek, mükerrem insanlar: Ashab-ı Kiram.
50 sahabenin hayatının yer aldığı bu kitapta, Peygamber Efendimiz s.a.s. “Ashab’ım yıldızlar gibidir; hangisine tabii olursanız hidayete erersiniz.” buyurduğu hadisine direk muhatap olarak; O’nun ashabının hayatını yakından tanıyacaksınız. Mahmut Sami Ramazanoğlu Efendinin titizlikle kaleme aldığı bu eserde her bir sahabeden ayrı bir güzellik bulacağınızı; Cenab-ı Allah’ın tevfiki ile hal geçmesi için, bu kitabı okumanızı ümit ediyorum.

24147.jpg


Mahmut Sami Efendi’nin kaleminden dört halifeyi hiç okudunuz mu?

İlk Halife Hazreti Ebubekir Sıddık
Hazreti Ebubekir Efendimiz, Allah c.c. katında “sıddık” makamına ulaşan ilk ve tek kuldur. Doğru sözlülüğü ile tanınan Ebubekir Efendimizi anlatan bu kitapta onu daha yakından tanıyacak ve Peygamber Efendimize olan muhabbetiyle tanışacaksınız. İslam’a, kalbiyle canıyla, malıyla ve bütün kudret ve imkânlarıyla yardımda bulunan Hazreti Ebubekir Efendimizin, Halifelik dönemlerinde de halkına olan merhameti ve yardımseverliğini yine bu kitapta okuyacaksınız.
Kitaptaki vakalar ve konuşmalar, bugünkü mü’minlere ve hatta İslam Devletlerinin Hükümet ricaline de ışık tutacaktır ve örnek olacaktır.

24148.jpg


Hazreti Ömer-ul Faruk

İslam olmadan evvelki hayatı ile İslam olduktan sonraki hayatı arasında baş döndürücü farklar bulunan bir zat… İslam tarihinde adaletle beraber anılan ve Hakk’ı batıldan temyizde “Farukkıyyet” unvanını alan, dillere destan olan Hazreti Ömer-ul Faruk, Peygamber Efendimiz(s.a.s.)’in yetiştirdiği ikinci büyük adamdır. İmanı, ilmi, irfanı ve hizmeti ile dünyaya nizam koymuş bir halifedir. Adam idare etmesi, vazifesine ehil adam yetiştirmesi, tefrikayı önlemesi, fitneyi bastırması, yerine göre sert ve yumuşak huylarını sergilemesi ile hüsnü idaresi beşer tarihinde adını unutturmayacak derece üstün olan şahsiyet...

Hazreti Osman Zinnureyn
İki nur sahibi bir halife. Peygamber Efendimiz s.a.s. iki nur parçasına eş olmuş bir insan. İslam’a olan icabeti; Nebiler Nebisi Efendimizin dudaklarından döken saf, sade ve bir o kadar icazkar tesirli sözler akabinde kelime-i şehadet getirerek Efendimiz s.a.s. yolunda giden, ellerinden tutan iki nur sahibi bir Halifedir. Meleklerin bile haya ettiği bir insan olarak tanınan Hazreti Osman Zinnureyn; okuduğunuz bu kitapta sizin hayat düsturunuzu ahlak üzerine inşa etmenize vesile olacaktır.
Hazreti Ali-yyül Mürteza

24146.jpg


Peygamber Efendimiz s.a.s. dilinde; “İlim şehrinin kapısı” olarak ün salan Hazreti Ali-yyül Mürteza; çocuk yaşlarda İslam’la şereflenen ilk insanlardandır. Hazreti Ali Efendimizi anlatan bu eserde evliliğini, iyi baba, eş, halife ve Peygamber Efendimize(s.a.s.)’e olan itaatkârlığını, savaşlardaki Zülfikar ve yiğit övgüsüne nail oluşunu yakinen okuyacak ve Hazreti Ali Efendimizi tanıyacaksınız.

Uhud Gazvesi
Peygamber Efendimiz s.a.s. hayatında unutmadığı, üzülerek dillendirdiği bir savaştır. Ashabın sıkıntılı günler geçirdiği, teslimiyetin en bariz bir biçimde ortaya çıktığı Uhud Gazvesi ayrıntılarıyla Mahmut Sami Ramazanoğlu Efendinin kaleminden günümüze uyarlanan anlatım biçimiyle okurlara sunulmuş.
Tebük Seferi
Peygamber Efendimiz(s.a.s.)’in Hicretin dokuzuncu yılında, Şam'da toplanan kırk bin kişilik Bizans ordusuna karşı çarpışmak üzere Medine'den Tebük'e kadar sevk ettiği en son ve en güçlü askerî harekâttır. Tebük seferine dair akıllarda soru işareti bırakmayan bu kitapta, Peygamber Efendimiz s.a.s. ve askerlerinin Tebük günlerinde yaşadığı bütün olayları okuyacaksınız.

Bedir Gazvesi ve Enfâl Sûresi Tefsiri
Bedir günlerine dair ne varsa eksiksiz bulabileceğiniz bu eserde, Bedir savaşından sonra nazil olan Enfal suresinin tefsirini de yine bu kitapta bulabilirsiniz. Mahmut Sami Ramazanoğlu Efendi Enfal suresi tefsirini kaleme alırken Konyalı M. Vehbi Efendinin eseri ve Rühul Beyan tefsirinden yararlanmıştır.

24144.jpg


24149.jpg


Hazreti Halid Bin Velid

Peygamber Efendimiz s.a.s. “Halid, Allah’ın kılıçlarından bir kılıçtır ve kavmin en güzel yiğididir” buyurduğu bir sahabedir. İslam’da Seyfullah yani Allah’ın kılıcı unvanına sahiptir. Mahmut Sami Ramazanoğlu Efendinin kaleminden okuyacağınız bu müstakil eserde Halid bin Velid’in kahramanlığı ve hayat hikayesini yakından tanıyacaksınız.

Diğer eserleri
Sami Efendi’nin ayrıca peygamberleri anlattığı bir serisi vardır. Hazreti İbrahim, Hazreti Yusuf, Yunus ve Hud aleyhisselamları Kuran’daki surelerinden yola çıkarak anlatır. Yine Kuran-ı Kerim’den tefsir olarak kaleme aldığı Fatiha Suresi Tefsiri, Bakara Suresi Tefsiri önemli eserlerindendir.
Tasavvufun en mühim temellerinden biri sohbetlerdir. Sami Efendi’nin, sohbetler tarzında kaleme aldığı 6 ciltlik Musahabe serisi tasavvufi meselelerden Sahabe hayatlarına, Allah dostlarının hatıralarından fıkhi meselelere kadar geniş bir yelpazede istifade edilecek bilgiler sunar. Ayrıca Mükerrem İnsan ve Bayram Sohbetleri kitapları da yine sohbet tarzında yazılmış eserler.
Mahmud Sami Ramazanoğlu’nun ayrıca her kütüphanede bulunması gereken başvuru kaynağı olarak kullanılabilecek bir kitabı daha mevcuttur: Dualar Ve Zikirler. Konu konu sınıflandırılmış Peygamberimizin tavsiye ettiği dualar, mübarek gecelerde yapılacak ibadetler ile zengin bir kaynak kitaptır Dualar ve Zikirler. Sami Efendi’nin kitaplarının tamamı Erkam Yayınları tarafından yeniden basıldı.
İstifade edene ne mutlu...

Hatice Tüfekci
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Musahebe ve Dört halifeyi yeni nesile şiddetle tavsiye ediyorum :)
 

Okyanus

Profesör
Katılım
11 Şub 2008
Mesajlar
1,317
Tepkime puanı
163
Puanları
0
Güzel bir paylaşım,Şu an Ashabı Kiramı okuyorum.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
M.Sami Ramazanoğlu Hazretleri’nin Fatiha Suresi Tefsiri insanı dört cihetten onarıyor…
Teveccüh İsteriz Sami Efendim!

Bi-iznillah durgun kalbi işletti,
Letaif dersine hemen başlattı,
Zahiri işleri bütün boşlattı,
Teveccüh isteriz Sami Efendim!

Allah dostlarını andıkça nasıl huzur buluyor kalp, dil hayır konuşmak, ruh manevi iklimlere uçmak için can atıyor adeta… Yahyalı Hacı Hasan Efendi’nin bu şiirini okudukça Mahmut Sami Ramazanoğlu Hazretleri’nin yüceliğinden neden her fırsatta bahsettiğini daha iyi anlamaya başlıyorum. Allah dostları anıldıkça, eserleri okundukça canlanıyor, konuşup sorularını dinliyor, en iyi tabib oluyor yaralarına. Bunu Sami Efendi Hazretlerini okuyup tanıyınca daha iyi anladım. Tanıdıkça daha çok seviyor insan, sevdikçe daha yakın olmak istiyor. Sevince gönülden gönüle hat çekiliyor sanki. Rabbimin, O yüce dostuna bahşettiği huzuru, şelale misali cömertçe o da senin gönlüne akıtıyor. O zamana kadar, bir türlü vazgeçemediğin kötü huyların seni birer birer terk ediyor, yerine güzel huylar, iyi alışkanlıklar yerleşiyor neşeyle. Nefes aldığını, yaşadığını ilk kez o an anlıyorsun. Huzurun ilk adımı buysa eğer yüksekleri merak edip gerçek aşka ulaştırması için vesileye sıkı sıkı sarılmaya çalışıyorsun… Gösterdiği yoldan gitmeye çalışarak…

11_Nisan_2011_11_02_27_8197290301.jpg


Sami Efendi Hazretleri ks, eserlerini öyle tatlı bir üslupla yazmış ki gerçekten birebir seninle muhatap olduğunu yürekten hissediyorsun. Baba şefkatiyle Allahımıza giden yoldaki engelleri, alınacak tedbirleri en ince detayına kadar anlatıyor. “Fatiha Suresi Tefsiri” de o nadide eserlerinden biri. Çok ince bir kitap ancak değeri paha biçilmez bir mücevher gibi. Fatiha Suresini sorsanız herkes bilir ama anlamını sorsanız çok az kişi birkaç şey söyler. Ben de anlamını bildiğimi zannederdim, fakat bu kitabı okuyunca ne kadar yetersiz olduğunu anladım bu bilginin. Rabbimizin büyüklüğüne şaşırdım ve insanoğluna bunca değer verdiğini, bizi bu kadar sevdiğini hissetmemiştim daha önce…

Beni en çok etkileyen bazı bölümlerini aktarmak istiyorum:

“… Dünyada her muvaffakiyetin kapılarını açan sure bu, ahirette cennet kapılarını açan sure yine budur.

Kitabullahın esrar hazinelerini bu sure açar.
Bu surenin manalarını bilen, bununla nice manaların kilitlerini açabilir ve ayetlerin yüksek ve gizli manalarından istifade eder.

Fatiha’nın yedi ayetini okumak için ağzını açana cehennemin yedi kapısı kapanır.

Bu surenin bir ismi de “Şifa Suresidir.”Şafiyye” de denir…”

Şeytan insana nasıl musallat olur?

Şeytan âdemoğullarının tabiatına yiyip içtikleriyle musallat olur. İnsan, yiyip içmeyi azaltırsa birçok şehvetleri kırmak için çalışmış olur ve böylece şeytanın müdahalesine imkân kalmaz.

11_Nisan_2011_11_27_20_6613122821.jpg


Peygamber Efendimiz (sav)’e şeytanın vesvesesinden sual olundu. Cevaben :”Hırsız içinde bir şey bulunmayan eve girmez, bu imanın apaçık delilidir!”buyurdular…

Daha fazlasını Erkam Yayınlarından çıkmış olan Mahmut Sami Ramazanoğlu Hazretlerinin kitabından öğrenebilirsiniz.

11_Nisan_2011_11_27_48_501062274.jpg


Aynı zamanda şunu da öğreneceksiniz benim gibi; bir konu hakkında bir iki söz söyleyebilmekle kendimizi o konuda çok şey biliyor sanmamayı. İnsan okudukça anlıyor, aslında hiçbir şey bilmediğini. Okudukça hissediyor daha az söz daha çok iş yapması gerektiğini… Bakınız Sami Efendi Hazretleri ks yine bu eserinde bize nasıl sesleniyor:

“Allah(cc),seni sanki senden başka bir kulu yokmuş gibi itina ile terbiye etmektedir. Sen ise ya O’na hizmet etmezsin ya da edersen O’ndan başka da Rabbin varmış gibi edersin!

İbadet Allah’ın razı olduğu şeyi yapmak; Ubudiyet (kulluk) ise Allah’ın yaptığına razı olmaktır.”…

Eğer siz de nefsin, şeytanın hilelerinden kurtulma yollarını arıyorsanız acilen bu eseri okumanızı tavsiye ederim. Peygamber Efendimiz (sav):

“Hayır işlerinde acele edin!” buyurmuştur. Tembellikten kurtulamıyorum diyorsanız o zaman önce yukarıdaki şiiri tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Şifa Allah’tan! Rabbimizin gönüllere şifa olarak yarattığı velilerine, vesilelerine gücümüz yettiğince sarılmak bizden inşallah…



F. Zeynep Yılmaz
HaberKültür.Net

 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Hz. Yusuf kıssası Macarca'ya çevrildi

Hz. Yusuf kıssası Macarca'ya çevrildi

2012530142808-b.jpg

Mahmud Sami Ramazanoğlu'nun yazdığı Hz. Yusuf kıssası Macarca'ya çevrildi. Eser, özelikle Macar hapishanelerinde ilgiyle karşılandı. Kitabı Macarcaya çeviren kişi, 11 yıl önce İslamiyeti seçen Macar asıllı Halime Zsuzsanna Kişş.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Macaristan seyahatinde, kendisinden kitap tavsiyesi isteyenlere, Hz.Yusuf'un (a.s.) hayatıyla ilgili bir kitap tavsiye edince, Macar Müslümanları, Mahmut Sami Ramazanoğlu Hoca'nın kitabında karar kılmışlar. Bundana sonra da, dört sene önce, Kur'-an-ı kerim'in Macarca meali için Macar ilim adamlarıyla aynı heyette yer alan Halime Zsuzsanna Kişş kitabın tercümesine başlamış.
Macaristan'da tebliğle uğraşan Ahmet Barışcıl, çok ilgil gören ve ülkedeki birçok hapishaneye de ulaştırılan eserin, mahkumlar tarafından büyük ilgil gördüğünü söylüyor.Kitabın ilk baskısının tükenmesi üzerine Aziz Mahmut Hudayi vakfı tekrar bastırdı.
Hazreti Yusuf kitabi hakkında mütercimi Halime Zsuzsanna Kişş şunları söylüyor:
"Bu kitabin çevrilmesi şu sebeple önemliydi benim için: Allahu teâlâ Kuran-ı Kerimde Hazreti Yusuf kıssasını, kıssaların en güzeli olarak vurgulamaktadır. Dolayısıyla bu kıssayı hem kendim daha iyi öğrenmek hem de ilk defa duyanlara tanıtmak istiyordum. Herkes için ve her durumda ibretler çıkarılabilecek bu kıssada insan karakter ve vaziyetleri incelikle işlenerek anlatılmıştır. Ayrıca kitabin benzersiz üslubu da etkileyici, çok insani ve saftır, inşallah okuyacak olan herkese yararlı ve okuyacak herkesin kalbî temizliğinin artmasına vesile olur."
HALİME ZSUZSANNA KİŞŞ'İN KUR'AN-I KERİM MEALİ DE VAR
Hz. Yusuf kitabı tercüman Halime Zsuzsanna Kişş'in ilk çevirisi değil.Kişş daha önce de Macaristanlı bir heyetin içerisinde yer alarak Kur'an-ı Kerim'i üç yılık bir çalışmanın ardından Macarca'ya tercüme etmişti. Çeviri tamamlanana kadar hiçbir kurum veya kişiden maddi yardım alınmamış ve çalışmalar gizlilik içinde yürütülmüştü. Çeviri bitince de İHH İnsani Yardım Vakfı mealin basımını üstlenerek bastırmıştı. Eserin şu ana kadar üç baskısı yapılmış durumda.
Macaristan'da Kuran'ın Macarca'ya çevrilmesi çok ciddi bir rağbet gördü çünkü Müslümanlar tarafından çevrilen bir meal o zamana kadar bulunmamaktaydı.
Dünya Bülteni
 
Üst