Macaristan’da Büyük Bir Osmanlı Mezarlığı Bulundu

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yürütülen inşaat kazılarında Osmanlı dönemine ait yaklaşık 200 Müslüman mezarı bulundu.

buda1.jpg


Budapeşte'de ki Jozsef Nador Meydanı'nda yapılan inşaat kazı çalışmalarında 18. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mezarlık ortaya çıkarıldı.
Dört adet sarıklı mezar taşının da bulunduğu kazılarda çıkan insan iskeletleri incelenmek üzere Macar Doğa Bilimleri Müzesine götürüldü.

buda3.jpg


Macar Doğa Bilimleri Müzesi yetkilisi Antropolog Zsolt Bernart, mezarlığın bulunduğu alanda o dönemde kimlerin yaşadığının bilinmediğini ancak aynı bölgede daha önce de bazı mezarlar bulunduğunu belirtti.

Bernart: ''Daha önce aynı bölgede bulduğumuz insan kalıntılarını arşivledik. Bugün bulunan mezarlar daha önce bulunan mezarlığın bir parçası. Şu ana kadar 200'den daha fazla mezar bulundu. Çalışmalar devam ettikçe muhtemelen arkeologlar daha fazla mezar bulacak. Bulunan mezarlık son derece düzgün, insanlar sıralı bir şekilde birbirinin yanına defnedilmiş vaziyette.''￾ dedi.

buda2.jpg


Müslüman Mezarlığı

Elde edilen verilere göre mezarlığın Müslümanlara ait olduğunu kaydeden Bernart, şöyle devam etti:

''Bazı mezarlarda sarıklı mezar taşı bulundu. Diğer detaylar da bir araya gelince arkeologlar bunun Müslüman mezarlığı olduğunu belirtiyor. 1680'li yıllara ait haritalara baktığımız zaman burada bir mezarlığın olduğunu görüyoruz. Bu mezarlığın karışık bir mezarlık olduğunu belirten hiçbir bilgi yok. Şu anki bilgilere göre burası yüzde yüz bir Müslüman mezarlığı. Bu mezarlığın bir kısmının Hristiyanlar diğer kısmının ise Müslümanlar tarafından kullanıldığını iddia edecek hiçbir sebebimiz de yok. Zaten iki halkın ortak mezarlık kullanması görülmemiş bir durum. Bu durum, yapılacak antropolojik incelemelerle de ispat edilebilir.''

buda4.jpg


Mezarlık Çok Daha Büyük Olabilir


Kazıların yapıldığı alanın aslında mezarlığın çok küçük bir bölümü olduğunu söyleyen Berbart, ''Mezarlığın sadece küçük bir kısmı ortaya çıkarılabilecek çünkü mezarlığın diğer bölümlerinde binalar ve sokaklar var. Bugün arkeologların çalıştığı alan asıl mezarlığın çok küçük bir kısmı. Şu ana kadar 200 mezar bulundu ama bu sayı 500'e kadar çıkacak diye düşünüyorum.''￾ dedi.

AA
 

Serkan333

Asistan
Katılım
15 Şub 2016
Mesajlar
223
Tepkime puanı
4
Puanları
0
dişlere bak hey gidi yalan dünya

neleri hesap ediyor neleri yeme içme derdine düşüyor ne hayaller kuruyoruz
 
Üst