Lösev : Kurban Paralarını Bize Verin Bayramda Hayvanları Kesilmekten Kurtarın.

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Lösev : Kurban Paralarını Bize Verin Bayramda Hayvanları Kesilmekten Kurtarın.

LÖSEV'in dün gazetelere verdiği ilanlarda, adeta evlere şenlik ifadeler yer aldı.

LÖSEV Kurban Bayramı'nda yapılan bağışların kabul edileceğini fakat kurban kesilmeyeceğini belirtti.

LÖSEV'in ilanında kuzu fotoğrafı kullanılarak sanki bayramda kuzu kurban edilecekmiş gibi bir propaganda yapması da dikkat çekti.

Gazete ilanında “Kurban kes(e)miyoruz ama hayat kurtaramaya devam ediyoruz” sloganlı reklamda, “Kuzucuklar ağlamasın kimse annesiz kimse yavrusuz kalmasın” cümlelerinin yer alması, LÖSEV'in kurban ibadeti konusunda ne kadar ‘bilgisiz' olduğunu gözler önüne serdi.

BAYTAN: ÇOK SAÇMA KİTAB'A UYGUN DEĞİL

Konuyla ilgili Yeni Akit'e açıklamalarda bulunan emekli vaiz Enver Baytan Hoca, LÖSEV'in ilanındaki “Kurban kes(e)miyoruz ama hayat kurtarmaya devam ediyoruz”, “Kuzucuklar ağlamasın kimse annesiz, kimse yavrusuz kalmasın” cümlelerini değerlendirdi. Baytan, kurban ibadetinde asıl olanın kan akıtmak olduğunu, dolayısıyla LÖSEV'e yapılacak bağışlarda kurban ibadetinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Baytan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koyunlarda kurbanlık kuzu altı aylık olur da anasının boyunda olabiliyorsa kurban olarak kesilebilir. Bu da çok nadir olur sık olmaz.

Ama bunun haricinde kuzudan kurban olmaz. Bu sözlerde kurbanı hafife alma var, makbûl bir söz değil. Kurbanlık kesmeden para isteyecekse ona göre cümle kullansın böyle şey olmaz. ‘Kurban kesilmesin de yavruları kurtulsun' gibi bir şey oluyor.

Çok saçma bir şey, kitabına uygun değil. Kurban kesmeyecekse dini oraya bulaştırmasın. Edebiyle yardım etsin. Kurban Bayramı günleri içinde kurbanın kanı akacak; Kitap'ta öyle der. Bunun birtakım hikmetleri var. Amaç kan akıtmaktır. Kurban kesilmeden yapılan bağışlar kurban bağışı olmaz. Böylelikle kurban ibadeti de yerine getirilmiş sayılmaz. Kurban Bayram namazı kılınmadan biri kurban niyetiyle kesse bile kurbanı kurban olmaz. Her şeyin bir şartı, usulü var.”

Kurban kesilmeden olmaz

Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen ‘kurban ibadeti; kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, ibadet niyetiyle usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban yerine verilecek para, yardım ve bağış kurban yerine geçmez. Kurbanın bizzat veya vekalet yoluyla kesilmesi gerekir.

Kurbanın başlıca, udhiyye kurbanı (kurban bayramında kesilen kurban), adak kurbanı, akika kurbanı ve Hac ile ilgili olarak kesilen hediye kurbanları gibi kısımları vardır. Kur'an-ı Kerim kurban ibadetinin eski millet ve topluluklar tarafından da yerine getirilen bir ibadet olduğunu ifade etmektedir. Zira, Kur'an-ı Kerim'de: “(Ey Muhammed!)

Onlara Adem'in iki oğlunun kıssasını doğru olarak anlat! İkisi birer kurban sunmuşlardı da birininki kabul edilmiş; diğerininki ise kabul edilmemişti...” buyrulmuştur.

(Maide Suresi; 27) Saffat Suresinde de (Ayet: 107); Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. Ayrıca diğer bazı ayetlerde de kurban ibadeti ile ilgili nasslar mevcuttur: “...

Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun.” (Hacc Suresi, 28) “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır: Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O'nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc Suresi; 37)

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLİR?

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
VAKİT
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Şimdi uğraştıkları iş saygı gerektiren bir iş olmasa diyeceğimi biliyordum da,orada hasta olan insanları incitmeme adına ses etmiyorum.Ama şunu diyebilirim,herkes içine baksın.
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
ozaman o kurban sayılmaz..
 
Üst