Laptop bataryasının ömrü uzatılabilir mi?

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
dizüstü bilgisayarlarınız; siz, şarj için çevrenizde uygun bir priz ararken sürekli enerji kaybetme eğilimindedirler.
battery.png


bu durum, bir süre sonra sizi sanki diyaliz makinasına bağlıymışsınız gibi hissettirecek, her "batarya zayıf" uyarısında 'acaba kapanmadan şarja takabilecek miyim' gerginliğiyle daha çok yıpratacaktır. peki, bu stresi hafifletmek adına biraz da olsa bataryamızın kullanım süresini nasıl uzatabiliriz?
bu bildiride laptop'ınızı kullanırken bataryanızı daha uzun süreli kullanmanıza yardımcı olacak 10 adet tavsiyeye yer vereceğiz.

1- düzenli disk birleştirme
sabit diskleri birleştirerek bilgisayarınızın performansı arttırabilirsiniz. bu sayade hızlı çalışan, verilere kolayca ulaşan bir hard disk muhakkak daha az enerjiye ihtiyaç duyacaktır.
220px-fragmentationdefragmentation.gif

disk birleştirmenin mantığı


2 - memory effect'in önüne geçmek


memory effect kısaca, bataryanın tamamen bitmeden şarj edilme durumunda kademe oluşturarak tam kapasitesini yitirilmesi olayıdır. lithium-ion veya polymer pillerde görülmez. eğer eski üretim laptop kullanıyorsanız ve bataryanızda memory effect'in olduğunu düşünüyorsanız şuradan ayrıntılı bilgi ve bu probleme sahip pillerin nasıl eski haline getirilebileceği ile ilgili adımlara ulaşabilirsiniz.

3 - arka planda çalışan gereksiz programları kapatmak

itunes, desktop search vb. bilgisayara yüklü olarak gelen programlarla birlikte sonradan yüklediğiniz ama sıklıkla kullanmadığınız arka planda çalışan programların çalışmasına izin vermeyin, kullanacağınız zaman açarsınız. bu programlar o an çalışıyor görünmese de ram'den kullanmaktadırlar.

4 - ekran parlaklığını azaltma

günümüzde dizüstü bilgisayaların hepsi ekran parlaklığı ayarı seçeneğini size sunmaya hazır olarak üretiliyor. bu sayade kendinize göre en düşük ekran parlaklığını seçerek pilinizin enerjisini hemen tüketmesine mani olabilirsiniz.

5 - harici cihazları kullanmamak


usb ile çalışan aygıtlar (buna fare kullanımı da dahil) ve wifi, bataryanızın enerjisinin düşürmesine aktif bir şekilde yardımcı diğer etmenlerdendir.

6 - ram arttırmak

dizüstünüze ekleyeceğiniz fazladan bir ram, çalışan programlarınızın daha rahat çalışmasına olanak sağlayacak ve bu da olumlu olarak pilinize yansıyacaktır. ama yine de yoğun sanal bellek kullanımı sağlayacak programları zorunlu olmadıkça kullanmamakta fayda var.

7 - dvd / cd kullanımını en aza indirme
cd veya dvd'den veri okuma yerine sabit diskinizin üzerinden veri okumayı tercih edin. ya da optik sürücülerden ziyade alcohol 120% gibi programları kullanarak sanal sürücüler kullanmayı deneyin.

8 - bataryanın temas alanını temizleme

pilinizin metal temas noktalarını her iki ayda bir alkolle nemlendirilmiş bir bezle temizleyin. bu işlem pilinizin daha verimli güç transferi yapmasını sağlayacaktır.

9 - güç seçeneklerini optimize etme


araç çubuğundan erişebileceğiniz "güç seçeneklerini" en uygun şekilde ayarlayarak bataryanızın verimliliğini arttırabilirsiniz.

10 - düşük grafikler kullanma

yoğun bir şekilde güç tüketen yüksek ekran çözünürlüğünüzü biraz düşürerek bataryanızın daha uzun süre idare etmesini sağlayabilirsiniz.
bataryadan daha uzun süre istifade etmek için benim bildiklerim bunlar. siz de kendi bildiklerinizi/tavsiyelerinizi eklerseniz memnun olacağımdır. tüm bunlarla birlikte bazılarınız "e bunların çoğunu biliyoruz ki zaten" diyebilirsiniz. haklısnız da ama çoğunu bilmeyenlerin sayısının sizden daha fazla olduğunu da unutmayınız.
 
Üst