Verda
Gales
- Katılım
- 9 Nis 2010
- Mesajlar
- 10,917
- Tepkime puanı
- 1,010
- Puanları
- 0
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 paket labne peynir 200 gr (2 kaşık üzerine koymak için ayrılacak)
- 3 tane havuç
- 1 kase bezelye
- 6-7 tane patates
- ½ çay kaşığı karabiber
- ½ Su bardağı kadar badem
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı labne peyniri
- 1 kase yoğurt
- ½ çay kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Ben üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber yakarak servis yaptım. Çok hafif, çok güzel bir çeşit. labne peynirinin süzme yoğurt, patates, bezelye ve havuçla uyumu mükemmel. Birbirlerine çok yakıştılar.
Terin etin, balığın, sebzelerin kıyılarak, küçük doğranarak belli bir kalıpta şekil verilip, dilimlenerek servis yapılmasıdır.
Fransız mutfağına ait bir çeşit olsa da biz de, patates, havuç, bezelye kullanılarak, baton kalıpta yaygın olarak yapılır. Patlıcan, kabak, kırmızı biber ince dilimlenerek yapılan çeşidi de vardır. Artık yaratıcılığımıza kalmış. .
Önce bademleri bir kaseye alıp, kabukları soyulsun diye üzerine kaynamış su koyun.
Patatesleri yıkayıp haşlanmaya bırakın.
Havucun kabuklarını soyup minik kare olarak kesin. Bezelyeler ile birlikte haşlanmaya koyun.
Bu arada baton kalıbınızı streç film ile kaplayın. Birer karış dışarı sarksın ki üzerini kapatacağız.
Patatesler haşlandığında küçük kare olarak doğrayın.
Bezelyeler ve havuç haşlandığında soğuk suya tutun ve süzün.
Derince bir kaseye hepsini alın. Patates, havuç, bezelye, süzme yoğurt, labne peyniri iyice karıştırın.
Streç ile kapladığınız baton kalıbınızın altına, bademler ile istediğiniz şekli verin.
Üzerine hazırladığınız karışımı dikkatlice döküp iyice bastırın. Arada boşluklar kalmamasına dikkat edin. Bıçakla dilimlenip servis yapılacağı için, ezmeden bastırarak streci üzerine kapatın.
Ertesi gün servis yapılmak üzere buzdolabına kaldırın. Bir gün buzdolabında bekleyecek.
Servis yapılacağı zaman servis tabağınıza ters çevirin, streçlerini çıkartın.
Üzerine yoğurtlu, sarımsaklı sos hazırlanır.
Kırmızı toz biber ve pul biber ile yağ yakılır. Yoğurdun üzerine dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.







