Küs Kalmak

RANUNA

Üye
Katılım
3 Tem 2006
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Erkek olsun, kadin olsun, dünya isleri icin, müminin mümine darilmasi, onu terk edip uzaklasmasi, aradaki bagliligi, ilgiyi kesmesi caiz degildir.

Dargin olana, üç günden önce gidip barismak, daha iyidir. Güçlük olmamasi için, üç gün izin verilmiştir. Daha sonra günah baslar ve gün geçtikçe artar. Günahin artmasi, barisincaya kadar devam eder.

Hadis-i serifte,
(Sana darilana git, baris! Zulüm yapani affet. Kötülük yapana iyilik et!) buyuruldu.


Üç günden fazla dargin duran kimse, şefaat olunmazsa, affolunmazsa, Cehennemde azap görecektir. Günah işleyene, ona nasihat olmak niyeti ile ondan uzak durmak iyidir. Allahü teâlâ için darilmak olur.

Birbirine dargin olanlari baristirmak gerekir. Hadis-i şerifte, (Hastanın halini sormak için 2 km git, küs olan kimseleri barıştırmak için 4 km, bir din kardeşini ziyaret etmek ve ilim adamından bir mesele öğrenmek için de 6 km git!) buyuruldu.

Hz. Musa, (Ya Rabbi, dargın olanlari baristirana ne ecir verirsin? diye sordu. Hak teâlâ, (Kiyamet gününde selamet verir, korktugu seylerden emin eder, umdugu seylerle sereflendiririm) buyurdu.

Dargin olanlarin, bayrami veya baska bir günü beklemeyip, hemen barismasi gerekir. Hosgörülü olmali.

Allahü teâlâyi ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanlarin kusurlarina bakmaz, hosgörülü olur. İyi insan, yani mümin herkesle iyi geçinir. Başkalarına sIKINTI vermedigi gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanir.

Bir kusurundan dolayi iyi bir kimseye darilmamak gerekir. Darginlik olsa bile 3 günden fazla sürmemelidir. Bayrama kadar süren bir darginlik olduysa, daha fazla gecikmeden barismalidir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir müminin din kardesiyle üç günden çok dargin durmasi caiz degildir. Üç gün geçtikten sonra, onunla karsilasirsa, ona selam verip hatirini sormalidir. O kimse selamini alirsa, birlikte, sevaba ortak olurlar. Selamini almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmus olur.)

(İki kisi, birbirine dargin olarak ölürse, Cehennemi görmeden Cennete giremez. Cennete girseler de birbiriyle karsilasamazlar.)

(Din kardesiyle bir yil dargin duran, onu öldürmüş gibi günaha girer.)


(İnsanlarin amelleri, pazartesi ve persembe günleri Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da,
kendisine sirk kosmayan herkesi affeder. Ancak bu magfiretten birbirine kin tutan iki kisi
istifade edemez. Cenab-i Hak, “O iki kisi barisincaya kadar amellerini getirmeyin” buyurur.)


(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düsmanlik beslemeyin! Birbirinizi kiskanmayin! Ey Allah’in kulları kardes olun! Bir müslümanin diger kardesine darilarak 3 günden çok uzaklasması helal degildir.)
[/pre]

(Birbirine dargin iki kimseden, hangisi önce selam verirse, günahlari affolur. Verilen selami öteki almazsa, bu selami melekler alir. Selam almayan kimseye de seytan, sevinerek iltifatta bulunur.)

(Müslüman kardeşine, üç günden fazla dargin duran kimse, ölünce Cehenneme gider.) [Cehennemde günahi kadar ceza çektikten sonra çikar.Yahut sefaate veya affa ugrarsa hiç Cehenneme girmez.]


Ara bulmak ve yalan
Müslümanlarin birbirine olan haklarindan birisi de iki kisinin arasini bulmak, küsleri baristirmaktir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Nafile namaz, oruç ve sadakadan daha faziletli amel iki kişi arasini bulmak ve düzeltmektir. Çünkü ara bozuklugu dini kökünden yikar.)



Bu yuzden kus ve dargin durmayin, ALLAHTAN KORKUN!!!
 
S

SaLtan

Guest
olaya son noktayı koyarsak insanlığa küsmek ve hayata küsmek daha acı sanıyorum
 

dilhuba

Profesör
Katılım
27 Eki 2006
Mesajlar
2,630
Tepkime puanı
20
Puanları
0
Konum
Manisa
Web sitesi
mustafababuroglu.sitemynet.com
MÜslÜman KÜs Durmaz

MÜSLÜMAN KÜS DURMAZ


Yüce Allah, Kur’ân-ı Kerîm’de, “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.“ (Hucurât 49/10) buyurarak müslümanları din kardeşi ilan eden yüce dinimiz, bu kardeşliği zedeleyebilecek her türlü hareketi yasaklamıştır.
Bir hadis-i şerifinde Peygamberimiz (s.a.v), “Birbirinize buğzetmeyin, birbirinizi çekememezlik etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümanın kardeşini üç günden fazla terk etmesi (küs durması) helâl olmaz“ buyurmuşlardır.
Yüce dinimiz; birbirimizi sevmeme, birbirimize sırt çevirme, birbiriyle ilişkiyi kesme gibi islâm kardeşliğini zedeleyebilecek kötü huyları yasaklamaktadır. Küs durmak da İslâm kardeşliğini zedeleyebilecek unsurlardandır.
Bu gayeyle Resûlullah (s.a.v), “Bir müslümanın din kardeşini üç günden fazla terk etmesi (küs durması) helâl değildir. (Öyle ki) karşılaşırlar da; o yüz çevirir; bu da yüz çevirir. Bunların hayırlısı önce selâm verendir“ buyurmuşlardır.
Dinimiz; kardeşliği, üstün ahlâkı, birbirini içten sevmeyi, toplumumuz arasında beliren kırgınlıkları önlemeyi tavsiye etmiştir. Peygamberimiz’i ve ashabını örnek alarak onlar gibi davranmak her müslümanın şiarı olmalıdır.
 
Üst