Kürtaj-Sigara Haram

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
Faruk Beşer - Kürtaj-Sigara Haram-Define vb.
untitled14230940a6d909268c6cby.jpg
 

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
Sigara ve intihar

Sigaranın Hükmü: Soracağım soru şu: Sigara içen insan intihar etmiş olmuyormu.Ya da sigara içmek Günah mıdır?

Cevap Sigara konusunu “İslam’a Göre Sosyal Hayatımız” adlı eserimizde uzun uzadıya anlattık. Burada çok kısa bir özetini verecek olursak şunları söyleyebiliriz:
İslam’ın evrensel helal ve haramları Kuran-ı Kerim’de ve onun açıklaması olan sünnette zikredilmiştir. ‘Evrensel helal ve haram’ derken kastettiğimiz şey, her zaman ve her mekana göre genel geçer olan helal ve haramlardır. Sigara konusu gerek sünnette, gerekse Kur’ân-ı Kerim’de yer almaz. Çünkü Kur’an’ın indiği zaman sigara denen bir şey yoktu. Sigara XV. Asırdan sonra ortaya çıkmıştır.
İslam’ın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için İslam’ın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur: “Eşyada aslolan, ibahadır”. Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır demektir. Bir diğeri de şudur: “Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır”.
Bu iki genel kural, beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız: Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna, yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.
İşte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı İslam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün durum kesinlikle böyle değildir. Sigaranın 2000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur. Bu durumda sigara için söylenecek hüküm, onun haram olmasından başkası değildir.

Bununla birlikte Hanefî gelenekte şöyle bir anlama metodu vardır: “Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kuran-ı Kerim’de ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine, tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allah’a (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kur’an’da haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir.” Bu sebeple son dönem Hanefîler sigara için “tahrimen mekruh” hükmünü tercih etmişlerdir. “Tahrîmen mekruh”, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir. Öyleyse sigara helal değildir.

Helal olmayan bir şeyi yapmak ise elbette günahtır. Ayrıca sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Oysa Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın” buyurmaktadır. Bu sebeple sigara doğrudan bir intihar olmamakla beraber, insanın kendisini tehlikeye atması ve yavaş yavaş öldürmesi demektir. Sigara içmek ayrıca çok önemli bir kul hakkıdır, çünkü içenler içmeyenlere zarar vermekte ve onları rahatsız etmektedirler. Kul hakkının affedilmesi de ancak, hakkı olan insanların bağışlamasına bağlıdır. Bunu temin etmek ise çok zordur.


26 EKİ 2004, Faruk Beşer
 

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
Sigara göze de zararlı
Pek çok organa zarar veren sigara, göz sağlığını da tehlikeye atıyor. Uzmanların uyarısı, özellikle tiroid hastalarına yönelik. Çünkü bu hastalarda gözlerini kaybetme riski var


11 Ekim 2012 - 10:09 Yazı Boyutu:


  • Yorum yaz
Bazı guatr tipleri bağışıklık sistemindeki bozukluklardan kaynaklanıyor. Bu tür hastalarda görülebilen göz bulguları hem kozmetik hem de fonksiyonel sorunlar oluşturabilen ve hastanın yaşam kalitesini önemli oranda azaltabilen bir tabloya neden olabiliyor.
Tiroid temelli göz hastalıklarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Beden, tiroid temelli göz hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:
GÖZ KAPAĞI TUTULUMU
“Hastalığın en sık görülen iki belirtisinden biri, üst göz kapağının yukarı doğru çekilmesidir. Bu tür hastalar, erken dönemde, botoks enjeksiyonu ile tedavi edilebilirler. Geç dönemlerde ise kapağın cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilmektedir.
GÖZLERİN ÖNE DOĞRU ÇIKMASI
En sık ortaya çıkan ikinci göz belirtisi, gözlerin öne doğru çıkmasıdır. Bunun nedeni göz arkasındaki yağ ve kas hacimlerindeki artıştır. Bu durum kozmetik olarak rahatsızlık veren boyutlara ulaşırsa veya gözün saydam tabakasında (kornea) kuruma-tahriş meydana getirecek kadar belirgin ise cerrahi tedavi gerekli olur. Bu durumda kemik yapıdaki göz çukurunun genişletilmesi için cerrahi yönteme başvurulur.
YUMUŞAK DOKU TUTULUMU
Göz çevresinde ağrı, dolgunluk hissi, kapak torbalanmaları, ışıktan rahatsızlık, kızarıklık ve şişlik gibi yakınmalardır. Hastalığın daha çok aktif döneminde görülen bu belirtiler için kortizon ve ışın tedavisi (radyoterapi) kullanılabilir.
GÖZ DIŞI ADALE TUTULUMU (ŞAŞILIK)
İltihabi reaksiyon, göz küresini hareket ettiren adalelerin genişlemesine ve hareketlerinin bozulmasına neden olur. Bu durumda hastalar çift görmeden ve şaşılıktan yakınırlar. Bu hastalarda ilk aşamada özel prizmatik gözlükler denenebilir. Buna rağmen rahat edemeyen hastalara şaşılık cerrahisi uygulanabilir.
GÖZDEKİ SAYDAM TABAKANIN (KORNEA) ETKİLENMESİ
Göz kapaklarının aşırı açılması nedeni ile korneada kurumalar meydana gelir. Erken dönemde korneanın kuruması ile gözlerde batma hissi ve görmede bulanıklık başlar. Bu aşamada suni gözyaşı damlaları ve gerekirse göz kapama tedavisi faydalı olur. Bazı hastalarda ise; yukarıdaki önerilere ek olarak kapak cerrahisi faydalı olabilir. Korneanın ileri derecede zarar gördüğü bazı olgularda ise cerrahi gerekebilir.
GÖRME SİNİRİNİN ETKİLENMESİ (OPTİK NÖROPATİ)
Özellikle göz dışı kaslarının genişlediği hastalarda optik sinirin kanlanması ve beslenmesi bozulabilir. Bu durum optik sinirde hasar gelişmesine neden olur. Optik sinirin fonksiyonlarının bozulması tiroid ile ilişkili göz hastalığında acil tedavi gerektiren en önemli problemdir. Bu hastalara gerekli görüntüleme ve diğer tetkiklerin ardından yüksek doz kortizon tedavisi verilebilir. Ardından “Orbital dekompresyon cerrahisi” uygulamak gerekebilir. Optik nöropatinin erken tespit edilmesi tedavi başarısını artıracaktır.”
SİGARA İÇİLEN ORTAMDA KALMAYIN
Doç. Dr. Ümit Beden, tiroid hormonlarının kontrol altına alınması ve tedavilerin yapılabilmesi için hastanın endokrinoloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Göz hastalığı gelişme ihtimalinin ve hastalığın şiddetinin sigara kullanımı ile arttığını vurgulayan Beden, “Bu nedenle hastalar sigara kullanıyor ise bırakmaları önerilir. Hastalar sigara içmese bile sigara içilen ortamda bulunmaları da kendileri için zararlıdır” dedi.




fft2mm1234954.jpg








 

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
anlayana sivri sinek saz anlamayana DAVUL zurna az...............
 
Katılım
14 May 2008
Mesajlar
2,994
Tepkime puanı
93
Puanları
0
Bu @ihvan23 de iki takıntısı var.1-sigara haramdır takıntısı bunun böyle olduğunu söyleye bilmek içi her beşer şaşardan sözde fetvalar yayınlıyor.
2-Duada ellerin bitişik olması lazımmış.Bunun için ne kadar resim varsa yayınladı.Şimdi biz ellerimizi açarak dua ediyoruz.Acaba bidatmi işliyoruz.?
Bir kimsenin takıntısı hakiki din büyüklerine tabi olmak olmalı onlardan nakil etmeli değilmi.?Bu zata sorarım hanifide fetva kitapları acaba hangi kitaplardır.?
 

Tahsin EMİN

Kıdemli Üye
Katılım
7 Şub 2012
Mesajlar
11,757
Tepkime puanı
490
Puanları
83
Fetavayi Hindiyye'de duada ellerin acik olmasinin daha isabetli oldugu ifade edilir...

Eller gögüs hizasina kadar kaldirilir ya da omuz hizasina kadar, dirsekler de vücuttan ayrilir ve eller de vücuda paraleldir acik olarak...
Elbet Peygamberimiz elleri kapali dua etmisler ama genellikle yataga yattiklarinda ya da sag yanina uzandiklarinda elleri bitisik dua yapmislardir ki zaten yatarken elleri acmak zor olacaktir...

NOT: Cemeatlerin birbirlerini tanima sekilleri oldu dua ve benzeri seylerdeki sekiller.

Elleri bitistir ve serce parmaklarini da birbirine gecir, Süleymanci Cemeati'nden oldugun belli olsun...

Ne ucuz düsünüyoruz...
 

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
boş laflara verilecek cevabım yoktur.tanımak için eller birleşecekmiş.bu kadar cehalet ancak hainlerde olur. bu insanları nerede görsem tanırım..çünki yüzlerinden okunuyor müslümanların.HAL lleri tanınmaya yeterli...HAL olmadıktan sonra elller birleşse ne olur açık olsa ne olr.sigara için diyecek lafım hiç olamaz.hayvanlar bile siğara içilen yerde kalmaz.
 

zulk@rneyn

Profesör
Katılım
5 Eki 2011
Mesajlar
1,164
Tepkime puanı
34
Puanları
48
bir sürü uzun ve karıştırıcı yazı ile kafaları karıştırmanın manası yok.

sigara haram değildir.
 

ömerusta

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
6,913
Tepkime puanı
239
Puanları
0
sigara 30 yıllık arkadaşım oldu kalbimin üstünde solcebimde hiç mi hiç eksiltmedim ta ki kalbime kurşununu sıkıncaya kadar kalp kırizi geçirdim anju falan sitent taktılar o çektiğim acıyı anlatamam
böyle hain gizli bir silah daha olamaz ister haram desin ler ister helal desinler ama canını sevenler
içmesinler emanete hiyanet etmekmiş meğer sigara içmek ALLAHIN c.c. lutfetiği bu cana kıymak gi,bi bir şey lütven rica ediyorum hatta yalvarıyorum şu lanet şeyden uzak durun hatta uzak durdurun selamlar
not üçyıl oldu bırakalı keşke önce bıraksaydım diyorum
 

ömerusta

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
6,913
Tepkime puanı
239
Puanları
0
helalmi harammı onu sorumlu olan müceddidler yazar çizer bize düşen bu pis şeyden uzak durmak
içenlerede ALLAH c.c. ikrahını versin demek düşer diyorum
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Elleri bitistir ve serce parmaklarini da birbirine gecir, Süleymanci Cemeati'nden oldugun belli olsun...

Ne ucuz düsünüyoruz...

Koca bir cemaate ne azim bir iftira. Tüm dünyadaki bu şekilde dua eden müslümanlar "Süleymancı"lar mı? Öyle dua edenler nasıl sünnet olarak görüyor ise, Süleyman Efendi hz.leri de o rivayetleri esas kabul ederek o şekilde dua etmeyi tercih etmiştir. Tabi ki sevenleri de onu örnek almışlar kendilerini.

Yani reklamı sevenler çok bellidir, Süleyman Efendi cemaati bunlardan değildir.
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
@reis daha iyi bilir.

sigara konusunda temelin yorumu: "helalse içeyruk oni haramsa yakayrık oni"dir. :O
 
Üst