Kürt ve Ülkücüler biraraya geliyor

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
29308.jpg


Türkiye’nin yüreğini dağlayan şehit haberlerinin artmasının ardından Türk ve Kürt aydınlar harekete geçti.

Türkiye’nin Büyük Çatısı’ adı altında gerilimi önlemeye yönelik daha önce İstanbul’da iki toplantı yapan 50 aydın yeniden bir araya gelecek. Çeşitli provokasyonların yaşandığı 10 ilde sivil toplum kuruluşlarıyla buluşacak grubun ilk adresi Mersin olacak.

Akademisyen, politikacı ve gazetecilerden oluşan aydınlar, Mersin, Samsun, Kayseri ve Erzurum’un da arasında yer aldığı 10 kentte Kürt sorununu masaya yatırmaya hazırlanıyor. 50 aydın, İstanbul’da yapılan iki toplantının ardından Mersin’de yeniden buluşma kararı aldı. ‘Türkiye’nin Büyük Çatısı: Mezkur Meçhul Mesele’ başlığıyla organize edilen toplantılara Kürt aydın Altan Tan, MİT eski Müşteşarı Cevat Öneş, Murat Belge, eski bir PKK üyesi olan Seydi Fırat, CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, Özel Kuvvetler’de komutanlık yapmış Mete Yarar gibi isimlerin katılacağı belirtildi. Aydınların bir araya gelmesinde büyük rol oynayan Ekopolitik Genel Koordinatörü Tarık Çelenk, toplantılarla ilgili bilgi verdi.

BU HEPİMİZİN SORUNU

Türkiye’nin içerisindeki sorunların bölgenin sorunlarından bağımsız olmadığını söyleyen Çelenk, “Kürt sorunu da bunun bir parçası” diye konuştu. Siyasiler veya medyanın çabasıyla insanlarda bir düşman algısı oluştuğunu aktaran Çelenk, bunun böyle olmadığının artık görülmeye başladığını kaydetti. Çelenk, “Düşman olarak algılananın aslında bizden farklı olmadığını gösteriyoruz” dedi. Çelenk, toplantılara katılanlar arasında PKK’dan gelen bir isim olduğu gibi terörle mücadeleye yıllarını vermiş insanların da bulunduğunu aktardı.

MHP VE BDP İLE GÖRÜŞECEKLER

Çelenk şöyle devam etti: “Katılımcılar inançlarını, ideolojilerini değiştirmeseler bile ortak bir dil kullanmayı ve kendi gerçek gerçekliklerine yaklaşmayı başardılar. Mesela Samsun’da bir olay olduğu zaman ortak bir tepki veriyorlar. Provokatif eylemler karşısında ortak bir tavır sergileyebiliyorlar. Ümit Fırat ile Özel Kuvvetler’den Mete Yarar karşı kampta görülmesine rağmen Yarar, Fırat’a ‘Ağabey’ diye hitap edebiliyor.” Mersin’deki toplantının 15 Mayıs tarihinde gerçekleştirileceğini ifade eden Çelenk, kentin provokasyona açık olduğunu bildirdi. Kentte MHP ve BDP’nin etkili olduğunu vurgulayan Çelenk, her iki partinin şehirdeki yetkilileriyle görüşerek sorun çıkmasını engelleyeceklerini kaydetti.

BAŞBAKAN’A AÇIK ÇAĞRI

Toplantıların siyasiler ve iş dünyasının ilgili aktörleri tarafından yeterince ciddiye alınmadığından yakınan Tarık Çelenk, “Mesela dağdan iniş sürecinde biz aktif olabilseydik bizim görüşlerimiz dikkate alınsaydı bu arkadaşlar Türk bayrağı taşısın diyebilirdik” ifadelerini kullandı. “STK’lar kendini toparlayabilse provoke sürecinin ikinci adımını engelleyebilirler” diyen Çelenk, bu tür akil adam gruplarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelenk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partileri ve işadamlarına seslenerek “Bizi dinleyin” mesajı verdi.

ÇATIDA HERKESE YER VAR

Tarık Çelenk, Türkiye’nin Büyük Çatısı toplantılarında bütün insanlara yer olduğunu ifade etti. Çelenk, “Türkiye’nin tarihsel imparatorluk geleneğinin verdiği huzurla ve mutlu şekilde yaşamak zorundalar. Bu çatı içerisinde kendini hissedenler nasıl olacağına karşılıklı konuşmak zorundalar. Türkiye kendi Kürtler’ini dışlayarak büyüyemez. Herkes bize lazım” dedi.

 
Üst