Kurban Bayramı Ve Niyet

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
KURBAN BAYRAMI VE NİYET

Bismillah.Elhamdülillah.Allahu Tealaya binlerce hamd olsun.Resulu hazreti Muhammed Sallallahu aleyhi vessellemede binlerce salatu selam olsun,dedikten sonra ilmimin yettiği, kalemimin yazmaya cesaret ettiği ölçüde ,bir şeyler paylaşmaya çalışacağım.

Hazreti. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki insanlar Kıyamet günü niyetleri üzere diriltilecekler." Niyetin önemine binaen bu hadisle başladım mevzuya.Malumunuz olduğu üzere önümüzde mübarek Kurban Bayramı var.(R abbim kavuşmayı nasip etsin).Gücü yeten, yani maddi durumu elveren müslümanlar bu görevlerini yerine getirecekler inşaAllah. Herkes kurban kesecek Şimdiden kurban çadırları doldu, kurbanlıkların çoğu satıldı. Kurban bayramı gününe her şey hazırlanıyor.Kasaplar ve kurban kesim merkezleri hazırlıklarını yapıyor.

Müslüman alemi sevinçli.Yakın bir tarihte kavuşacakları kurban bayramının mutluluğu var içlerinde.Sanırım en güzel ibadet kurban ibadeti olsa gerek.Hem kurbanı kesiyorsun hem de onu yiyorsun ve ziyafet çekiyorsun.Söyleyin bana ,hangi ibadet böyle.Hem sevap alacaksın hem de rızık olarak kullanacaksın.Hem bu dünyada hem de ahirette faydalanacaksın.Böyle bir ibadet başka. Var mı?

Tabi ki ahirette faydalanman için, niyetinin halis olması gerekir.Kurbanı keserken, hazreti ibrahimi ,hazreti ismaili düşüneceksin, hazreti ademi ve oğullarının kıssasını düşüneceksin.Sonra yaptığın günahları düşüneceksin ve sonra da diyeceksin ki; “Rabbim, ben günahlarımın karşılığında bu hayvanı kurban ediyorum,afffeyle bizi” Ve kurbanın ilk damlasıyla yüce Allah günahları bağışlıyor.Tabi kul rahat durmuyor ,tekrardan günahlara dalıyor ,o ayrı bir mevzu...

Ramazan bayramına kavuşmak nasip oldu.Bayramı namazıyla, salavatlarla, zikirlerle ihya ettik.Birbirimizle musafaha ettik.Kardeşliğimizi, birliğimizi bütün dünyaya duyurduk, gösterdik.Şimdi bir bayram daha var önümüzde.İnşaAllah kavuşmak nasip olsun.Tekrardan birliğimizi, beraberliğimizi göstereceğiz tüm dünyaya.

Ramazan bayramıyla ,Kurban bayramı arasındaki tek fark, elimizdeki bıçaklardır. Dünya ahalisine demiş oluyoruz ki;" Bakın ey ehli dünya, biz müslümanız, dinimiz gereği kurban kesiyoruz, ayağınızı denk alın.Bugün kurban kesen bu eller,yarın da müslümanlara sataşanların kellesini kesebilir.Dikkat edin.Ayağınızı denk alın.Çünkü islamda cihad da vardır.Haberiniz olsun...."

Niyetler önemlidir. Mesela sen kurbanı Allah için değilde mideni düşündüğün için kesmişsen ,ya da başka bir düşünceyle kesmişsen ,bilki miden doydu.Ama geriye kazandığın bir sevap olmadı.Çünkü sen, o kurbanı Allah için kesecektin.

Bir kıssa anlatılır.Medineye hicret zamanında,adamın biri din için değil de sevdiği bir kadın için hicret etmiş.Bunu peygamberimize bildirdiklerinde, peygamberimiz buyurmuş ki"Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah'a ve Resülüne ise, onun hicreti Allah ve Resülünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir."

Yukarıda naklettiğim hadis, makalenin girişinde bahsettiğim ameller niyetlere göredir sözünü izah ediyor.Kimin niyeti neyse mutlaka onu görecektir.Kim hangi niyetle ,hangi ameli işlemişse onu görecektir. Şer işleyen cezasını, hayır işleyen sevabını bulacaktır. Kimsenin ahı kimsede kalmayacaktır.O büyük mahkeme de herkes niyetinin karşılığını alacaktır.Kim islama hizmet etmiş ve sırf Allah rızası için yapmışsa ,Allah klarşılığını verecektir.Kim de islamı zedelemeye teşebbüs etmişse - zedeleyemez de - karşılığını muhakkak görecektir.

Yakın bir zaman sonra, miladi yılbaşı gelecek.Miladi senenin devri. Yani yeni bir yıl, ömürden geçen koca bir yılın habercisi,yaşanılacağı meçhul olan bir yılın gelişi ve çılgınlar gibi eğlenmek.Müslümanım diyenin bile o gece de hindi pişirip ,çam ağaçlarını süsleyeceğini duymak çok üzücü bir hadisedir.Sakın bu gaflete düşmeyelim aksi halde yazık, çok yazık olur bizlere....

Bu yılın bir olayı daha oldu.Vejeteryanlar da bitkiden kurban edecekmiş diye yayın yaptı gazeteler.Tıpkı Adem’in oğlunun Allaha tarladaki çürük meyvaları sunması gibi.Sonu ateşti onun.Peki ya sizin sonunuz ne olacak.Kalkmışsınız din de olmayan bir icada kalkıyorsunuz ve” bitkiden kurban olur mu ?”diye de soruyorsununz.Kurban bayramında otu kurban etmek..Bence siz, çim biçin sonra da dağıtın etrafınıza.Böyle ufak tefek meseleleri gündeme taşımakta ayrı bir saçmalık ama kısmette bunları duymakta varmış.

Kurbanın ne eti ,ne de kanı Allaha ulaşır.Ancak Allaha ,samimiyetiniz ve niyetiniz ulaşır. Allah haşa mekandan münezzehtir .Ulaşmaktan maksat niyetinizin doğruluğudur.Allah kalbinizden geçenleri biliyor.Maksadınız et ,kemik olmasın. Bana kaç kilo gram et geldi, kaç kilo gram kemik geldi değil.Ne kadarını sadaka olarak verdim.Ne kadarı bana kaldı.

Bilindiği üzere hazreti peygamber Sallallahu aleyhi vessellem hazreti ayşeye soruyor “kurbanı ne yaptın” diye.Hazreti ayşe de buyuruyor ki; “Bir but hariç hepsini dağıttım” Peygamberimizde buyuruyor ki Sallallahu aleyhi vessellem; “desene bir but dışında hepsi bizde kalmış...”. İnşaAllah kurbanlarınızı üç parçaya ayırın. Biri ailenize, biri misafirlerinize ikramlık, biri de fakire fukaraya.

Enam suresi 162 ayetin mealinde buyruluyor ki " De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir. " Evet her yaptığımız amel ve iş Allah için olmalı.Görsünler ,beğensinler diye değilde ,Allahın rızasını kazanayım diye yapılmalı.Doğru olanı da bu zaten. Bayram günleri boyunca Allahı zikretmek lazım.Her farzdan sonra teşrik tekbirleri getirilmeli.

Elhamdülillah bu zilhicce ayını oruçlu geçirenler öyle ecirler aldılar ki inşaAllah. Tabi gösteriş için tutmadılarsa.Ancak cihad edipte ,cihad meydanın da hayatını ve malını kaybeden geçebilir ,zilhicceyi oruçlu geçireni.(ilk dokuz günü oruçlu geçireni cihat meydanında şehit olan geçebilir sevap bakımından)

“Tüm islam aleminin kurban bayramı mübarek olsun” der.Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim.Bilindiği üzere bayramlar tatil zamanı değil.Aksine kaynaşma, kucaklaşma, birlik zamanlarıdır. Allah bayramımızı mübarek eylesin. Hacılarımızın da hacları kabul edilmiş olarak memleketlerine dönmeleri nasip olsun inşaAllah.Hac da vefat edenlere de mevlamdan rahmet ,geride kalan ailelerine de baş sağlığı dilerim.

17 Aralık 2007
7 Zilhicce 1428
Pazartesi
Alper...
 

Sessiz Vaveyla

EL Kârda Gönül Yârda
Katılım
21 Eki 2010
Mesajlar
236
Tepkime puanı
58
Puanları
0
Konum
Beyaz Şehir
Teşekkürler tümevarım ve tümdengelimin aynı anda barındığı bir yazı olmuş. Sizede hayırlı bayramlar , "Kurban"ımız mübarek olaaa...
 

MECZUP

Profesör
Katılım
5 Ağu 2010
Mesajlar
887
Tepkime puanı
178
Puanları
0
Konum
Bî mekân..
Bayramlarımız Bayram olsun inşAllah size de hayırlı bayramlar Rabbim tesirini halk eylesin Amiiin

Vesselam ..
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
Niyetler önemlidir. Mesela sen kurbanı Allah için değilde mideni düşündüğün için kesmişsen ,ya da başka bir düşünceyle kesmişsen ,bilki miden doydu.Ama geriye kazandığın bir sevap olmadı.Çünkü sen, o kurbanı Allah için kesecektin.

Rabbim suurunda olanlardan eylesin...ALLAH razi olsun
 
Üst