Kuranda İnsan Öldürmenin Cezası

susran

Üye
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
91
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Kuranda İnsan Öldürmenin Cezası

Bütün İnsanlar Yüce Allah’ın kullarıdır, insan olarak hepsi Allah’ın indinde eşittir, hiçbirisine zülüm ve işkence edilmesine razı değildir.
Keza inançları ne olursa olsun, kimsenin kimseyi öldürmesine de Rabbimiz razı değildir.

Rabbimiz insan öldürmeye iki konuda müsaade etmiştir:
1)Savaş esnasında.
2) Maktule karşılık kısasan katilin de öldürülmesi farz kılınmıştır, caydırıcı bir ceza olarak. Yalnız maktulun ailesinden birisi diyete razı olursa kısas diyete döner.

Bu ikisi dışında inancı ne olursa olsun bir insanın öldürülmesine cevaz yoktur. İnsan öldürme, Allah indinde şirkten sonra gelen en büyük günah (suç)tur.

Savaşa da ancak dört konuda müsaade edilmiştir:
1)Kendileriyle savaşanlarla savaşmak
2)Yurtlarından çıkaranlarla savaşmak ve ayni şekilde kendilerini yurtlarından çıkarmak
3)Kendilerini yurtlarından çıkaranlara yardım edenlerle savaşmak.
4)Din konusunda baskı altında tutulanların kendilerinden yardım istemeleri durumunda- o baskıcı kavimle önceden yapılmış bir antlaşma yoksa oradaki Müslümanlara yardım etmek için savaşmak.

----- 2 - Bakara suresi 190. ayet - İniş: 87 - -----
2.190*************وَقَاتِلُوا فٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ الَّذٖينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدٖينَ
Diyanet Meali : 2.190 - Sizinle savaşanlara karşı Allah yolunda siz de savaşın. Ancak aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez. [Örneğin: savaşta mağlup ettiniz, size karşı koyacak güç bırakmadınız. Böyle bir durumda ele geçirdiğiniz esirleri yok etme yoluna gitmeye kalkışmayın.]
----- 22 - Hac suresi 39. ayet (- İniş: 103 -) -----

22.39*************اُذِنَ لِلَّذٖينَ يُقَاتَلُونَ بِاَنَّهُمْ ظُلِمُوا وَاِنَّ اللّٰهَ عَلٰى نَصْرِهِمْ لَقَدٖيرٌ

Diyanet Meali : 22.39 - Kendilerine savaş açılan müslümanlara, zulme uğramaları sebebiyle savaş için izin verildi. Şüphe yok ki Allah'ın onlara yardım etmeğe gücü yeter.

Yüce Rabbimiz Müslümanları, inancı ne olursa olsun insanlara yardım etmekten nehyetmez. Rabbimiz, bazı rivayetçi hocaların “bir kertenkeleyi bir vuruşta öldürene bir kâfir öldürmüş sevabı verilecektir” demez.
----- 60-Mumtehine suresi 8. ayet - İniş: 91 - --

60.8*************لَا يَنْهٰیكُمُ اللّٰهُ عَنِ الَّذٖينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِى الدّٖينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ اَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا اِلَيْهِمْ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطٖينَ

Diyanet Meali : 60.8 - Allah, sizi, din konusunda sizinle savaşmamış, sizi yurtlarınızdan da çıkarmamış kimselere iyilik etmekten, onlara âdil davranmaktan men etmez. Şüphesiz Allah, âdil davrananları sever.

----- 60-Mumtehine suresi 9. ayet - İniş: 91 -) -----

60.9*************اِنَّمَا يَنْهٰیكُمُ اللّٰهُ عَنِ الَّذٖينَ قَاتَلُوكُمْ فِى الدّٖينِ وَاَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلٰى اِخْرَاجِكُمْ اَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ فَاُولٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Diyanet Meali : 60.9 - Allah, sizi ancak, sizinle din konusunda savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran ve çıkarılmanız için destek verenleri dost edinmekten men eder. Kim onları dost edinirse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.


-Peki, bu tip saçma sapan sözleri din adına söyleyenler şu ayetleri görmediler mi? Savaş dışında bir insanı öldürenin cezası ölümdür, kısasan devlet yöneticileri tarafından öldürülmektir. Buna azmettirenlerin de ayni suça iştirakten dolayı ayni cezaya çarptırılmayı hak ettiklerinden bihaberler mi?

----- 17-İsra suresi 33. ayet - İniş: 50 - -----


17.33*************وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتٖى حَرَّمَ اللّٰهُ اِلَّا بِالْحَقِّ وَمَنْ قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهٖ سُلْطَانًا فَلَا يُسْرِفْ فِى الْقَتْلِ اِنَّهُ كَانَ مَنْصُورًا

Diyanet Meali : 17.33 - Haklı bir sebep [meşru bir savaş veya maktule karşılık kısas ] olmadıkça, Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir.

-Bu ayet, katilin veya maktulun kimliğinden veya inancından bahsediyor mu? Adam öldürmek –meşru savaş dışında- bir insanlık suçudur, kim kimi öldürürse öldürsün, katil de maktule karşılık kısasan öldürülecektir. Tabii ki bu, dünyevi cezasıdır, bunun bir de uhrevi cezası vardır, o da sürekli ateşte kalmaktır.

----- 5 - Maide suresi 32. ayet - İniş: 112 - -----

5.32*************مِنْ اَجْلِ ذٰلِكَ كَتَبْنَا عَلٰى بَنٖى اِسْرَایٖٔلَ اَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ اَوْ فَسَادٍ فِى الْاَرْضِ فَكَاَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمٖيعًا وَمَنْ اَحْيَاهَا فَكَاَنَّمَا اَحْيَا النَّاسَ جَمٖيعًا وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالبَيِّنَاتِ ثُمَّ اِنَّ كَثٖيرًا مِنْهُمْ بَعْدَ ذٰلِكَ فِى الْاَرْضِ لَمُسْرِفُونَ

Diyanet Meali : 5.32 - Bundan dolayı İsrailoğullarına (Kitap'ta) şunu yazdık: "Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk (terör) çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır. Andolsun ki, onlara resûllerimiz apaçık deliller (mucize ve âyetler) getirdiler. Ama onlardan birçoğu bundan sonra da (hâlâ) yeryüzünde aşırı gitmektedir.



-Aşağıdaki ayet-i kerimede, bir de devlete karşı baş kaldıran ve yer yüzünde terör estirenlere verilecek dünyevi cezadan bahsedilmektedir. Yakalandığında her ferde işlediği suça tekabul eden ceza verilir.
rtfSndPly*5.33*

----- 5 - Maide suresi 33. ayet - İniş: 112 - -----

5.33*************اِنَّمَا جَزٰٶُا الَّذٖينَ يُحَارِبُونَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ وَيَسْعَوْنَ فِى الْاَرْضِ فَسَادًا اَنْ يُقَتَّلُوا اَوْ يُصَلَّبُوا اَوْ تُقَطَّعَ اَيْدٖيهِمْ وَاَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلَافٍ اَوْ يُنْفَوْا مِنَ الْاَرْضِ ذٰلِكَ لَهُمْ خِزْىٌ فِى الدُّنْيَا وَلَهُمْ فِى الْاٰخِرَةِ عَذَابٌ عَظٖيمٌ

Diyanet Meali : 5.33 - Allah'a ve Resûlüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. Bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. Ahirette de onlara büyük bir azap vardır.

-İnsan fıtratına uygun olan ve hiçbir insaf sahibi insanın ret edemeyeceği Allah’ın bu güzel ve insanlığa huzur getirici kanunları uygulansaydı bugünkü anarşik olaylar olabilir miydi? Bu dünya nimetleri herkese yeter, yeter ki kimse aç gözlülük ederek hepsini sahiplenmeye kalkışmasın. Günümüzün söylemi olan “kaynaklar mahdut, insanların ihtiyacı sonsuz” sözlerinin aksine insanları ihtiyacı mahdut, kaynaklar ise sonsuzdur, biri biter yerine başka bir kaynak keşf edilir.


-Bir müminin bir mümini kasten öldürmesi asla olur şey değildir. Kim bunu yaparsa onun cezası dünyada kısas, ahrette sürekli ateşte yanmaktır:
----- 4-Nisa suresi 93. ayet - İniş: 92 - -----
4.93*************وَمَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فٖيهَا وَغَضِبَ اللّٰهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَاَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظٖيمًا

Diyanet Meali : 4.93 - Kim bir mü'mini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah, ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.

-Peki bir mümin bir mümini hata ile öldürse cezası nedir?
1) Bir mümin bir mümini yanlışlıkla öldürürse cezası bir köle azat etmek, bir de maktulun ailesine diyetini (kan bedelini) ödemektir.
2) Hata ile öldürülen mümin düşman bir topluluktan ise diyet ödenmez, yalnız katil, günahının affı için bir mümin köle azat eder ve günahının affı için Allah’tan mağfiret talep eder.
3)Hata ile öldürülen kişi, düşman bir kavim değil de sulh içinde beraber veya komşu olarak yaşadığı bir topluluktan ise ailesine diyetini öder ve günahına kefaret olarak bir köle azat eder, buna imkanı yoksa peşpeşe 60 gün oruç tutar.

----- 4-Nisa suresi 92. ayet (İniş: 92 )-----

4.92*************وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ اَنْ يَقْتُلَ مُؤْمِنًا اِلَّا خَطَاً وَمَنْ قَتَلَ مُؤْمِنًا خَطَاً فَتَحْرٖيرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ وَدِيَةٌ مُسَلَّمَةٌ اِلٰى اَهْلِهٖ اِلَّا اَنْ يَصَّدَّقُوا فَاِنْ كَانَ مِنْ قَوْمٍ عَدُوٍّ لَكُمْ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَتَحْرٖيرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ وَاِنْ كَانَ مِنْ قَوْمٍ بَيْنَكُمْ وَبَيْنَهُمْ مٖيثَاقٌ فَدِيَةٌ مُسَلَّمَةٌ اِلٰى اَهْلِهٖ وَتَحْرٖيرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ تَوْبَةً مِنَ اللّٰهِ وَكَانَ اللّٰهُ عَلٖيمًا حَكٖيمًا

Diyanet Meali : 4.92 - Bir mü'minin bir mü'mini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mü'mini yanlışlıkla öldürürse, bir mü'min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü'min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü'min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü'min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkân bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ard arda oruç tutması gerekir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

-Görülüyor ki hata ile bile olsa bir insanı öldürmenin dünyevi cezası diyet, bir köle azat etmek, o yoksa altmış gün oruç tutmaktır. Öldürülen kişinin dini, imanı mevzubahis değildir, hiçbir kimse bir kimseyi din namına öldürme hakkına sahip değildir.

-Kastan bir kimse bir kimseyi öldürürse onun cezası ise kısastır yani kendisinin de öldürülmesidir, meğer ki varislerinden birisi af edip diyete razı ola.

----- 2-Bakara suresi 178. ayet - İniş: 87 - -----

2.178*************يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِى الْقَتْلٰى اَلْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْاُنْثٰى بِالْاُنْثٰى فَمَنْ عُفِىَ لَهُ مِنْ اَخٖيهِ شَىْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَاَدَاءٌ اِلَيْهِ بِاِحْسَانٍ ذٰلِكَ تَخْفٖيفٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدٰى بَعْدَ ذٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ اَلٖيمٌ

Diyanet Meali : 2.178 - Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.

----- 2-Bakara suresi 179. ayet - İniş: 87 - -----

2.179*************وَلَكُمْ فِى الْقِصَاصِ حَيٰوةٌ يَا اُولِى الْاَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Diyanet Meali : 2.179 - Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki (bu hükme uyarak) korunursunuz.

Şimdi Kurandaki Rabbimizin bu fermanlarını arkasına atarak, sen bizden değilsin, sen şu mezhepten şu meşreptensin diyerek Allah adına öldürenler neye hizmet ediyorlar? Şeytanlara iş bırakmadılar bunlar. Şeytanlar tahtlarına oturmuş zevkle seyrediyorlar bu serserileri. Kendilerini Müslümanlığın temsilcisi gibi gören bu nadanlar kendilerini dünya ve ahiret ateşine attıkları gibi islamiyetin adını da kirletiyorlar. Kandırılmış bir takım zavallılar cennete bir an önce gideceğim diyerek beline bombayı bağlayıp kendini havaya uçuruyor, bir sürü gözü yaşlı insanların ah ve intizarını alarak cehennemin dibine yuvarlanıp gidiyorlar, haberleri yok. “Ne şehit, ne gazi, pisi pisine gitti bizim Niyazi” kabilinden göçüp gidiyorlar. Diyanet camiası da insanları günlük hadiseler konusunda Kuranla bilgilendireceklerine maval okuyarak milleti uyutuyorlar.
Türk Diyanet Reisi dünya İslam teşkilatına çağrı yapıp toplanarak hep bir ağızdan dini, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun meşru savaş dışında hiçbir insanı öldüremeyeceklerini, bunun dünyevi cezasının kısas olduğunu, ahiretteki cezasının cehennem olduğunu söyleyemezler mi?

Ne kadar İslam ülkesi var, hepsinde kan ve göz yaşı vardır, neden?
Neden bu balalar peşimizi bırakmıyor? Resulullah zamanında da vardı bu İslam düşmanları. Fakat İslam kardeşliğini bozamamışlardı. Ne zaman dünyayı ahirete tercih edenler çoğaldı, iş çığırından çıktı. Bütün savaşların altında dünyevi menfaat yatar. Gayri Müslimler silah üretiyor, Müslüman gruplara veriyor, haydi şimdi bir birinizi öldürün hanginiz daha kahramanca savaşıyor görelim diyorlar, bizimkiler de ellerine tutuşturulan yeni silahlarla mertliklerini sergiliyorlar. Bir tarafın galip gelmesine de müsaade etmiyorlar, hemen mağlup tarafa yardımlarını arttırarak, savaşın devamını sağlıyorlar. Kendileri de oranın toprak zenginliklerini aralarında pay ediyorlar.

Kuranda Yahudilerin kötülükleri uzun uzadıya anlatılır. Neden acaba? “Yahudileri tanıyın, bunlar kötü bir millettir” diye mi? Asla. Onların çok iyileri de vardı kötüleri de. Bu anlatımların gayesi “sakın, siz de ayni hataları işlemeyin, o hataları işleyenlerin başlarına gelen belalar sizin de başınıza gelir. Rabbinizin sünneti (kanunu) değişmez, biz son Peygamberin ümmetiyiz, Allah bizim için iltimas eder zannetmeyin” demektir.

----- 2-Bakara suresi 84. ayet (Genel: 2 - İniş: 87 - Alfbetik: 76) -----

2.84*************وَاِذْ اَخَذْنَا مٖيثَاقَكُمْ لَا تَسْفِكُونَ دِمَاءَكُمْ وَلَا تُخْرِجُونَ اَنْفُسَكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ ثُمَّ اَقْرَرْتُمْ وَاَنْتُمْ تَشْهَدُونَ

Diyanet Meali : 2.84 - Hani, "Birbirinizin kanını dökmeyeceksiniz, birbirinizi yurtlarınızdan çıkarmayacaksınız" diye de sizden kesin söz almıştık. Sonra bunu böylece kabul etmiştiniz. Kendiniz de buna hâlâ şahitlik etmektesiniz.

----- 2-Bakara suresi 85. ayet (Genel: 2 - İniş: 87 - Alfbetik: 76) -----

2.85*************ثُمَّ اَنْتُمْ هٰؤُلَاءِ تَقْتُلُونَ اَنْفُسَكُمْ وَتُخْرِجُونَ فَرٖيقًا مِنْكُمْ مِنْ دِيَارِهِمْ تَظَاهَرُونَ عَلَيْهِمْ بِالْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاِنْ يَاْتُوكُمْ اُسَارٰى تُفَادُوهُمْ وَهُوَ مُحَرَّمٌ عَلَيْكُمْ اِخْرَاجُهُمْ اَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ فَمَا جَزَاءُ مَنْ يَفْعَلُ ذٰلِكَ مِنْكُمْ اِلَّا خِزْىٌ فِى الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ الْقِيٰمَةِ يُرَدُّونَ اِلٰى اَشَدِّ الْعَذَابِ وَمَا اللّٰهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

Diyanet Meali : 2.85 - Ama siz, birbirinizi öldüren, içinizden bir kesime karşı kötülük ve zulümde yardımlaşarak; size haram olduğu hâlde onları yurtlarından çıkaran, size esir olarak geldiklerinde ise, fidye verip kendilerini kurtaran kimselersiniz. Yoksa siz Kitab'ın (Tevrat'ın) bir kısmına inanıp, bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Artık sizden bunu yapanın cezası, dünya hayatında rezil olmaktan başka bir şey değildir. Kıyamet gününde ise onlar azabın en şiddetlisine uğratılırlar. Çünkü Allah, yaptıklarınızdan habersiz değildir.

İşte Müslümanların bugün çektikleri Allah’ın kanunlarının bir kısmını kabul edip bir kısmını ret etmeleridir. Bugün katillere kısas uygulansaydı bu cinayetlerin kaçta kaçı olurdu, düşünebiliyor musunuz?
 

Tahsin EMİN

Kıdemli Üye
Katılım
7 Şub 2012
Mesajlar
11,757
Tepkime puanı
490
Puanları
83
Devletsiz İslam yaşanmaz. Yaşadığımız topraklarda İslam'ın devleti olmadığından dolayı bu ayetleri sadece okuyor, onları ikame edemiyoruz.

Bunun hesabı da bizden sorulacaktır. İşimiz zordur!
 
Üst