Kur'an'da Geçen Cilbab Çarşaf mıdır?

abdullah_

Üye
Katılım
7 May 2016
Mesajlar
41
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Kur'an'da geçen cilbab nedir?
Kadının tesettürü nasıl olmalıdır?
Kadın evde nasıl bir giysi giyip bununla da namazını kılar?
Kadın dışarıya hangi sebepten dolayı ve nasıl çıkar?
 

ilke

Paylaşımcı
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
875
Tepkime puanı
188
Puanları
0
Konu hakkında merhum Esa Coşan Efendinin asla itiraza mahal bile bırakmayacak sözleri sanırım herkese bir ders olur niteliktedir. Bu noktaları çok iyi ayıralım ve kimseye "şunu giy, bunu giy" diye bir dayatmada buunmayalım diyorum.

Soru:

--Tesettür sadece çarşafla mı olur, mantoyla tesettür sağlanamaz mı?

--Hayır! Tesettür çarşafla değil, hasırla bile olur. Dışardaki namaz kılınan hasırı bürünse, hasırla bile olur. Mühim olan, insan günah yerlerini, ayıp yerlerini örtmesidir. Bu örtmeyi nasıl sağlarsa, olur.

Bizim Hanefî fıkhında, ille belli bir kıyafet olacak, ille belli bir renk olacak diye şart yoktur. Muhtelif şekillerde olabilir. Çarşaf olur, harmânî olur, abâye olur, bol manto olur... Daha başka şekiller olur, bol şalvar olur... Mühim olan vücudun hatlarının belli olmaması ve kumaştan öbür tarafının görünmemesi... Öbür tarafı göründü mü, içi belli oldu mu, kalın kumaş olsa bile olmaz!

Bu iki şarta dikkat ederek, vücudun hatları belli olmayacak ve içi görünmeyecek tarzda; kadınlar için yüz ve eller, ayaklar hariç her tarafın örtülmesi lâzım gelir. Naylon çorap, altı göründüğü için tesettür değildir. O çorabın göründüğü her yerde, vücudu görünüyor demektir. Tesettür olmamış oluyor.
 
Üst